Elämme uudessa ja hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa koronaviruksen koettelemassa maailmassa. Tilanne on laittanut meidät kokonaan uuden eteen ja joudumme kaikki järjestämään arkeamme uudella tavalla.
Muotoilulla on kautta aikojen autettu yhteiskuntaa ja ihmisiä sopeutumaan uusiin tilanteisiin vaikeissakin olosuhteissa. Suomessa muotoilulla on myös koko maan itsenäisyyden ajan ollut keskeinen merkitys hyvinvointivaltion rakentamisessa, mistä kerromme kokoelmanäyttelyssämme Utopia nyt – kertomus suomalaisesta muotoilusta.
Kaikki ympärillämme olevat esineet ja asiat ovat jonkun muotoilemia ja suunnittelemia. Viime vuosina muotoilu on käsittänyt vahvasti myös aineettoman ympäristön muotoilun palvelumuotoilun avulla. Yhteiskunnan rakenteita, organisaatioita, kaupunkiympäristöä ja palveluita on pyritty kehittämään suunnittelun avulla.
Käyttäjälähtöisyys ja empatia ovat muotoilun ydintä. Viime syksyn Designmuseon Critical Tide -näyttelyssä esitellyt projektit tutkivat meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Näyttelyyn Critical Tide voi tutustua täältä. Näyttelyn tekijöistä Aalto-yliopiston professori ja muotoilija Julia Lohman oli mukana viime perjantaina Hanasaaren kulttuurikeskuksen etäkeskustelussa Sea in Distress – Designing Beyond Ourselves. Hänen ajatuksiin voi tutustua lähemmin täältä.
Designmuseo mukana
Designmuseossa olemme miettineet, kuinka voisimme auttaa ihmisiä tässä muuttuneessa tilanteessa, kun museo fyysisesti on toistaiseksi suljettu yleisöltä. Kävimme läpi muotoilukasvatuksen aineistoja, joita olemme viime vuosina tuottaneet. Opettajat ovat upealla nopeudella käynnistäneet oppilaiden kanssa etäkoulun. Kokosimme aineistot opettajien ja vanhempien saataville tueksi etäopetukseen. Aineistoihin pääset tutustumaan täältä.
Olemme myös tuottaneet Designpajoja perheille virtuaalisesti koettaviksi. Käsityö, pieni nikkarointi kotona yksin tai yhdessä perheen kanssa voivat tuoda lohtua. Aivotutkijat ovat jo pitkään puhuneet käsityön merkityksestä aivojen hyvinvoinnille. Kannustammekin kaikkia lämpimästi muotoilemaan jotakin käsillä. Tutustu täältä Designmuseon ja Suomen Käsityö Ystävien järjestämään Hyvissä käsissä -luentosarjaan aiheesta viime keväältä.
Designmuseossa pohdimme lisäksi, että jatkuvan uutisvirran seuraamisen keskellä olisi hyvä saada muutakin ajateltavaa. Niinpä työstämme parhaillaan asiakkaille mahdollisuutta näyttelyidemme ja kokoelmaesineidemme kokemiseen virtuaalisesti. Suomenkieliselle opastuskierrokselle kokoelmanäyttelyymme Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta, voit liittyä mukaan täältä.
Designmuseossa uskomme kaikki, että arkemme muuttaminen toiseksi, onnistuu meiltä kaikilta. Tehkäämme muuttuneesta arjesta mahdollisimman hyvää!
Terveyttä ja voimia kaikille!
Designmuseo
27.3.2020
Kuva Designmuseon näyttelystä Enter and Encounter (2017). Kuvaaja: Paavo Lehtonen.