Helsinki Design Week – festivaaliviikon aikana Designmuseon näyttelysalit ja digitaaliset alustat pursuavat muotoilua. Helsinki Design Weekin alussa avautuu uusi Ajattelemme toisin öisin -gallerianäyttely ja kesän suurnäyttely Iittala – Kaleidoscope on avoinna vielä tapahtumaviikon loppuun asti. Lisäksi Designmuseon Design Shopissa on tarjouksia ja Taito Cafe tarjoilee vieraillemme lounasta ja purtavaa.
Tänä vuonna Designmuseon Design Week -tapahtumat järjestetään pääosin verkossa, joten osallistuminen onnistuu helposti mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa. Helsinki Design Weekin teema on tänä vuonna kysymys: Mikä on viisasta? Festivaaliviikon tapahtumat Designmuseossa tutkivat tätä kysymystä eri näkökulmista ja tarjoavat siihen vastauksia muun muassa leikin ja luovuuden kautta.
Ohjelmassa on laaja kattaus sisältöä lapsille ja perheille, design-diggareille, ammattilaisille sekä meille kaikille muotoilusta nauttiville. Voit tutustua festivaaliviikon ohjelmaan tällä sivulla. Tervetuloa mukaan!
Designmuseon tapahtumat 9.–19.9.
Torstai 9.9.
Ei yleisötapahtumia
Perjantai 10.9.
Lounastauko-keskustelu: Vuoden graafikko 2021 Marina Veziko
Perjantaina 10.9. kello 13, suomeksi / Zoom
Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu tästä.
Voit seurata keskustelua myös striimattuna Designmuseon Facebook-tililtä.
Designmuseon Lounastauko-keskustelussa (Lunch Talk) tapaamme Vuoden graafikon 2021 Marina Vezikon (s. 1988). Vezikon uusi näyttely Ajattelemme toisin öisin avautuu Designmuseon Galleriassa Helsinki Design Weekin alussa 10.9. Avajaispäivän keskustelutilaisuudessa Veziko kertoo uuden näyttelynsä teemoista sekä aikaisemmista töistään. Vezikon kanssa keskustelemassa freelancetoimittaja Elina Iida Sofia Hirvonen, joka on ollut mukana tuottamassa näyttelyyn liittyviä tekstejä.
Ajattelemme toisin öisin esittelee Vezikolta seitsemän työtä, joita yhdistää paitsi viimeistelty visuaalisuus myös vastuullisuus, uuden edistäminen ja poikkeavat näkökulmat. Näyttely pohtii intuition ja tiedostamattoman roolia suunnittelutyössä. Teokset esitellään niiden ympärille luodun unenomaisen maailman kautta. Näyttelyn esillepano on suunniteltu ja dramatisoitu yhdessä Vuoden nuoren muotoilijan Hanna Anosen kanssa. Näyttelyarkkitehtuuri yhdessä freelancetoimittaja Elina Iida Sofia Hirvosen kirjoittamien tekstien kanssa pyrkivät johdattamaan katsojan salaisen viisauden äärelle.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Lasimuotoilijan luovuus
Perjantaina 10.9. kello 18, englanniksi / Instagram live
Festivaalin avausosassa pääsemme kurkistamaan Iittalan lasitehtaan kulisseihin! Onko tämän päivän lasitehtaalla tilaa luovuudelle ja kokeiluille? Muotoilija Harri Koskinen kohtaa pitkän linjan lasinpuhaltajan Iittalan lasitehtaalla. Suunnittelija ja lasinpuhaltaja keskustelevat ainutlaatuisesta yhteistyöstä tehtaan lasihytissä, jossa lasi taipuu osaavissa käsissä suunnittelijan vision mukaiseen muotoon. Millaiset asiat inspiroivat erilaisia ammattilaisia ja mitä uutta yhteistyöstä voi parhaimmillaan syntyä? Tehdaskierroksella pääsemme myös tutustumaan lasinvalmistuksen perinteisiin menetelmiin ja näkemään lasin valmistamisen ihmeen lähietäisyydeltä.
Osana Design Weekin ohjelmistoa järjestämme tämänhetkisen Iittala – Kaleidoscope -päänäyttelymme innostamana viisiosaisen, englanninkielisen online-tapahtumien sarjan. Lue lisää Kaleidoscope Online Festival on Creativity -sarjasta täältä. Kaleidoscope-tapahtumat tarjoilevat moninaisia näkökulmia paitsi leikkiin ja luovuuteen myös suomalaisen lasimuotoiluun ja näyttelyymme Iittala – Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin (avoinna syyskuun 19. päivään asti). Tapahtumat järjestetään Designmuseon Instagram-tilillä päivittäin 10.9. –14.9.
Lauantai 11.9.
