Tiistaina 26.11.
Kello 17.00–19.00
Designmuseon auditoriossa
Designillassa vapaa pääsy Designmuseoon
Saksalainen taide- ja arkkitehtuurikoulu Bauhaus on tänä vuonna viettänyt 100-vuotisjuhlaansa. Tästä syystä Bauhaus on nostettu myös osaksi Designmuseon Utopia nyt -kokoelmanäyttelyä. Näyttelyn vaihtuvassa tilassa nähtävä Fokus Bauhaus -kokonaisuus tuo maistiaisia koulun historiasta ja sen perinnöstä modernille muotoilulle. Muotoilun ja arkkitehtuurin lisäksi Bauhaus-koulu vaikutti vahvasti myös graafiseen suunnitteluun, tanssiin ja teatteritaiteeseen. Koulu toimi Saksassa 14 vuoden ajan vuodesta 1919 vuoteen 1933.
Marraskuun Designillassa nähdään kuusi lyhytelokuvaa, jotka juhlistavat Bauhaus-koulua. Elokuvat on valinnut Julia Kartesalo, toinen Fokus Bauhaus -näyttelyn kuraattoreista. Valitut lyhytelokuvat näyttävät, miten laaja-alaisesti kokeileva ja rajoja rikkova Bauhaus-koulu vaikutti omana aikanaan myös elokuvan tekemisen käytäntöihin, mediaan ja näyttämötaiteisiin. Lyhytelokuvissa nähdään Bauhaus-koulun ideaa hyödyntäneitä abstrakteja elokuvakokeiluja sekä esimerkiksi myöhemmin koostettuja tanssi- ja näytelmäesityksiä.
Reflecting Light Games
Kurt Schwerdtfeger, 1922–1923 / 17 min
Elokuva esittää varhaisen esimerkin valotaiteesta, joka sai ensiesityksensä Bauhaus-koulun Lantern -festivaalilla vuonna 1922. Abstraktit kuviot on luotu valoa käsin heijastamalla ja pahvikuvioin.
The Heroic Arrow
Kurt Kranz, 1930 (D, 1972) / 8 min
Kranzin Muoto -sarjan filmit kehitettiin alun perin elokuvakonseptiksi. Nuoli viittaa graafiseen aiheeseen, jota käytettiin usein Bauhausin yhteydessä, muun muassa saksalais-sveitsiläisen taidemaalarin Paul Kleen tuotannossa.
Variations of a Geometric Theme
Kurt Kranz, 1955 (D, 1972) / 22 min
Toinen Kranzin graafisiin muotoihin perustuva lyhytelokuva, joka perustuu muotojen liikeeseen.
Rhythmus 21
Hans Richter, 1921 (D?) / 4 min
Esimerkki varhaisesta abstraktista lyhytelokuvasta, joka tutkii geometristen muotojen liikettä ja rytmiä. Rythmus 21 on Richterin ”filmi on rytmi” -elokuvakokeilun ensimmäinen osa.
The Mechanical Ballet
Kurt Schmidt, 1923 (D 2009) / 35 min, 15 min ote
Theater der Klänge -teatterin rekonstruktio tanssiesityksestä, joka sai ensiesityksensä Jena-teatterissa Bauhaus-viikolla vuonna 1923. Uudelleentulkinta perustuu Kurt Schmidtin ja Georg Teltscher ideaan ja heidän suunnittelemiinsa hahmoihin. Schmidt pyrki geometristen hahmojen liikkeen avulla luomaan uudenlaisia abstrakteja muotoja.
The Triadic Ballet
Oskar Schlemmer, 1922 (D 1970) / 30 min
Kolmiosainen elokuva perustuu Oskar Schlemmerin The Triadic Ballet -tanssiteokseen, joka on tunnetuimpia Schlemmerin teoksia. Teos sai ensiesityksensä Stuttgartissa vuonna 1922. Elokuvassa nähdään rekonstruoitu versio Schlemmerin hahmoista ja ideasta, joka käsitteli abstraktioon ja teatterin koneellistumiseen liittyviä kysymyksiä.
Bauhaus-elokuvien näyttämisen Designmuseossa on mahdollistanut: