Välkommen att fördjupa dig i formgivning på Designmuseet under Helsinki Design Week! I början av festivalveckan öppnar vi galleriutställningen Vi tänker annorlunda på natten och sommarens huvudutställning Iittala – Kaleidoscope är ännu öppen ett litet tag. Därtill lockar Design Shop under Design Week med erbjudanden och museicaféet Taito serverar lunch och annat tilltugg.
I år ordnas Designmuseets Design Week -tillställningar huvudsakligen via internet, så det är behändigt att delta varhelst i Finland eller världen man råkar vara. Helsinki Design Weeks tema för detta år är en fråga: Vad är klokt? Vår festivalveckas evenemang begrundar denna fråga ur olika synvinklar erbjuder svar till exempel genom leken, kreativiteten och ansvarsfullheten.
Vårt program serverar en diger dukning innehåll för barn och familjer, designdiggare, yrkesfolk samt var och en av oss som njuter av formgivning. Bekanta dig gärna med vår festivalveckas program på den här sajten. Välkommen med!
Evenemang:
Torsdag 9.9.
Inga publikevenemang.
Fredag 10.9.
Lunchdiskussion:
Klockan 13, på finska / Zoom, anmäla här
Zoom-länken sänds till alla anmälda. Du kan också följa diskussionen som strömmas från Designmuseets Facebook-konto.
Under Designmuseets Lunchdiskussion (Lunch Talk) träffar vi Årets Grafiker 2021 Marina Veziko (f. 1988). Vezikos nya utställning Vi tänker annorlunda på natten öppnas i Designmuseets Galleri i början av Helsinki Design Week den 10.9. Under öppningens diskussionsevenemang berättar Veziko om den nya utställningens teman samt om sina tidigare arbeten. Veziko samtalar med frilansredaktör Elina Iida Sofia Hirvonen, som har medverkat i produktionen av utställningens texter.
I Vi tänker annorlunda på natten presenterar Veziko sju verk, som förenas av finslipad visualisering men därtill av ansvarsfullheten, framhävandet av det nya samt annorlunda infallsvinklar. Utställningen begrundar intuitionens och det undermedvetnas roll i designarbetet. Verken förevisas via en drömlik värld som har skapats omkring dem. Utställningens presentation har planerats och dramatiserats i samarbete med Årets unga designer Hanna Anonen. Utställningsarkitekturen tillsammans med Elina Iida Sofia Hirvonens texter strävar efter att leda betraktaren till den dolda visdomens källa.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity
Kaleidoscope-evenemangen på Designmuseets Instagram-konto i live-sändningar dagligen 10.9. – 14.9. klockan 18.
Temat för årets Helsinki Design Week är visdom och enligt vår mening är leken och kreativiteten den allra största visdomen! Med lekens hjälp kan man lösa problem, kreativitet finns hos oss alla och den kan inte automatiseras. Som en del av Design Week -programmet ordnar vi inspirerade av vår aktuella Iittala – Kaleidoskop -huvudutställning en engelskspråkig online-evenemangserie i fem delar. Kaleidoskop-evenemangen erbjuder mångahanda infallsvinklar inte bara till leken och kreativiteten utan även den finska glasdesignen och vår utställning Iittala – Kaleidoskop: Från natur till kultur. Kaleidoscope-festivalen består av fem påföljande online-evenemang, som hålls på Designmuseets Instagram-konto 10.9. – 14.9. De fem olika live-sändningarna presenterar var för sig sin egen synvinkel till kreativiteten.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Glasdesignerns kreativitet
Fredag 10.9. klockan 18, på engelska / Instagram Live
Festivalens öppningsavsnitt låter oss titta in bakom Iittala glasbruks kulisser! Ger dagens glasbruk utrymme för kreativitet och experiment? Designer Harri Koskinen träffar en erfaren glasblåsare på Iittala glasbruk. Designern och glasblåsaren diskuterar om det enastående samarbetet i brukets glashytta, där glaset formas av skickliga händer enligt designerns vision. Vilka saker inspirerar olika yrkesmänniskor och vilka nya skapelser kan i bästa fall födas ur samarbetet? På rundturen i glasbruket får vi även bekanta oss med glastillverkningens traditionella metoder och se glasets födelsemirakel på nära håll.
Lördag 11.9.
Kaleidoscope Online Festival: Paola Antonelli
Lördag 11.9. klockan 18, på engleska / Instagram Live
I seriens andra avsnitt får vi besök av New Yorks moderna konstmuseum MoMA:s chefskurator Paola Antonelli. Hon förmedlar sina tankar om hur man med designens hjälp kan lösa framtidens utmaningar och hur finsk design ter sig sedd från andra sidan Atlanten. Antonelli har också medverkat i att sammanställa diskussionsserien Design Emergency, där man funderar på formgivningens roll i byggandet av en bättre framtid. Antonelli intervjuas av Designmuseets chef Jukka Savolainen.
Söndag 12.9.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Inspiration från den egna närmiljön på verkstaden
Söndag 12.9. klockan 18, på engleska / Instagram Live
Vad betyder naturen för dig? Verkstaden introduceras av en video, där vi får veta hur naturen har inspirerat två formgivare som deltar i Iittala – Kaleidoscope -utställningen. Designerreplikernas närmiljöguide tar publiken med på en 20 minuters närmiljövandring. Under vandringen inspireras vi och njuter av den egna närmiljön samt lär oss att koppla av mitt i en vardagens vimmel.
Måndag 13.9.
Kaleidoscope Online Festival: Hur ser Iittala-utställningen ut genom barnets ögon?
Måndag 13.9. klockan 18, på engleska / Instagram Live
Barnen och ungdomar kommer för att studera Iittala – Kaleidoscope -utställningen. Hur ser utställningen och objekten ut genom barnets blickar? Vad är väsentligt och vilka saker väcker deras uppmärksamhet?Tisdag 14.9.
Designclub Online Talk med Leni Valsta: ”Hur hållbarheten förhöjs vid Fiskars Group”
Tisdag 14.9 klockan 9, på engleska/ Zoom, anmäla här
Designmuseets företagsnätverk Design Club fortsätter serien Design Club Online Talks. Diskussionernas ämnen behandlar hållbarhet samt samhällets och företagens ansvar via formgivning och designinriktade företag.
Designmuseets huvudutställning Iittala – Kaleidoscope: Fån naturen till kulturen är öppen ända till slutet på Helsinki Design Week, så det är ytterst lämpligt att online-serien öppnar med Iittala i centrum. Iittala är en del av Fiskars Group och den första talaren är Leni Valsta, ansvarighetschef vid Fiskars Group.
I sitt tal ”Hur hållbarheten förhöjs vid Fiskars Group” tangerar Valsta tre centralpunkter om hur man fantiserar, planerar, förbinder sig vid och omfattar en fungerande, lönsam och omfattande hållbarhetsstrategi. Mer om Leni Valsta här.
Varför är inspirerande hållbarhetsambition och -attityd viktigt?
Att finna focus: definierande kort- och långsiktiga förbindelser och ändamål
Utförandet: vad är det som behövs?
Fjärrguidning: Iittala – Kaleidoscope: Från natur till kultur
Tisdag 14.9. klockan 17, på engelska / Designmuseets Facebook-konto, live-sändning
Under Designmuseets öppna fjärrguidning fördjupar vi oss i sommarens huvudutställning Iittala – Kaleidoscope: Från natur till kultur.
Kaleidoscope Online Festival on Creativity: Alfredo Häberli
Tisdag 14.9. klockan 18, på engelska / Instagram Live
Kaleidoscope-festivalens final presenterar den internationelle designern Alfredo Häberli. Med honom går diskussionen kring kreativa förutsättningar och förhinder. Vi får bl.a. höra vilka saker som har inspirerat honom som formgivare och hur man besegrar designblockning samt om den för Iittala designade Essence-glasserien som har vunnit flera av branschens pris, som iF och Les Découvertes. Häberli intervjuas av Päivi Niemi, kreativ chef vid Iittala och Arabia Design Centre.
Onsdag 15.9.
ɬɾąŋʂɠɛŋıƈ 2021 <> The imaginal disc – Residenspresentations
Arkitekturens Grannar, Johnny Chang, Ilya Fedotov-Fedorov
Onsdag 15.9 klockan 12 – 13.30 / på engelska
I lunchsamtalet presenterar Arkitekturens Grannar / Neighbours of Architecture (Björn Ehrlemark och Carin Kallenberg (Stockholm Sverige), Johnny Chang (張凱強, Stockholm Sverige) och Ilya Fedotov-Fedorov (Moskva, Ryssland) forskningen och projekten de har utfört under året i ɬɾąŋʂɠɛŋıƈ ɧƙı -residenset för postdisciplinär spatial praktik och forskning. Via metamorfosen, processen från larv till insekt, beskriver projekten fossiliseringen av industriellt material till organiskt, försök till förståelse via språkligt och visuellt avskräde samt mytologiska spekulationer kring en amalgamerad human och vegetarisk kroppslighet.
Torsdag 16.9.
NODUS Talks
Klockan 16.15
Från vår varje matbit, varje glas dricksvatten, använt material och klimat och temperaturer vu uthärdar, är den mänskliga överlevnaden beroende av naturen och alla dess gåvor. Hur som helst, för tillfället tar många branscher, inklusive design, inte hänsyn till naturen och elementen i beslutsfattande, problemlösande eller framtidsvisioner.
I NODUS Talk med underrubriken ”Artanpassad hållbarhet” diskuteras teorin bakom och realiteten kring identifieringen av naturen som en vital, mångsidig och medverkande part i designlösningar och praktiska aktiviteter. Samtalen inspirerar och serverar konkreta tankemodeller och exempel på strävanden efter rättvisa för alla arter med tanke på lösningar för 2000-talet.
Evenemanget är ett samarbete mellan NODUS Aalto, Aalto-universitetet och Designmuseets företagsnätverk Design Club.
Fredag 17.9.
Virtuellt webinarium: Architecture and Design Learning on Both Sides of The Atlantic
Klockan 18-19 (Zoom)
Följ med en paneldebatt kring de aktuella prospekten för arkitektur- och designundervisning inom för- och grundskolan, och hör jämförande exempel från Finland och USA.
Hur kan du bygga en hållbar värld? Hur kan din kreativitet förbättra ditt samfund? Dessa är bara ett par frågor undervisare, föräldrar och studerande lär sig lösa genom metoder hämtade från design- och arkitekturvärlden.
På webinariet diskuterar deltagare från Atlantens bägge stränder (Helsingfors och New York) diverse pedagogik inom arkitektur och design från bägge regioner, poängterande innovativ utveckling inom den tidiga inlärningen, presenterade nya sätt att tillgodose arkitektur och formgivning från respektive institutioner.
Lördag 18.9.
Inga publikevenemang
Söndag 19.9.
Inga publikevenemang