Arkitektur och design tillhör alla
Vi på Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet vill erbjuda alla en god museiupplevelse och möjlighet att delta som sig själv. Vi godkänner inte diskriminering eller trakasseri. Vi uppmuntrar alla att förutsätta mångfald, lära sig och fråga. Vi vill att det ska vara lätt att komma till oss och att alla ska trivas. Vår personal finns till för dig. Berätta för oss om du möter osakligt beteende eller om du annars vill ge feedback. Tillsammans gör vi Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet till ett tryggare och trivsammare rum för alla. Du kan ge oss feedback om principerna för en tryggare rum och museets säkerhet i allmänhet anonymt via detta formulär
Finlands Arkitekturmuseums och Designmuseets principer för ett tryggare rum
[Uppdaterats senast 29.11.2023]
Arkitektur och design tillhör alla. Vi på Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet vill att var och en har en möjlighet för ett tryggt museibesök och att delta som sig själv utan rädsla för diskriminering eller ofredning.
Dessa är Finlands Arkitekturmuseums och Designmuseets för ett tryggare rum principer. Vi har inte själva hittat på dem utan vi har bekantat oss med olika slags exempel, bett om respons från utomstående experter och omformat på basen av responsen de principer som är i bruk hos oss.
Vi förbinder oss för ett tryggare rum prinicper i all verksamhet på Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet. Dessa principer åtföljs i Finlands Arkitekturmuseums och Designmuseets utrymmen, evenemang och publikarbete, i virtuella utrymmen och i de sociala medierna. Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet strävar aktivt till att skapa en tryggare verksamhetsmiljö för museibesökaren, samarbetsparnerna samt för vår egen personal.
Vi har gått igenom museets innehåll ur likvärdighets- och likaberättigandets synvinkel. Detta arbete kommer vi att också i fortsättningen fortsätta på. Vi vill fästa speciell uppmärksamhet på upplevelserna hos kunderna i de underrepresenterade grupperna i museets utrymmen, utställningar och publikarbete.
Alla våra arbetare medräcknat de visstidsanställda och deltids arbetare får skolning för att känna igen det som hänför sig till likaberättigande och olika former av diskriminering. Vi kommunicerar ofta om museets ett tryggt rum för alla principer till våra samarbetspartners och vi förutsätter ett förbindande till dem i museets evenemang.
Förutom detta har också du som gäst en möjlighet till att påverka på följande sätt till att Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet är för alla ett tryggare rum.
Likvärdighet, osakligt beteende och inverkande på det
Människovärdet hör till alla oberoende på kön, ålder, etnicitet eller nationellt ursprung, nationalitet, språk, religion och övertygelse, åsikter, funktionsnedsättning, hälsositutation, sexuell inriktning, ekonomisk situation eller av någon annan orsak som hänför sig till person. Alla är jämnställda. Alla har en rättighet till att bli hörda och att bli respekterade.
På Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet godkänner vi inte diskriminering eller störande beetende, till exempel rasism. Vi ingriper alltid omedelbart i det oberoende om vem som missgynner eller stör.
Rumsdisposition samt deltagande
Var och en kan påverka på säkerheten i belägenheterna i de gemensamma rummen. Granska din egen aktivitet och dess inverkan på andra. Vi har alla olika sorters behov och önskemål i de gemensamma rummen och i belägenheterna. Också ett uppehåll utan mål är tillåtet. Lyssna och ge också rum åt andra.
Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet har ansvar för tryggheten av det gemensamma rummen och för evenemangen. Som ett museum som är öppet för alla önskar vi att vi får respons för vår verksamhet. Vi vill höra på nya synvinklar och lära oss av dem. Vi förbinder oss till värderingar av vår egen verksamhet som är grunden för den respons om utveckling som vi fått. På designmuseet gör vi aktivt rum för olika sorters sätt att vara på och att vara i interaktion med varandra.
Förutsättningar och generaliseringar
Vi uppmuntrar till att förutsätta mångdimensionalitet. Man kan inte undvika förutsättningar och föraningar men man kan sträva efter att granska dem kritiskt och till att utvärdera sin egen verksamhet på nytt. Förbehåll dig sensitivt till en annan människas väsen och upplevelse. Befatta dig inte med utseende, klädsel, kropp eller ett individuellt sätt att tala hos den andra eller förmoda inte utgående från dem. Undvik stereotyper, generaliseringar och ett könsgenerealiserat talsätt i ditt tal.
På Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet godkänner vi inte ogrundade vokabulära eller med ordet nej kommentarer. Alla våra arbetare medräcknat visstidsanställda får en skolning som hänför sig till stereotypier.
Fråga, inlärning och tveksamhet
Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet är utrymmer för inlärning. Att göra en fråga och tveksamhet är tillåtet. Vi gör alla misstag från vilket vi får respons. När vi får respons, förbinder vi oss till att lära oss av det. Inlärning kan väcka obekväma känslor, men det är inte farligt. Vi ger och gör rum för varandras inlärning. Var och en har rätten till att känna och uttrycka sig om sin egen upplevelse om diskriminering eller trakassering och andra får stå ut med den.
Vi stöder varandra när vi förflyttar oss till det obekväma området.
Vi på Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet är också färdiga för att lyssna, lära oss och att rätta till de fel som museet gjort.
Språk, diskussion och generell insikt
Vi fäster uppmärksamhet på hur vi talar med varandra och hurdant språk vi använder oss av. Vi ger alla rum för att tala och för att bli hörda. Våga fråga om du inte förstår. Vi förbinder oss till att reda ut möjliga konfliktlösningar.
Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet strävar till att i sin kommunikation och i sin verksamhet till att använda sig av att ett generellt insiktsfullt språk och att öppna upp svåra begrepp. Det huvudsakliga kommunikationspråket på designmuseet är finska. Den största delen av innehållen finns också tillhanda på engelska och svenska. Vid mån om möjlighet erbjuds det också information på andra språk.
Ansvar
Finlands Arkitekturmuseums och Designmuseets personal finns på plats för dig. I det tillfällen och evenemang som museet har organiserat är museipersonalen ansvarig för att ingripa i ett ovidkommande beteende och diskriminering. Om du vill tala eller behöver hjälp finns det alltid personal på plats. Du kan ge respons antingen direkt till personalen med en anonym returblankett eller per epost. Du kan också ge respons då när du ser någonting att anmärka på när det gäller personalens egen verksamhet på Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet. Responsen används för att utveckla verksamheten.
Var och en bör ta ansvar för högaktning av andra. Man kan sträva efter att vara medveten om sina egna företrädsrättigheter och fästa uppmärksamheten på hur det egna beteendet påverkar på andra. Vi uppmuntrar till inlärning och till att fråga. Du ger väl emellertid en möjlighet för andra gäster att avnjuta för egen del museibesöket i lugn och ro. Vi sporrar för att självständigt ta reda på om likabehandling och om nya saker.
Var och en kan sköta om trygheten i det gemensamma rummen genom att ingripa i ett osakligt beteende och störande eller genom att meddela om det för Finlands Arkitekturmuseums och Designmuseets personal.
Respons samt möjlighet att kommentera och påverka
Du kan ge respons till Finlands Arkitekturmuseum och Designmuseet om principerna för ett tryggare rum och allmänt om tryggheten på museet anonymt på den här blanketten; responsblankett [länken öppnar sig i en ny flik]
Arbetsgruppen för likabehandling som består av designmuseets anställda behandlar responsen ca en gång i månaden. Om du så önskar tar vi kontakt med dig. Din respons är mycket viktig för oss när det gäller att utveckla och förbättra vår verksamhet. Tack för att du tar dig tid att skriva den!
Definitioner
Varför ”tryggare” och inte ”trygg”?
Principerna för ett tryggare rum är en gemensam praxis som ökar tryggheten. I tryggare rum tar i första hand personalen eller en ansvarsperson, men också de övriga deltagare, ansvar för tryggheten i det gemensamma sociala rummet och särskilt för besvärliga situationer. Med hjälp av principerna för ett tryggare rum är det möjligt att handskas med konflikter istället för att behöva stå ut med dem. Ordet ”tryggare” används istället för ordet ”trygg”, eftersom det är omöjligt att garantera för precis alla ett fullständigt tryggt rum.