Striimattu opastus A&DO Labrasta Lahdessa
Lauantaina 11.9. kello 13, suomeksi / Designmuseon Facebook-tili
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon livestriimatulla opastuksella vieraillaan Lahdessa! Kierroksella tutustutaan museoiden yhteiseen kiertävään pop up-näyttelyyn A&DO Labraan, joka on parhaillaan esillä Lahdessa (avoinna 30.8.-30.9.2021). Kaikille avointa, ilmaista livestriimattua opastusta voi seurata Facebookin kautta joko yksin tai ryhmän kanssa. Opastukselle voi osallistua sekä tietokoneen verkkoselaimelta että mobiililaitteelta. Opastuksen aikana, voit lähettää kysymyksiä oppaalle lähetyksen kommenttikentässä.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Vieraana Paola Antonelli
Lauantaina 11.9. kello 18, englanniksi
Iittalan Instagram Live / Keskustelu julkaistaan Designmuseon InstagramTV:ssä kello 19
Sarjan toisessa osassa vieraaksi saapuu New Yorkin modernin taiteen museo MoMA:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Paola Antonelli. Hän kertoo ajatuksiaan siitä, miten muotoilun keinoin voidaan ratkaista tulevaisuuden ongelmia ja miltä suomalainen muotoilu näyttää Atlantin toiselta puolelta katsoen. Antonelli on myös ollut mukana luomassa ja tekemässä Design Emergency -keskustelusarjaa, jossa pohditaan muotoilun roolia paremman tulevaisuuden rakentajana. Antonellia haastattelee Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.
Lue lisää Kaleidoscope Online Festival on Creativity -sarjasta täältä.
Sunnuntai 12.9.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Inspiroidu omasta lähiympäristöstäsi työpajassa
Sunnuntai 12.9. kello 18, englanniksi / Instagram Live
Mitä luonto merkitsee sinulle? Lähiluonto-opas Katri Verta johdattaa katsojat 20 minuutin mittaiselle lähiluontokierrokselle. Kierroksella inspiroidutaan ja nautitaan omasta lähiympäristöstä sekä opetellaan rentoutumaan arjen hulinan keskellä. Osana tätä työpajaa Verta on tuottanut myös 20 minuutin audio-opastuksen työpajan toteuttamiseen itsenäisesti. Löydät äänitteen myöhemmin tältä sivulta.
Lue lisää Kaleidoscope Online Festival on Creativity -sarjasta täältä.
Maanantai 13.9.
Kaleidoscope Online Festival: Miltä Iittala-näyttely näyttää lapsen silmin?
Maanantaina 13.9. kello 18 / Instagram Live
Lapsiryhmä saapuu tutkimaan Iittala – Kaleidoscope -näyttelyä. Miltä näyttely ja sen esineet näyttävät lasten silmin? Mitkä asiat ovat olennaisia ja millaisiin asioihin he kiinnittävät huomiota?
Lue lisää Kaleidoscope Online Festival on Creativity -sarjasta täältä.
Tiistai 14.9.
Designclub Online Talk -keskustelu: “Accelerating sustainability at Fiskars Group”
Tiistaina 14.9. kello 9, englanniksi / Zoom
Rekisöröidy saadaksesi linkin!
Puheenvuorossaan Accelerating sustainability at Fiskars Group (Fiskars-konsernin vastuullisuutta tehostamassa) Leni Valsta tarkastelee kolmea avainkohtaa toimivan, kannattavan ja kattavan kestävyysstrategian ideointiin ja suunnitteluun, siihen sitoutumiseen ja sen toteuttamiseen.
– Miksi on niin tärkeää rakentaa inspiroivia kestävyystavoitteita ja -lähestymistapoja?
– Painopisteen löytäminen: lyhyen ja pitkän aikavälin sitoumusten ja tavoitteiden määrittäminen
– Toteutus: mitä tarvitaan?
Valstan kanssa keskustelemaan saaapuu Jussi Impiö Aalto-yliopistosta. Impiö nimitettiin toukokuussa uuteen Head of Sustainable Solutions -tehtävään johtamaan Aallon kestävän kehityksen toimintoja.
Etäopastus: Iittala – Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin
Tiistaina 14.9. kello 17, englanniksi / Designmuseon Facebook-kanavalla live-lähetyksenä
Designmuseon avoimella etäopastuksella sukelletaan kesäkauden päänäyttelyymme Iittala -Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin. Etäopastus toteutetaan suorana lähetyksenä Designmuseon Facebook-tilillä. Ittala – Kaleidoscope on avoinna vielä Helsinki Design Weekin loppuun, sunnuntaihin 19.9. asti. Tämä etäopastus on viimeinen mahdollisuus päästä tutustumaan Iittalan historiaan ja nykypäivää esittelevään suurnäyttelyyn!
