På museets gård byggs Alusta-paviljongen upp för mångahanda möten
På gården mellan Designmuseet och Arkitekturmuseet reser sig på våren 2022 Alusta-paviljongen som studerar naturens och kulturens sammanvävda karaktärer. Paviljongen erbjuder en plats för möten mellan människan och allehanda övriga levande varelser. Paviljongen är öppen för publiken från juni 2022 oktober 2023.
Alusta-paviljongen framställs av lera i dess olika former: bränt och obränt tegel och massivt murverk. Detta ger en grogrund för en pollinationsvänlig äng samt en plats för miljödiskussion med publik i alla åldrar. Paviljongen kommer att skapas av ett multidisciplinärt arbetslag under ledning av byrån Suomi/Koivisto arkitekter.
Paviljongen skapas med så ekologiska medel som möjligt, med lera och trä som huvudsakliga byggmaterial. Strukturerna ger livsrum för människor, växter och insekter. Vegetation hjälper till att forma utrymmet och tillgodoser samtidigt de pollinerande insekternas närings- och skyddsbehov. Rötsvampar bidrar till att upprätthålla det naturliga kretsloppet och skapandet av hem och föda för insekter. Projektet genomförs i samarbete med ekologiforskare vid Helsingfors universitet och strävar efter att öka den biologiska mångfalden i stadsmiljön. Projektet belyser markens och dess organismers väsentliga betydelse för ekosystemets välbefinnande.
Plattformen skapar ett utrymme att reflektera över vår plats som en del av en bredare mänsklig gemenskap. Paviljongen formas i samverkan mellan växter, mänskliga gäster, naturliga processer och tidens gång. Allmänheten kan medverka till att bygga paviljongen genom att ta hand om jorden och växterna. Sommarsäsongen 2022 kommer Alusta-paviljongen att stå värd för lerverkstäder för barnfamiljer, en konsertserie från Tölöläb i Helsingfors, en sommarskola för arkitektur för unga och ett diskussionsprogram för vuxna på temat byggande och biologisk mångfald.
Foto: Suomi/Koivisto
Alusta-paviljongen
Alusta-paviljongen är en del av arkitekten Maiju Suomis konstnärliga avhandlingsforskning vid institutionen för design vid Aalto-universitetet. Samtidigt fungerar det som ett testlaboratorium för arkitekt Elina Koivistos studie av användningen av naturmaterial i byggandet. Helheten ingår i Finska akademins Välfärd genom Biodiversitetsinsatser (BIWE) -projekt, som experimentellt återställer mikrobiologisk mångfald i tätbefolkade områden och studerar det ekologiska och mänskliga välbefinnandet.
Projektet genomförs i samarbete med studenter från lerbyggnadslinjen vid Raseko – Raision seudun koulutuskuntayhtymä och studenter från designavdelningen vid Aalto-universitetet. Abl-Laatat, Fiskars, Helsingfors universitet, Nyttoväxtföreningen, Iki Carbon, Ilmarinen, Kekkilä Oy, Kääpä Biotech, Rudus Oy, Stark Suomi Oy, Suomen pintakäsittely, Uula Color Oy och Wienerberger Oy är involverade i genomförandet av projektet. Projektet designas och genomförs med stöd av Alfred Kordelins stiftelse, Centrum för konstens främjande och Greta och William Lehtinens stiftelse.