10.11.2017–4.3.2018
Designmuseet
California landar på Helsingfors Designmuseum i november. Vandringsutställningen som startade från Londons Designmuseum studerar formgivningen i Kalifornien och de särpräglade attityder den konkretiserar – såväl till designen som livet i allmänhet. Utställningen strävar efter att öppna det, i hurdana omgivningar skapande idéer föds och vad som krävs för att de ska växa och frodas.
California – Designing freedom presenterar en mångfald förtjusande, revolutionerande och medryckande design. Utställningen bevisar, hur en amerikansk delstats formgivnings- och teknologikultur har gjort var och en av oss till kalifornier.
Berättelsen börjar på 1960-talet och följer Kaliforniens olika skeden från de alternativa kulturernas vågor till dagens tekno-värld i Silicon Valley. Kalifornien betraktas som den personliga befrielsens föregångare; utställningen presenterar också de befrielsens redskap som fötts i delstaten, från LSD-läskpapper och politiska affischer till portabel teknologi.
Den omfattande översikten lyfter även fram personerna och tankarna bakom maskinerna.
– Det man nödvändigtvis inte alltid tänker på är, att t. ex. de som planerar användargränssnitt i San Fransisco, påverkar med sitt jobb direkt våra vardagliga upplevelser här i Finland. På samma gång vidgar de vår uppfattning om formgivningen, konstaterar Katarina Siltavuori, Designmuseets amanuens.
Till de enastående utställningsverken hör bl.a. handtecknade skisser till Apple Macintosh -ikonerna, Blade Runner -filmens konceptkonst samt för allra första gången till beskådande i Finland – den allra första Macintosh-datorn.
California består av mer än 200 verk och föremål, samlade kring fem olika teman. De strävar efter att understryka den kaliforniska designen som ett tankesätt, som värnar om den personliga friheten. Utställningens fem teman undersöker frihetens olika aspekter.
Bekanta dig med dem och plocka de för dig mest fascinerande godbitarna:
GÅ VART DU VILL: Verktyg för rörelse och flykt
Många kaliforniska innovationer handlar på sätt eller annat om friheten att röra sig, som Los Angeles legendariska motorvägar och Googles kartapplikationer. Denna avdelning dyker djupt i rörelsen och att färdas från navigation till portabilitet och äventyrslystnad.
Godbit: Till föremålen som utstrålar rörelsefrihet hör bland många andra den första GPS-apparaten för konsumenter samt en kopia av den ikoniska motorcykeln i filmen Easy Rider.
SE VAD DU VILL: Verktyg för uppfattning och fantasi
Kalifornien är mest berömt som fantasins och de sagolika berättelsernas land – Disneys, Hollywoods och videospelens hemtrakter. Temat granskar Kaliforniens sätt att se världen med stigfinnarens ögon – om det så gäller psykedeliska tripper eller virtuella verkligheter.
Godbit: Samlingen omfattar bl.a. Syd Meads konst skapad för Blade Runner -filmens dekor, LSD-läskpapper och tidig videospelgrafik.
SÄG VAD DU VILL: Verktyg för självförverkligande och motstånd
Kalifornien har en lång historia som självförverkligandets skådeplats, från nya grafiska och konstnärliga språk till socialmedia. Under detta tema bekantar vi oss med delstatens kommunikationskultur via affischer, tidningar och internetplattformar.
Godbit: Bland utställningsföremålen finns Emory Douglas affischer gjorda för aktivistgruppen Black Panthers, nummer av musiktidskriften Ray Gun, designade av David Carson samt Twitter-mikrobloggsamfundets användargränssnittdesign.
SKAPA VAD DU VILL: Verktyg för produktion självförsörjning
Inget annat ställe i världen har lyckats demokratisera teknologin i samma mån som Kalifornien. Denna avdelning presenterar metoderna, som har bidragit till att göra kreativt arbete och tillverkandet lämpligare och mer lätt tillgängligt.
Godbit: Den ursprungliga Apple 1 -datorn samt apparatur som gör det möjligt att idka genteknisk forskning i hushållsförhållanden.
GÖR MED VEM DU VILL: Verktyg för samarbete och gemenskap
Som motvikt till poängterandet av individens frihet har man i Kalifornien alltsedan delstatens födelse värnat om tanken på samfund som ett grundvillkor för framgång och överlevnad. Denna utställningsavdelning studerar samfundens byggklossar från hippierörelsen till Facebook.
Godbit: Gör det själv -boningen den geodetiska kupolen, Sussman Prejzas grafiska design för OS i Los Angeles 1984 samt tidig dokumentation av präriefestivalen Burning Man.
Den ambulerande utställningen Kalifornien, som ordnas av Design Museum i London, presenterar formgivning från Kalifornien och områdets kraftiga influenser på den globala formgivningskulturen. Kaliforniens betydelse som rik jord för uppkomsten av världsomvälvande innovationer baseras på spänningen mellan individens interna emancipation och en kraftig gemenskap. Utställningens kurator är Design Museums huvudkurator Justin McGuirk.