Med finska mått mätt är Anssi Laurila en veritabel Burning Man -ökenfestivalveteran; bakom sig har han redan fem veckolånga festivaler i USA. Han har ägnat åtminstone sju veckor av sitt liv ute i Nevadas solstekta, dammiga öken.
Anssi Laurila berättar, att det är festivalens enastående atmosfär som har lockat ut honom i öknen år efter år.
– Människor med totalt olika bakgrund spenderar en vecka tillsammans ute i den dammiga öknen. Trots olikheterna förenas alla av samma mål; att lära sig nya saker och förverkliga sig själv, förklarar Laurila.
Festivaler brukar handla om att festa. Så gör man även här, men också mycket annat. Enligt Laurila är huvudsakerna samfunden som skapas, friheten och den galna kreativiteten.
– Det bästa med den här festivalen är, att vilka idéer som helst kan få luft under vingarna. Ett år tittade jag upp i himlen, där en internationell rymdstation svävade fram långt ovanför oss. Då kom jag på den vansinniga idén om en plats för festivaldeltagarna att vara i kontakt med rymdstationen.
Väl tillbaka i Finland växte och frodades Laurilas idé. Med i utvecklingsarbetet kom en grupp olika branschers yrkesmänniskor: ingenjörer, arkitekter, forskare, en spelprogrammerare, en kosmetolog och en revisor.
Idén och det praktiska förverkligandet av rymdägget sjöd och mognade i Aalto-universitetets Design Factory i Otnäs. För den djärva träkonstruktionen och dess arkitektur svarade Lunden Architecture Company. Arkitektbyrån har redan länge forskat i trästrukturer och Burning Man serverade chansen att testa konstruktionen behändigt utan några plågsamma tillståndsprocesser.
”Cosmic Egg” föddes slutligen i öknen på festivalen i somras.
– Det var en alldeles obeskrivlig prestation att ro projektet i land. Blotta logistiken och fraktandet av byggnaden från den finska skogen till andra sidan oceanen och uppförandet av den ute i öknen, krävde närmast omänskliga uppoffringar. Men det som gör Burning Man exceptionell är, att upplevelsen inte bara begränsar sig till själva evenemangveckan, förklarar Laurila.
– Innan evenemanget hade vi jobbat med projektet redan i många månader. Samarbetet och gemenskapen gjorde det hela enastående.
Som i fallet Cosmic Egg, fungerar festivalen som en testbana för nya teknologier och idéer. Burning Man är en understruket ickekommersiell happening, men under festivalens historia har det uppfunnits, förädlats och förnyats experiment, som senare har gett upphov till kommersiella applikationer.
Laurilas tips för hur man överlever Burning Man -festivalen:
(Tipsen kan även omfattas på tillvarons övriga delområden.)
1. Håll sinnena vidgade, aktivera och ge dig hän.
2. I stället för att söka en självcentrerad upplevelse; fundera hur du kan göra festivalen till en bättre upplevelse för andra.
3. Kom ihåg att ta vara på dig; i öknen är det viktigt med vätska och solkräm.
4. Bered dig på en fysisk och psykisk ansträngning.
Vem?
Anssi Laurila studerade vid Aalto-universitetets Design Factory i Otnäs.
Han är Burning Man -samfundets koordinator i Finland.
Han har deltagit fem gånger i festivalen. De senaste åren har han också exporterat finsk konst, vetenskap och utvecklingsprojekt till evenemanget.
Vad?
Burning Man är en veckolång festival, som ordnas i öknen utanför Black Rock, Nevada, USA, årligen i månadsskiftet augusti-september.
Festivalen kulminerar på avslutningsaftonen, då man bränner en väldig docka av trä. I avslutningsbrasan bränner man också andra verk och strukturer som har gjorts för festivalen.
Festivalen är ett ickekommersiellt, tvärkonstnärligt och -vetenskapligt evenemang, där vem som helst kan och får vara vad som helst.
Festivalen förespråkar gemenskap och frihet.