På den här sidan kan du hitta mer information om utställningen Kustaa Saksi: I gränslandet. Du kan studera utställningstexterna innan ditt besök eller återvända till texterna igen efter att ha besökt museet. Jenny Nordberg vill med sitt arbete stärka agency istället för passiv observation. Varje verk åtföljs av en relaterad fråga, vars syfte är att få tittarens hjärna att nynna.
Tillbaka till utställningssidan
1. Kan man designa utan begränsningar?
Strategies for Moving Freely (2020)
Strategies for Moving Freely (på svenska Strategier för att röra sig fritt) är en bok som handlar om Jenny Nordbergs produktion. Den gavs ut första gången 2020. Bokens titel beskriver designerns arbetssätt. Hon nöjer sig inte med att ifrågasätta omständigheterna, utan söker också lösningar på problemen. Frihet hör till designerns viktigaste värden.
Boken finns att köpa på nätet och i Designmuseets butik.
Strategies for Moving Freely
Jenny Nordberg, 2020
redaktör, Anna Granqvist
2. Kan man själv utföra industriella processer?
Studio Adapted Industrial Processes (2016–2020)
Verken Pewter Plinth (på svenska tennplint) och Powder Vase (på svenska pulvervas) hör till en serie som grundar sig på att industriella processer anpassats för att utföras i studion.
Enkom för verket Pewter Plinth utvecklade Jenny Nordberg en metod för att tillverka tennskivor. Tillverkningsprocessen kan utföras i konstnärens studio. Skivan tillverkas genom att gjuta tenn i stora formar. I och med studions begränsningar blir slutresultatet ojämnt och skrovligt, nästan brutalt.
Verket har inspirerats av den kubiska plint som verken ofta placeras på i gallerier och museer. Plinten är gjord av tenn.
Nordbergs Powder Vase ingår i en liten serie prydnadsföremål som kuraterats av tidningen Modern Design Review Magazine. Produkten är gjord för det svenska designmärket Hem.
Designern beställde laserskurna metalldelar från en lokal metalleverantör. Hon svetsade själv ihop delarna till stora vaser, som hon sedan pulverlackade. Inom industrin används tekniken för att åstadkomma jämna ytor utan variationer. I det här fallet har reglerna brutits, vilket gett upphov till ojämna och levande ytor.
From the series: Studio Adapted Industrial Production
Pewter Plinth
plint: tenn
2023 (2016)
Powder Vase
vas: tenn
2020
3. Voiko suunnitteluprosessi olla nopeampi, jos puutteet sallitaan?
Free Applications (2023)
Jenny Nordbergs 3D-printade stol är gjord i skala 1:10 utgående från en ungefärlig stolmodell. 3D-designen och modelleringen gjordes med applikationer och program som är gratis och lätta att använda. I produktionens olika skeden har brister accepterats. Samtidigt har målet varit att hitta produktionssätt som medför att produkten kommer till snabbt och smidigt.
Produktionsprocessen har gett upphov till en ny estetik och nya estetiska värden. Stolens produktionstid har förkortats. Felen som uppstått i olika skeden av produktionen har förvandlats till starka sidor, och produkten har utformats utgående från dem.
Den första versionen av stolen har producerats i samarbete med Brightplus, en finländsk tillverkare av förnybara material. De fyra naturmaterialen i olika färger har sitt ursprung i Finland. Det svarta materialet är gjort av återanvända mineraler och avfall från skogsindustrin. Det genomskinliga bärnstensfärgade materialet är gjort av pilbark, och det blå av vejde. Det gräddfärgade materialet är gjort av proteiner som fermenterats med hjälp av bakterier.
Free Applications
stol, bioplastfilament
Material och produktion: Brightplus
2023
4. Kan misstag vara vackra?
Mirror (2014–)
I samband med projektet 3 to 5 seconds undersökte Jenny Nordberg 2014 en teknik som man på 1800-talet använde för att tillverka speglar. Hon fascinerades av både tillverkningsprocessen och slutresultatet. Sedan dess har hon själv använt sig av samma metod. En silverblandning hälls ut på en glasskiva, men täcker inte hela ytan. Varje spegel blir unik.
Spegeln kommer till i tre skeden. Först blandas tre vätskor. Sedan hälls blandningen ut på glasskivan, varefter den får verka i fem minuter. Slutresultatet är en överraskning, eftersom processen innehåller skeden som inte går att förutse. Resultatet är en variationsrik silverspegel som påminner om en pöl.
Mirror
speglar: glas, silver, målarfärg
2023
5. Finns det något bra i massproduktion?
3 to 5 Seconds – Rapid Handmade Production (2014–)
En av Jenny Nordbergs kärnfrågor är konsumtionsvalen och deras förhållande till produktionen. Hur har man tillverkat bruksföremål förr, hur gör man idag och hur kommer man att göra i framtiden?
I projektet 3 to 5 Seconds – Rapid Handmade Production (på svenska 3 till 5 sekunder – snabb produktion för hand) undersöker Nordberg hur hantverksmetoder kan kombineras med massproduktion. Målet är att förena hantverkets unika drag med massproduktionens snabbhet. Är det möjligt att göra unika handgjorda föremål väldigt snabbt? I videorna visar Jenny Nordberg hur det i praktiken kan gå till.
Projektet har pågått sedan 2014. Det gemensamma för metoderna är att varje produktionsskede tar 3 till 5 sekunder.
From the series: 3 to 5 Seconds – Rapid Handmade Production
Candle Holder/Hand Force
ljusstake: studielera
2014
Hook From Thumb
krok: tenn
2015
Fabric/Double Staining
tyg: återanvänt tyg, textilfärg
2014
Mirror/Pour out a Puddle
spegel: glas, silver, lack
2014
Book Ends/Cut and Bend
bokstöd: aluminium
2014
Trivet/Axhammer Bending
underlägg: anodiserad aluminium
2016
Clock/Double Casting Stone
kello: jesmonite, lavasten
2016
Lamp/Punch and Roll
lampa: lampa, papper, eltillbehör
2016
Explosion Poster/Explosion Graphics
affisch: papper, fyrverkeripjäse
2015