15.10.-17.12.2019
Designvintti on yleisölle avoinna joka tiistai 15.10. – 17.12.2019 kello 13-19.
Kulku tilaan hissillä, lähdöt museon aulasta tasatunnein.
Toiminnallisessa näyttelyssä pääset kurkistamaan kulissien taakse osallistuen halutessasi myös aitojen museo-objektien tutkimiseen ja tallentamiseen. Tällä kertaa käsittelyssä on tekstiilitaiteilija Margareta Ahlstedt-Willandtin aineisto.
Taiteilija Margareta Ahlstedt-Willandtin (1888–1967) tytär Anja Makkonen lahjoitti Designmuseolle arkistokokonaisuuden, joka sisältää kangasnäytteitä, tekstiililuonnoksia, valokuvia ja arkistomateriaalia. Designmuseo kutsuu nyt yleisön tutustumaan taiteilijan aineistoihin, sekä halutessaan kokeilemaan kokoelmatyötä tallettamalla merkittäviä aineistoja osaksi Designmuseon digitaalista arkistoa.
Kuka oli tekstiilitaiteilija Margareta Ahlstedt-Willandt?
Margareta Ahlstedt-Willandt opiskeli Helsingissä Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolla vuosina 1908–1913. Tuolloin ei koulussa ollut vielä tekstiilitaiteen omaa opetusta, vaan hän hankki käytännön taitoja Wetterhoffin kudontakursseilla Hämeenlinnasta.
Monien naistaiteilijoiden tavoin Margareta erikoistui käsin kudottujen tekstiilien suunnittelijaksi, ja perusti oman yrityksen Helsinkiin. Vuonna 1924 perustettu koristetaiteellinen toimisto ja kutomo myi käsityömalleja, valmisti tilausten mukaan kudottuja tekstiilejä, käsin painettuja ja maalattuja kankaita ja antoi asiakkaille neuvoja värien valinnassa ja kodin sisustuksessa.
Margareta Ahlstedt-Willandt. DM kuva-arkisto.
Käsityönä valmistetut, taiteelliset tekstiilit kiinnostivat kodinsisustajia. Margareta perusti 1920-luvun lopulla kollegojensa Greta Skogsterin ja Elsa Kallion kanssa myymälän Yrjönkadun ja Ratakadun kulmaan Helsinkiin. Myöhemmin tämä liike sulautui Stockmannin tavaratalon taideteollisuusosastoon. Myöhemmin Margaretan oma kutomo erikoistui käyttötekstiilien tuotantoon. Se toimi aluksi Yrjönkadulla ja myöhemmin Kruununhaassa ja työllisti parhaimmillaan kymmenkunta henkilöä. 1950-luvulla suosittuja tuotteita olivat kalastajalangasta kudotut ikkunaverhot sekä pienet kuvakudokset ja kuvakudostyynyt. Kukka-aiheisissa kuvakudoksissa voitiin säästeliäästi käyttää kutomosta yli jääneitä lankoja. Margareta ylläpiti omaa kutomoaan vuoteen 1957 asti. Koko uransa ajan hän kutoi itse kuvakudoksia ja oli aktiivinen tekstiilitaiteilija vielä yli 70-vuotiaana. Ahlstedt-Willandt suunnitteli jonkin verran kirkkotekstiilejä ja myös karvalankamattoja Aaltosen mattokutomolle Kiikassa, Satakunnassa.
Margareta Ahlstedt-Willandt, Helsinki kuvakudos 1950, villa, käsinkudottu.
Kuva: Rauno Träskelin / Desingmuseo, Helsinki.
Margareta Ahlstedt-Willandt palkittiin monissa kansainvälisissä taideteollisuusnäyttelyissä ja hänellä oli vuonna 1930 yksityisnäyttely Taideteollisuusmuseossa (nyk. Designmuseo). Muistonäyttely järjestettiin Designmuseossa vuonna 1988.
Suunnittelijasta lisää myös Designvintin tietoiskuissa:
Lokakuussa järjestettävässä Designillassa Designmuseon vastaava museolehtori Leena Svinhufvud kertoo Designvintin tietoiskussa kutovista naissuunnittelijoista. Tietoiskut pidetään ti 29.10. klo 17 ja 18:30.
Designvintille kouluryhmän kanssa?
Designvintti tarjoaa myös kouluryhmille kierroksia, jossa muotoilu- ja kulttuuriperintökasvatus yhdistyvät. Tarkempi kierrosesittely ja varaukset.
Tutkija – kiinnostuitko?
Designvintti on auki yleisölle tiistaisin näyttelyiden aikana. Tila toimii muina aikoina museon tutkijapisteenä, joissa vierailu sovitaan erikseen museon tallennusosaston kanssa. Yhteydenotot: johanna.kiuru@designmuseum.fi.
Nähdään Designvintillä!
Designvintin näyttelytyöryhmä: Hannaliisa Hakala, Hanna Kapanen, Marjo Kenttälä, Johanna Kiuru, Katja Ketola, Silja Koskimies, Leena Svinhufvud, Susanna Thiel ja Merja Vilhunen. Näyttelyarkkitehtuuri: Wilhelmiina Kosonen. Graafinen suunnittelu: Sanni Kariniemi. Tukijat: Museovirasto, LumiSolutions Oy, Matanor Oy, Eugentes Oy ja Foiltek Oy