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Alfredo Häberli
Tiistaina 14.9. kello 18 / Instagram Live
Kaleidoscope-festivaalin päätösosassa tavataan tunnettu kansainvälinen muotoilija Alfredo Häberli. Hänen kanssaan Instagram Livessä keskustellaan luovuuden edellytyksistä ja esteistä. Kuulemme muun muassa, millaiset asiat ovat inspiroineet häntä suunnittelijana ja miten päästä yli suunnittelublokista. Häberli on suomessa tunnettu erityisesti Iittalalle suunnittelemastaan Essence-lasisarjasta, joka on voittanut useita arvostettuja muotoilualan palkintoja, kuten iF ja Les Découvertes -palkinnot. Häberliä haastattelee Päivi Niemi, the Creative Lead at the Iittala and Arabia Design Centre.
Lue lisää Kaleidoscope Online Festival on Creativity -sarjasta täältä.
Keskiviikko 15.9.
Transgenic 2021 <> The imaginal disc -residenssikauden esitykset
Keskiviikkona 15.9. kello 12–13.30, Englanniksi /
Ilmoittaudu Zoom-tilaisuuteen tästä
Lounasesitelmissään Arkitekturens Grannar (Björn Ehrlemark ja Carin Kallenberg, Tukholma), Johnny Chang (張凱強, Tukholma) ja Ilya Fedotov-Fedorov (Moskova) kertovat tutkimuksestaan ja projekteistaan tämän vuoden ɬɾąŋʂɠɛŋıƈ ɧƙı ‑residenssikaudeltaan postdisiplinäärisen tilallisten käytäntöjen ja tutkimuksen saralla. Kuvana käytetään täydellistä muodonmuutosta, itsestään hajoamisen prosessia, jonka toukat käyvät läpi syntyessään täydellisesti uudelleen hyönteisinä. Projektit tarkastelevat teollisesti nesteeksi muutetun orgaanisen aineen muuttamista fossiiliseksi, yrityksiä löytää järkeä kieli- ja kuvajätteen joukosta ja mytologista spekulaatiota yhteen sulautuneen ihmisen ja kasvin ruumiillistumasta.
Torstai 16.9.
NODUS Talks: Multispecies Sustainability
Torstaina 16.9. kello 16.15 / Ilmoittaudu mukaan tästä
Ihmisen selviytyminen on riippuvainen luonnosta ja sen antimista, alkaen kaikesta nauttimastamme ravinnosta ja vedestä aina ilmasto-oloihin ja lämpötiloihin, joissa meidän on mahdollista selviytyä. Tällä hetkellä monet alat, myös muotoilu, jättävät tämän seikan kuitenkin huomiotta. Ne eivät ota myöskään huomioon sen eri osia päätöksenteossa, ongelmien kartoituksessa ja ratkaisuja miettiessä.
NODUS-puheenvuoron aiheena on ”Monilajinen kestävyys”. Siinä käsitellään luonnon tunnustamista muotoiluratkaisujen elintärkeäksi ja monipuoliseksi vaikuttimeksi ja osaksi niiden luomisprosessia ja käytännöntoimia sekä teorioista tämän takana. Puheenvuorot toimivat innoituksena ja tarjoavat käytännön ajatusmalleja ja esimerkkejä siitä, kuinka pyrkiä kohti monilajista oikeudenmukaisuutta 2000-luvun ratkaisuja muodostaessa.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä NODUS Aallon, Aalto-yliopiston ja Designmuseon yritysyhteisön, Design Clubin kanssa.
Perjantai 17.9.
Paneelikeskustelu: Architecture and Design Learning on Both Sides of The Atlantic
Perjantaina 17.9. kello 19-20:30, englanniksi / Online-webinaari, ilmoittaudu mukaan tästä
Liity mukaan paneelikeskusteluun arkkitehtuurin ja muotoilun opetuksen nykytilasta perus- ja toisen asteen opetuksessa. Saat kuulla kiinnostavia tapausesimerkkejä Suomesta ja Yhdysvalloista.
Kuinka kestävä maailma rakennetaan? Kuinka luovuutta voi käyttää yhteisön hyväksi? Siinä muutamia kysymyksiä, joihin opettajat, vanhemmat ja oppilaat oppivat ratkaisemaan, muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta muokattujen menetelmien avulla.
Tässä webinaarissa keskustelijat Atlantin molemmin puolin (Helsingistä ja New Yorkista) käsittelevät arkkitehtuurin ja muotoilun pedagogisia metodeja omilla alueillaan. Erityisesti tarkastellaan innovatiivista kehitystä perusopetuksen opetusohjelmassa. Puheenvuoroissa kerrotaan myös uudenlaisista arkkitehtuurin ja muotoilun saavutettavuuden muodoista omissa oppilaitoksissaan.
Lauantai 18.9.
Ei yleisötapahtumia
Sunnuntai 19.9.
Ei yleisötapahtumia