2.6.2017-28.1.2018
Designmuseon kokoelmanäyttelyssä Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta on avattu Vaihtuvassa tilassa museon omista kokoelmista tuotettu näyttely Pohjoinen – Suomidesign ja Lappi. Näyttely kysyy, mikä on suomi-designin suhde pohjoiseen – Lappiin ja saamelaiskulttuuriin.
Euroopan pohjoisella laidalla sijaitseva Suomi tunnetaan omaperäisestä kulttuurista, kauniista luonnosta ja kiinnostavasta muotoilusta. Se, mikä nykyään käsitetään suomalaiseksi muotoiluksi, on kuitenkin tuotettu teollisuuden ja kaupan keskuksissa eteläisessä Suomessa.
Lapin karu luonto on inspiroinut suunnittelijoita samoin kuin paikallinen käsityöperinne. – Kuvat saamelaisista, tuntureista ja poroista näkyvät etelän taiteilijoiden ja muotoilijoiden tuotteissa, jotka liittyvät usein jollain tavalla matkailuun. Aito tai kuviteltu Lappi on toiminut eksoottisena ympäristönä mainoskuvissa, kertovat aihetta museossa tutkineet ja näyttelystä vastaavat amanuenssi Harry Kivilinna, museolehtori Leena Svinhufvud ja amanuenssi Susanna Thiel.
Näyttely perustuu Designmuseon kokoelmaan, jossa on melko vähän Lappiin viittaavaa esineistöä. – ”Aitoja” saamelaiskulttuurin esineitä on muutamia, lisää museoväki. Näyttelyssä nähdään esimerkiksi kreivi Carl Mannerheimin hopeinen Lapinsormus, jonka hän lahjoitti Designmuseon kokoelmiin vuonna 1881. Lisäksi esillä ovat muun muassa Seija Ranttilan Finlayson Oy:lle suunnittelema OXXO painokangas, Anja Juurikkalan Lappi-seinälautaset (1948), Väinö Blomstedin Poro-luonnos (1904), Timo Sarpanevan Lapin lauma –pannumyssy (1949) ja Elsa Montell-Saanion Ruija Lapinraanu (1946).
Suunnittelijat kertovat suhteestaan Lappiin
Näyttelyssä nähtävillä muotoilijoilla on joillakin ollut erityisen läheinen suhde pohjoiseen. Tapio Wirkkala perheineen vietti kesät työskennellen erämaa-asunnossa Inarissa. Kaj Franck vuorostaan nosti saamelaisten tarvelähtöisen esinekulttuurin nykyaikaisen muotoilun esikuvaksi ja oli mukana elvyttämässä käsityöelinkeinoa Lapissa.
Nuoremman sukupolven edustajista näyttelyssä nähdään Marimekon suunnittelija Noora Niinikoski ja hänen Marimekolle suunnittelemat Lapikkaat (2010). Niinikoski kuvaa omaan Lappi-suhdettaan näin:
– Minulla oli intensiivinen kansanperinne-inspiraation kausi 2000-luvun alussa. Olin palannut Lontoon opiskelujen jälkeen Suomeen ja yhtäkkiä löysin kansanperinteestä sellaista, mitä en yhtään tiennyt olevan. Lapin aidot lapikkaat ovat ihan huikeita. Olen käynyt kesällä Rovaniemellä, mutta en ole kokenut Lappia omakohtaisesti. Minulle Lappi on vähän mielikuvituspaikka, koska en ole käynyt siellä. Kuvittelen millaista siellä voisi olla.
Näyttely on esillä Designmuseossa 28.1.2018. saakka.
Kuvassa: Noora Niinikosken suunnittelemat Lapikkaat, Marimekko (2010).