Tiistaina 25.2.2020
Kello 16–20
Vapaa pääsy
Designmuseon ilmaisessa Designillassa vapaa pääsy näyttelyihin, opastuksia suomeksi ja englanniksi, Designpaja sekä Arabian muotoilupäällikkö Irina Viippolan haastattelu.
Designillassa Arabian muotoilupäällikkö Irina Viippolan kertoo Arabian tuote- ja koristesuunnittelusta. Irina on teollinen muotoilija, joka työskentelee Arabian designtiimissä ja on muun muassa Arabian uuden Mainio Sarastus -astiasarjan pääsuunnittelija. Irinaa haastattelee Designmuseon amanuenssi Susanna Thiel. Thiel on työskennellyt Arabian aineiston parissa vuodesta 2005 alkaen. Arabian tehdasmuseon kokoelma liitettiin osaksi Designmuseon kokoelmaa vuonna 2004.
Designpaja: Kirjanmerkki ristipistokirjonnalla
Designillan työpajassa tehdään kirjanmerkki tai kortti ristipistokirjonnalla. Nonstop-työpajaan pääset mukaan, niin kauan kuin pajassa on tilaa. Työpaja on tarkoitettu kaikille, eikä se vaadi erityisosaamista.
Ohjelma:
16.00 – 20.00 Ilmainen sisäänpääsy Designmuseoon
17.00 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
17.00 – 19.30 Avoin työpaja Designmuseon Studiossa “Kirjanmerkki ristipistokirjonnalla”
18.30 – Keskustelua Arabian rakastetuista koristekuvioista
18.00 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
19.00 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi ja englanniksi)
Aimo annos Arabiaa!
Arabian käyttökeramiikka on näyttävästi esillä helmikuun Designillassa, Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä sekä Designmuseon verkkonäyttelyssä.
Designillassa kuullaan koristekuvioista
Arabian muotoilupäällikkö Irina Viippolan saapuu Designiltaa kertomaan Arabian tuote- ja koristesuunnittelusta. Irina on teollinen muotoilija, joka työskentelee Arabian designtiimissä ja on muun muassa Arabian uuden Mainio Sarastus -astiasarjan pääsuunnittelija. Irinaa haastattelee Designmuseon amanuenssi Susanna Thiel. Thiel on työskennellyt Arabian aineiston parissa vuodesta 2005 alkaen. Arabian tehdasmuseon kokoelmat liitettiin osaksi Designmuseon kokoelmaa vuonna 2004.
Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä esillä Arabian maitokannuja ja kermakkoja
Keräilijät Virve ja Heikki Mattila ovat lainanneet Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn mukaan joukon Arabian kannuja, joita heille itselleen on kertynyt kokoelmiin jo yli 1200. Näyttelyssä on esillä 300 kannua. Katso videolta, mitä he kertovat kokoelmastaan.
Designmuseon Arabian käyttökeramiikka -verkkonäyttely esittelee Arabian vaiheita ja tuotantoa
Arabian tehtaan käyttökeramiikkaa -verkkonäyttely on koottu Designmuseon esine- ja kuvakokoelmien pohjalta. Näyttelyyn listatut esineiden ajoitukset sekä suunnittelija- ja nimitiedot perustuvat tämän hetkiseen tutkimukseen. Esine- ja koristekuvien lisäksi verkkonäyttelyssä voi tutustua historiallisiin tehdas- ja työskentelykuviin.
Arabian tehtaan käyttökeramiikkaa – tietokanta perustuu Designmuseon ja siihen 2005 yhdistetyn Arabian museon esine-, kuva ja arkistokokoelmiin. Verkkonäyttelystä on mahdollista etsiä tietyn suunnittelijan tuotantoa tai edetä esineen pohjaleiman perusteella ja tutkimalla esineen koristelua.
Silkkipainomenetelmällä valmistettuja koristeita kutsutaan nykyisin yleisemmin vain siirtokuviksi. Kuvassa kuvioidaan vateja ja lautasia Paratiisi-siirtokuvilla. Silkkipaino syrjäytti kuparipainon ja siitä tuli teollisen koristelun päämenetelmä Arabiassa. Tällä menetelmällä voidaan painaa keraamiselle pinnalle myös valokuvia ja painotekniikka yhdistettynä digitaaliseen kuvankäsittelyyn onkin tehnyt koristesuunnittelusta rajatonta leikkiä.
Sivun pääkuva: Paavo Lehtonen / Keräilijät ja kokoelmat