Pohjoismaiden suurin monialainen muotoilufestivaali Helsinki Design Week rantautuu jälleen kaupunkiin, verkkoon ja Designmuseoon. Helsinki Design Weekillä avautuu uusi Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -gallerianäyttely ja kesän päänäyttely Kaiken kansan muotoilua on avoinna tapahtumaviikon loppuun asti.
Festivaalin vuositeema on “Olemme avoinna”, ja Designmuseo tarttuu teemaan erilaisilla tapahtumilla ja keskustelutilaisuuksilla. “Avoimuus on kaiken kriittisen ajattelun ja muotoilussa oleellisen kehityksen edellytys. Uteliaana ja vastaanottavaisena pysyminen on valinta. Avoin tunnustaa oman keskeneräisyytensä: ristiriitoja täynnä olevalla alallamme on kestämättömiä käytäntöjä ja kehitettävää on myös tasa-arvon ja monimuotoisuuden suhteen, “ sanoo Helsinki Design Week -festivaalin ja Weekly-median ohjelmajohtaja Anni Korkman.
Voit tutustua Designmuseon festivaaliohjelmaan tällä sivulla. Tervetuloa mukaan!
Designmuseon tapahtumat 1.–11.9.2022
Torstai 1.9.
Muotoilijapuheenvuoro: Iiris Kamari ja Joonas Kyöstilä
Kaiken kansan muotoilua -näyttelyssä klo 16-17
suomeksi / osallistuminen museolipulla
Designmuseon Muotoilijapuheenvuorossa Iiris Kamari ja Joonas Kyöstilä saapuvat keskustelemaan Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn, jossa molempien suunnittelijoiden töitä on esillä.
Iiris Kamari on suunnittelija, jonka mallisto Observer/Observed tutkii sukupuolen moninaisuutta, sekä vaatteen mahdollisuuksia ilmaista yksilöllisiä ja muuntuvia sukupuoli-identiteettejä.
Joonas Kyöstilä on teollinen muotoilija, ja yhdysvaltalaisen FFORAn entinen pääsuunnittelija. FFORAn tavoitteena on suunnitella ja valmistaa pyörätuoleihin asusteita ja lisävarusteita, jotka ovat sekä käytännöllisiä että kauniita.
Perjantai 2.9.
Alusta: Huolenpito, arkkitehtuuri ja materiaalisuus
Klo 17 Alusta-paviljongissa
englanniksi / vapaa pääsy
Mitä tapahtuisi jos lakkaisimme näkemästä rakennusmateriaalit meistä irrallisina vapaasti hyödynnettävinä ja hävitettävinä resursseina? Kuinka voisimme pitää paremmin huolta rakennuksistamme ja niissä olevista materiaaleista, ja kuinka ne voisivat vastaavasti pitää meistä huolta? Millainen arkkitehtuuri sitoo meidät aineelliseen todellisuuteemme? Ohjelmassa on keskustelu materiaalien roolista arkkitehtuurissa ja johdatus paviljongin materiaaleihin; saveen ja biohiileen.
Puhujina Matti Kuittinen, arkkitehti, professori (adjunct), resurssitehokas rakentaminen ja ympäristövaikutukset, Aalto-yliopisto sekä Elina Koivisto, arkkitehti ja rakennusopin yliopisto-opettaja, Aalto-yliopisto.
Lauantai 3.9
Alusta: Arkkitehtuuri ja empatia
Klo 15 Alusta-paviljongissa
englanniksi / vapaa pääsy
Rakentamisen negatiivisten vaikutusten minimoiminen ei riitä – miten arkkitehtuuri voi edistää yhteisön ja ympäristön hyvinvointia? Miten suunnittelu muuttuu, kun se perustuu myötätuntoon?
Puhujina Sofie Pelsmakers, apulaisprofessori, kestävä arkkitehtuuri ja asuntosuunnittelu, Tampereen yliopisto sekä Maiju Suomi, arkkitehti ja väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto.
Yleisöopastukset Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn
Klo 14 suomeksi. Kierros lähtee ala-aulasta, ja opastus sisältyy museolipun hintaan.
Tiistai 6.9.
