Ampiainen – arkkitehtuurin ja muotoilun teemapäivä kouluissa on Designmuseon, Suomen rakennustaiteen museon (Arkkitehtuurimuseo), Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n, Teollisuustaiteen liitto Ornamon, graafisen alan ammattilaisjärjestö Grafian sekä Uudenmaan taidetoimikunnan yhteinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatushanke.
Vuosina 2005-2010 toiminut Ampiainen vei arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta kouluihin valtakunnallisesti. Suunnittelualojen ammattijärjestöjen ja museoiden yhteinen hanke, pörräsi viisi vuotta levittäen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta koko Suomeen. Se tuotti ja välitti tietoa ja tapahtumia muun muassa nettisivujen ja vuosittain ilmestyvän lehden avulla.
Ampiaisen puitteissa syntyi opetusmateriaalia arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta tukemaan. Ampiaisen kouluille suunnattujen suunnittelukilpailujen puitteissa järjestettiin koululaisten töitä esitteleviä näyttelyitä museoissa.
Esimerkki Ampiaisen toimintatavoista: Ampiainen REMIX
Vuonna Ampiainen REMIX oli mukana Euroopan kulttuurienvälisen vuoropuhelun teemavuoden 2008 kansallisessa ohjelmassa, jonka puitteissa toteutui suunnittelukilpailu lapsille ja nuorille.
Ampiainen REMIX -suunnittelukilpailu käynnistyi verkkosivuilla Maailman arkkitehtuuripäivänä 2.10.2008. Kilpailu oli avoin kaikille Suomen peruskoululaisille, lukiolaisille ja ammattioppilaitosten opiskelijoille yksin tai ryhmässä. Kilpailuohjelmassa kysyttiin, mikä voisi saattaa yhteen kulttuuritaustoiltaan erilaisia kansoja tai kansalaisia ja saada heidät ymmärtämään toisiaan. Osallistujia pyydettiin ideoimaan esine, tila, toimintatapa tai jokin muu asia, joka edistää yhdessäoloa ja keskinäistä ymmärrystä.
Päätöspäivään 30.11. mennessä verkkonäyttelyyn oli liitetty 275 suunnitelmaa. Kilpailuehdotusten joukkoon mahtuu sekä muotoilu että arkkitehtuuripainotteisia ehdotuksia: ulkotiloja ja sisätiloja, olotiloja ja toiminnallisia tiloja, erilaisia rakennuksia, monenlaisia esineitä, teknisiä laitteita, kulkuvälineitä, pelejä ja muita konsepteja. Ystävyyspuhelin yhdistää ihmiset virtuaalisesti. Imuri-talo puolestaan imee heidät sisäänsä ja tekee heistä ystäviä. Maailman iloisin talo ehdottaa selkeästi ja ytimekkäästi ”kaikille tilaa ja tekemistä”.
Kilpailun voittajat – tuomariston palkitsemat ja yleisöäänestyksessä menestyneet – julkistettiin 8.1.2009 kello 16 Suomen rakennustaiteen museon (Arkkitehtuurimuseo) ja Designmuseon järjestämän yhteisnäyttelyn avajaisissa. Tuomaristoon kuuluivat arkkitehti ja professori Aulikki Herneoja Oulun yliopistosta, arkkitehti Roy Mänttäri Suomen rakennustaiteen museosta, vuoden nuori muotoilija Naoto Niidome sekä muotoilijataiteilijat Aamu Song ja Johan Olin. Mukana oli kaiken kaikkiaan paljon hyviä töitä – eikä kahdentoista voittajan valinta ollut itsestään selvää tai helppoa.
Tuomaristo totesikin kilpailuehdotusten tasoerojen olevan yllättävän pieniä. Työt eivät erottuneet toisistaan tällä kertaa myöskään iän perusteella, mitä pidettiin poikkeuksellisena lasten ja nuorten kilpailussa.
Kummastakin ikäsarjasta (6-12 ja 13-18) löytyi kuitenkin lopulta omat helmensä. Ne erottuivat muista kokonaisvaltaisella otteellaan. Ne olivat sekä visuaalisesti kiinnostavia että sanomaltaan selkeitä. Niissä kohtasivat vahvat ja omaperäiset ideat, raikkaat ja ytimekkäät ideaa tukevat selostukset sekä vahva ja persoonallinen esitystekniikka. Myös verkkoon ladattu valokuva oli onnistunut ja välitti sanomansa tehokkaasti. Joistakin töistä saattoi lisäksi havaita tekijälleenkin uuden oivalluksen ja oppimisen.
Tuomaristo korosti arvioinnissaan kilpailunannon mukaista toisiin ihmisiin tutustumisen teemaa sekä työn ideointia. Erityisen tärkeänä se piti ehdotusten omakohtaisuutta, sitä että ideat kumpusivat lasten ja nuorten omasta ajattelumaailmasta. Ampiainen REMIX – näyttely oli avoinna 8.1. – 25.1.2009 Suomen rakennustaiteen museossa (Arkkitehtuurimuseossa) ja Designmuseossa.