Aleppossa ei virkkailla.
No room for crochet in Aleppo.
Designmuseo |
Aukioloajat |
Sosiaalinen media |
||||||
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki |
|
Facebook twitter instagram | ||||||
Taitoliitto ja Designmuseo ovat toteuttaneet yhteistyössä käden taitojen tulevaisuuteen kantaa ottavien viestien reitin Helsinkiin tammikuussa 2017. Teosreitti kulkee Designmuseolta Korkeavuorenkadulta Dianapuiston, Erottajan ja Esplanadin puiston kautta CraftCorneriin Eteläesplanadille. Viestien toteuttajiksi on kutsuttu käsityön, taiteen ja muotoilun ammattilaisia ja mukaan lähti 22 tekijää.
Tempauksella halutaan kiinnittää yleisön huomiota kädentaitojen tulevaisuuden puolesta ja nostaa esiin käsityön merkitystä tulevaisuuden yhteiskunnassa osana ihmisten hyvinvointia sekä taitojen tarvetta myös tulevaisuuden kehityksessä. Käsityöaktivismi on kansainvälinen ilmiö, jolla otetaan kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin käsityöllisin keinoin.
#sanosekasin
Sano se käsin -reitin teokset ja tekijöiden kannanotot käsityön puolesta ovat nähtävissä alla.
Teosreittikartta löytyy täältä.
Tempauksessa ovat mukana:
Ihva Aula , Harri Koskinen , Anna Kouhia ,Veera Kulju, Annukka Mikkola , Eija Pirttilahti , Liisa Tommila, Jaana Tuomisto, Timo Tähkänen , Anne Vasko
Heila Design: Päivi Uusitalo ja Sari Puhto
SoftArtivistit: Minna Haveri ja Virpi Vesanen-Laukkanen
Concreatives-kollektiivi: Marjo Hanhisalo , Meeri Holopainen, Tanja Kallio , Johanna Lauhiala , Kirsi-Maria Raunio , Hanni Reinikainen , Maria Tolvanen, Eija Zweygberg
Valokuvat Jonna Hietala, Taitoliitto
Aleppossa ei virkkailla.
No room for crochet in Aleppo.
Uusi Alue, 2009, Iittala
Suomalaisen lasin tekemisen puolesta
tarkkaa näkemistä
syvää osaamista
ainutlaatuista ammattitaitoa
Repaired
Teos on kannanotto materialistisesti orientoituneeseen kuluttamisen kulttuuriin ja käsityön mahdollisuuksiin tavaroitumisen haastajana. Tulevaisuudessa joudumme väistämättä kohtaamaan niukkenevien resurssien maailman realiteetit. Ehkä silloin viimein ymmärrämme sen, että käsityö voi toimia uusien tavaroiden tuottamisen ohella myös kriittisenä toisintekemisenä.
Helmitaulu
Hallituksen suunnitelmissa on vähentää määrärahoja ammattikoulutuksen reformilla 190 miljoonaa euroa vuodesta 2017 alkaen. Helmitaulu on kannanotto kädentaitoalojen koulutuksen vähentyviin resursseihin. Alan opettajille tulisi turvata mahdollisuus syventää opiskelijoidensa osaamista, niin materiaalin tuntemuksessa kuin tekniikoiden hallinnassa. Jo olemassa olevan perimätiedon ja -taidon ylläpitäminen on tärkeää, kehityksen ei tarvitse merkitä perinteen unohtamista.
Sydänpesä (ja poikanen)
Käsin toisin jos tekisin,
Sydänpesään kodittomat
piilottaisin. Suurella koukulla ja
langalla ympäröisin,
aurinkokennolla valon sytyttäisin.
24h terapiaa 24% alv
Huovutettu ja kierrätetty työni on kannanotto käsityön tulevaisuuden näkymiin. Käsityö on terapeuttinen ja hyvinvointia edistävä harrastus, joka on tarvittaessa läsnä 24 h vuorokaudessa. Käsityöyrittäjälle luku 24 tulee tuntien lisäksi vastaan arvonlisäveroprosenttina. Verojärjestelmän kehittäminen avaisi mahdollisuuksia kädentaitajille.
… Kun metsään haluat mennä nyt
Olen kankaanpainaja Kolilta. Kun sain kutsun näyttelyyn, ajattelin heti, että haluan tuoda Metsän Helsingin kaduille. Käsillä tekemisessä ja metsässä kulkemisessa on paljon samaa; mielenrauhaa, tyyneyttä, hidasta olemista, ajatusten lentoa. Jostain syystä mieleni taustalla häilyi myös Eugène Delacroix’n maalaus Vapaus barrikadeilla. En kuitenkaan kirjaillut kuvaan kättä, joka lippua heiluttaa, vaikka niin ajattelin, mutta se on siinä ajatuksena mukana. Käsillä tekemisen arvo ja sen myötä myös taito ovat katoamassa, ja ne ovat asioita, jotka meillä on velvollisuus viedä mukanamme tulevaisuuteen.