Muotoilijapuheenvuoro: Tuuli Mattelmäki
Kaiken kansan muotoilua -näyttelyssä klo 16-16:30
suomeksi / osallistuminen museolipulla
Taiteen tohtori ja Aalto-yliopiston muotoilun professori Tuuli Mattelmäki on tehnyt uraauurtavaa tutkimustyötä muotoiluluotaimien parissa. 2000-luvun alussa toteutetussa Väinö-projektissa Mattelmäen tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten luotaimien avulla voisi saada ymmärrystä ikäihmisten arjesta, ja siten suunnitella heille parempia ympäristöjä, apuvälineitä ja palveluita. Väinö-projekti on esillä Kaiken kansan muotoilua -näyttelyn Identiteetti-huoneessa.
Mattelmäkeä kiinnostaa muotoilun luovat ja kokeilevat työtavat ja niiden soveltaminen muutoksen ajureina. Hän on julkaissut empaattisen muotoilun, yhteissuunnittelun ja palvelumuotoilun teemoista. Tällä hetkellä hän johtaa kolmivuotista EU-projektia nimeltä Creative practices for transformational futures, joka tekee näkyväksi luovien käytäntöjen roolia eko-sosiaalisen kestävyyden edistämisessä.
Yleisöopastus Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn
Klo 17 suomeksi. Kierros lähtee ala-aulasta, ja opastus sisältyy museolipun hintaan.
Keskiviikko 7.9.
Alusta: Muotoilua ihmistä laajemmassa maailmassa
Klo 17 Alusta-paviljongissa
englanniksi / vapaa pääsy
Kuinka suunnittelijan ajattelu muuttuu näkökulman laajetessa ihmiskeskeisestä kohti muuta elollista ja elotonta luontoa? Miten käy tekijyyden, kun lopputulos muovautuu vuorovaikutuksessa luonnonprosessien, kasvien ja eläinten toiminnan kanssa. Millainen rooli materiaaleilla on tekemisessä?
Keskustelemassa taiteeseen, tutkimukseen ja muotoilukäytäntöön erikoistunut muotoilun professori (Associate Professor) Maarit Mäkelä, arkkitehti & väitöskirjatutkija Maiju Suomi, sekä Aalto-yliopiston taiteen kandidaatti Aarni Tujula.
Online-opastus Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn
Klo 17 ruotsiksi. Livenä Designmuseon Facebook-sivulla.
Online-opastus: A&DO Labra Rovaniemellä
Klo 15-15:30 Designmuseon Facebook-sivulla
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra on kahteen merikonttiin rakennettu näyttely ja oppimisympäristö, jossa tutustutaan hyvän lähiympäristön teemoihin sekä arkkitehdin ja muotoilijan työhön. Näyttelyssä esille nousevat museoiden kokoelmaesineiden rinnalla paikalliset esimerkit arkkitehtuurista ja muotoilusta.
Valinnat näyttelyn paikallisista nostoista tehdään yhteistyössä vastaanottavan paikkakunnan ihmisten, yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa. Rovaniemen osuutta suunniteltiin Arctic Design Weekin yhteydessä keväällä 2022. Tervetuloa virtuaaliselle näyttelykierrokselle!
Torstai 8.9.
NODUS Talks Cooler Planet & HDW Edition
Klo 16:15-17:45 Designmuseossa
englanniksi / ennakkoilmoittautuminen
NODUS Talks Cooler Planet & HDW Edition takes place at the Design Museum Helsinki. Speakers:
Michael Lettenmeier is a post-doctoral researcher at the NODUS Sustainable Design Research Group, Department of Design, Aalto University and the CEO of D-mat ltd. Michael has developed the 1.5-Degree Lifetyles and the 8-Tonnes Material Footprint concepts for sustainable lifestyles. In this talk, Michael will show what the 1.5-degree climate target from the Paris Agreement means from a lifestyles’ perspective, how our everyday life can contribute to the target, and what this means from the perspective of different actors in society.
Reet Aus is a PhD-qualified Estonian fashion designer and environmental activist who founded Reet Aus Collection® and The Upshirt®. She is a pioneer in the field of industrial upcycling for fashion, and has developed the Upmade® certification, in order to pass on her knowledge to brands and factories. Reet is going to talk about the Upmade®, radically not-wasteful new way of production model based on a scientific core methodology. Register to NODUS Talks here.
Perjantai 9.9.
Lounastauko-keskustelu: Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia
Klo 13, suomeksi / Zoom
Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu tästä.
Designmuseon Lounastauko-keskustelussa (Lunch Talk) tutustutaan Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelyn taustoihin näyttelyn avajaispäivänä. Design Club Open Callin voittajanäyttely avautuu Designmuseon Galleriassa Helsinki Design Weekillä 9.9.2022.