Principerna för ett tryggare rum kommer från sub- och alternativkulturerna, särskilt från sexual- och könsminoriteternas evenemang och utrymmen, där man har velat garantera att var och en har möjlighet att vara sig själv, utan rädsla för trakassering, diskriminering eller rentav våld.
Källa: Ruskeat tytöt (Bruna flickor): Principer för ett tryggare utrymme.
Vad är diskriminering?
Diskriminering är orättvist eller fördomsfullt bemötande av människogrupper eller enskilda individer som gäller en eller flera av till exempel de följande egenskaperna hos en individ, egenskaper på grund av vilka man inte får diskriminera:
-kön
-transgenderidentitet eller genusyttring som bryter mot normerna
-kulturell eller etnisk bakgrund
-religion eller annan övertygelse
-funktionsförmåga
-sexuell inriktning
-ålder
-nationalitet
-ursprung
-språk
-utseende eller kropp
-klass eller socioekonomisk bakgrund
Diskriminering kan vara direkt eller indirekt. Otillräcklig tillgänglighet*, trakasseri, sexuellt trakasseri och uppmaning till diskriminering är också former av diskriminering.
*Designmuseet är tillgängligt. Tilläggsuppgifter om museets tillgänglighet hittar du i [tillgänglighetsredogörelsen]. Du kan också ge oss respons gällande museets tillgänglighet.
*Finlands Arkitekturmuseum är inte fullständigt tillgängligt. Tilläggsuppgifter om museets tillgänglighet hittar du i [tillgänglighetsredogörelsen]. Du kan också ge oss respons gällande museets tillgänglighet.
Vad är trakasseri och osakligt beteende?
Trakasseri eller osakligt beteende kan vara aggressiv påtryckning, hot, mobbning, isolerande eller skrämsel. Sexuellt trakasserande är ett icke-önskat och olämpligt fysiskt närmande, att göra sexuella anmärkningar och antydningar.
Källa: #StopHatredNow: Ethical Guidelines. Citerad 25.10.2022. https://www.stophatrednow.fi/ethical-guidelines (länken öppnar sig i en ny flik)
Material som stöd för självständigt lärande
Designmuseet har i den här delen lyft fram två ordlistor som går att använda som stöd för självständigt lärande. Ordlistorna har sammanställts av de nedan nämnda organisationerna. Tack för ert arbete!
Fem-R:s ordlista:
Fem-R är en feministisk och antirasistisk medborgarorganisation, vars syfte är att höja de rasifierades röst i det finländska samhället och vara en del i skapandet av ett jämlikt och tryggt Finland för alla människor. I Fem-R:s ordlista har samlats ord och begrepp som hänför sig till
feminismen och antirasismen. Syftet med ordlistan är att den i den feministiska debatten ska fungera som källa för dem som inte ännu i praktiken är bekanta med termerna.
Gå till Fem-R:s ordlista: http://www.fem-r.fi/sanasto/ (länken öppnar sig i en ny flik)
Setas Regnbågsordlista:
Seta är en människorättsorganisation vars syfte är en genomgripande förändring av samhället så att de mänskliga rättigheterna och välbefinnandet förverkligas i Finland och internationellt oberoende av människors sexuella inriktning, genusidentitet eller genusyttring. Setas regnbågsordlista samlar begrepp och termer som berör köns- och sexualminoriteter.
Gå till Setas ordlista http://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/ (länken öppnar sig i en ny flik)
Likabehandling.fi:
Sidan Likabehandling.fi är en databank som upprätthålls av justitieministeriet för personer och organisationer som är intresserade av främjande av likabehandling och icke-diskriminering.
Gå till sidan Likabehandling.fi: https://yhdenvertaisuus.fi/sv/framsida (länken öppnar sig i en ny flik)
Tack
Vi tackar alla dem som deltagit i att utarbeta principerna samt dem som har gett respons för det viktiga arbetet.
Vid utarbetandet av principerna för Designmuseets tryggare rum har som källor använts principer som används av följande kulturaktörer: Finlands arkitekturmuseum, #StopHatred Now, Ruskeat tytöt, Finlands fotografiska museum, Vanda konstmuseum Artsi, Centrumbiblioteket Ode, tjänsten Kultur för alla.
Bild: från Design för hela folket huvudutställning, Paavo Lehtonen, 2022