Pehmeä mielenosoitus
Kiinalaiset pehmolelut osoittavat mieltään suomalaisen mikroyrittäjyyden puolesta. Pehmeät söpöliinit ottavat kantaa arvonlisäveron alarajan noston puolesta. Toiveenaan 50 000€. Alvirajan nosto olisi paras kannustin työllisyyden lisäämiseksi mm. (käsi)työvaltaisilla aloilla, joihin kuuluu paljon myös kulttuuri-, taide- ja muilla luovilla aloilla ammattiaan harjoittavia yksinpuurtajia. Suomi on pian yrittäjyyden kehitysmaa kun Slovakia, Slovenia, Latvia, Liettua ja Viro sen kun porskuttaa huomattavasti kannustavammalla asenteella ja korkeammalla alvin alarajalla.
Yhdessä
Taide ja käsityö yhdistävät eri tavoin ja niiden avulla voi kohdata toisen erityisellä tavalla ja oppia empatiaa.
Craft a life
Ennen teimme elääksemme. Nyt teemme tunteaksemme elävämme. Miten huomenna?
Jatkumo 1
Teen käsin siis käsittelen, siirrän rajaa, luon tilaa.
Jatkumo 2
Teen käsin siis käsittelen, siirrän rajaa, luon tilaa.
Ihana
Käsityö välittää aina viestin – silloinkin kun sanomaa ei ole kirjottu näkyväksi. Toiselle annettu käsityö on kuin ojennettu kukkakimppu, täynnä tunteita ja symboliikkaa. Sillä voi osoittaa huomiota, arvostusta ja rakkautta tai ilahduttaa, lohduttaa ja lepyttää. Julkiseen kaupunkitilaan ripustettu käsityöteos on ihana yllätyslahja ohikulkijalle.
Ei unohdeta taito- ja taideaineita
Olen kiitollinen suomalaisesta kouluopetuksesta, opin perinteiset käsityötekniikat koulussa. Koulukäsityöllä on itseisarvo, se että opitaan käytännön taitoja. Kouluympäristössä käsin tekeminen myös vähentää stressiä.
Break the rules
Käsityöni elää ja muuttuu tekemisen myötä, matkan varrella. Haluan rohkaista ihmisiä rikkomaan sääntöjä ja käyttämään omaa luovuuttaan!
Joy to make & Skill to create, 2017
Oli se sitten neulomista, puutöitä tai askartelua: sorminäppäryys, materiaalitieto, kolmiulotteisuuden hahmotus ovat taitoja, joista on hyötyä elämän useilla osa-alueilla. Käsillä voi suunnitella, tehdä, korjata ja iloita. Käsillä tekemisen taidot luoda ja ilo tehdä ovat tärkeitä siirrettäviä tuleville sukupolville.
I was here, 2017
Kuka oli täällä? Jokaisen käsityön takana on ihminen, josta jää jälki paikkaan ja aikaan. Monille ihminen tekstiilin takana on hälventynyt. On vain tuote ja hinta. Käsillä tekijä on kuin supersankari, joka jättää työllänsä jäljen. Monellla meistä on se humaani tarve merkata tavalla tai toisella pala itsestämme tiettyyn paikkaan. Vastaus on Craftsman.
Soft art vs. hard heart, 2017
“Soft art to cure hard heart.” Ollakseen pehmeä kovassa maailmassa on oltava rohkea.
Kraftivismissa yhdistyvät sekä rohkeus että pehmeys. Maailma tarvitsee inhimillisyyttä, empatiaa ja lämpöä. Kovettuneiden sydänten sijaan ihmisiä, joilla on rohkeus kuunnella sydämen ääntä.
Knit knit, otherwise we are lost
Työni puhuu käsillä tekemisen ilosta ja yhteydestä hyvinvointiin. Jos emme toteuta itseämme käsin tulevaisuudessakin, merkitys olemassaololle jää epäselväksi. Neulominen on itselleni se keino, joka antaa hyvänolon tunteen ja toimii meditation tavoin. Neulon, jotta me kaikki voisimme hyvin! Sitaatti on lainattu ja muokattu tanssija Pina Bauschilta, joka puhuu tanssin puolesta.
Equality feels like oppression when you´re used to priviledge
Seinäkirjoitus on yksilön toive saada äänensä kuuluville nykyajan kaupallisessa informaatiotulvassa. Graffiti mielletään nuorten poikien puuhasteluksi, jopa vandalismiksi, ja tästä syystä tärkeäkin sanoma saatetaan helposti ohittaa olankohautuksella. Käsityötekniikan käyttö katutaiteessa tuo siihen toisenlaisen ulottuvuuden – se kehrää langan menneisyyden ja tämän päivän välille, ja rikkoo ennakkokäsityksiä tekijän iästä ja sukupuolesta. Tekstiilityön pehmeä ja lämmin pinta herättää mielikuvia rakkaudesta ja turvallisuudesta kaupunkikuvan kovien ja kylmien pintojen – ja arvojen keskellä.
Sol(m)u
Virkattu neuroni muistuttaa käsityön merkityksestä aivoille aikana, jona maailma on yhä digitaalisempi.
Tulevaisuus käsillä
Kädet koskettaa, parantaa…
Tämä hetki luo tulevaisuutta. Tulevaisuus on käsillä – nyt. Läsnä on käsillä tekemisen ilo ja uuden luominen.