Keskustelussa kuulemme näyttelyä edeltäneestä yhteismuotoiluprosessista, toisenlaisten tulevaisuuksien konkretisoimisesta sekä pohdimme, miksi tulevaisuuden ajattelu ylipäätään on tärkeää. Keskustelussa ovat mukana Sitran johtava tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva, näyttelyn kuraattori ja tuottaja Sara Martinsen sekä videotaiteilija Irene Suosalo.
Keskustelu käydään Zoom-alustalla, ja sitä voi seurata myös Designmuseon Facebook-sivulla.
New AD-Museum: Open Design Professions
klo 9-11 / Tiedekulma, Yliopistonkatu 4
Miten Helsingin uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo voi auttaa suunnittelualoja avautumaan ja kehittymään inklusiivisempaan ja moninaisempaan suuntaan? Miten arkkitehtuuri- ja designmuseo voi toimia suunnittelualojen muutoksen ajurina? Millainen voisi olla suunnittelualojen erityinen rooli laajempana muutosvoimana yhteiskunnassamme?
Poikkitieteellisessä keskustelussa tarkastellaan näitä ja muita kysymyksiä. Keskusteluun osallistuvat suunnittelualojen ammattilaiset pyrkivät kukin omalla tavallaan vahvistamaan alojensa yhteiskunnallista otetta ja kirittämään arkkitehtuuria ja designia rakentavina lähestymistapoina aikamme vaativimpiin haasteisiin. Keskustelua moderoi innovaatio- ja strategiatoimisto DVDL:n perustaja David van der Leer. Keskustelu pidetään englanniksi. Rekisteröidy tapahtumaan täällä.
Lauantai 10.9.
Suomen Käsityön Ystävien avoin neulakinnastyöpaja
Klo 12-16 Designmuseon auditoriossa.
Osallistuminen museolipulla
Tervetuloa Suomen Käsityön Ystävien järjestämään työpajaan harjoittelemaan neulakintaiden tekoa yhdessä taiteilija-muotoilija Sanna Vatasen kanssa. Neulakintaat ovat osa Sanna Vatasen näyttely- ja kirjaprojektia Lankahine – Kehrätty Karjala, jonka tavoitteena on löytää uusia tapoja käyttää vanhoja käsityötekniikoita tämän päivän arjessa ja käyttöesineissä, materiaalien ekologisuus ja kierrättäminen huomioiden. “Idea ohuista jämälangoista tehdyistä neulakintaista syntyi pohtiessani miksi ommella kintaasta aina sitä paksua versiota, kun emme enää aja reellä töihin ja ilmastonmuutoksen keskellä pärjää keveämmilläkin käsineillä?”
Yleisöopastukset Kaiken kansan muotoilua -näyttelyyn
Klo 14 suomeksi ja klo 15 ruotsiksi. Kierros lähtee ala-aulasta, ja opastus sisältyy museolipun hintaan.
1.-11.9.
Lasten ikkunat
Aleksanterinkatu 13, 1. kerros
Vapaa pääsy / Ennakkoilmoittautuminen
Jokainen on tervetullut lasten TULEVAISUUDEN AVOIN KAUPUNKI -työpajaan!
OHJELMA
Lauantaina 3.9.2022 klo 10–16
Lauantaina installaatiota rakentuu nuorten kanssa. Rakentamista voi seurata ikkunan takaa klo 10–16. Työskentelyssä ovat mukana muotoilija Hanna Kaarina Heikkilä ja graafinen suunnittelija ja kuvittaja Sanni Wessman. Työpaja järjestetään ennakkoilmoittautuneille, ilmoittaudu mukaan tästä!
Sunnuntaina 4.9.2022 klo 10–16
Sunnuntaina klo 10–16 tilassa on kaikille kaupungin lapsille avoin työpaja. Työpaja toimii non stop-periaatteella, eli mukaan voi hypätä milloin vain! Työpajaan mahtuu kerralla mukaan 40 osallistujaa, ja lapsi osallistuu työpajaan aikuisen kanssa. Työpajaan osallistuminen vie arviolta 20 min. Työpajaohjaajat ohjaavat ryhmää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Osallistuminen ei edellytä ennakkotaitoja ja on osallistujille maksutonta.
1.–11.9.2022 työpajatuloksia ikkunassa
1.–11.9.2022 Lasten ja nuorten kanssa rakentunut installaatio tutustuttavissa näyteikkunassa.
Pääkuva: Milja Nieminen