Kokoelmanäyttelyn Vaihtuva tila
30.1.-16.9.2018
Ruotsalaisen kuraattorikaksikon Daniel Gollingin ja Gustaf Kjellinin näyttely Paluu nykyisyyteen avautuu ensi tiistaina Designmuseon kokoelmanäyttelyn Vaihtuvassa tilassa. Kuraattoriduo on tunnettu Summit-verkkoalustastaan, jonka puitteissa he tuottavat niin näyttelyitä, kirjasarjaa kuin podcast-keskusteluja ajankohtaisesta muotoilusta. Nyt nähtävässä Designmuseon näyttelyssä he kertovat pamfletin omaisesti suomalaisesta tuotemuotoilun historiasta, joka kerran oli heidän mukaansa edelläkävijä alallaan, mutta joka nyt tuntuu kärsivän jonkinasteisesta pysähtyneisyyden tilasta.
Kuraattorikaksikko Daniel Golling ja Gustaf Kjellin näyttelyn keskeinen viesti on, että suomalainen nykymuotoilu on hukannut kansallisen muotokielen: Muotokieli on hukkunut, koska nykymuotoilu nojaa tekemisissään liikaa menneisyyteen, eikä pysty riittävästi uudistumaan. Maailma on muuttunut, mutta edelleen lähes kahdeksankymmentä vuotta vanha puujakkara ja yhtä vanha lasimaljakko edustavat monelle suomalaista muotoilua. Menneisyyden ikonisiin muotoilutuotteisiin takertuminen synnyttää Gollingin ja Kjellin mielestä vaikutelman toistuvasta nostalgiamatkasta menneeseen, jossa uutta edustaa vain tutuissa esineissä vaihtuva väri.
”Suomalaissuunnittelijoiden tulisi seurata kansainvälisiä vaikutteita” Kuratoidussa näyttelyssään Golling ja Kjellin kartoittavat muotoiluesineiden kautta onnistuneita esimerkkejä suomalaisesta tuotemuotoilusta, jotka voisivat toimia mallina myös tämän hetken muotoilijasukupolvelle. Nykymuotoilun suunnannäyttäjiä heidän mukaansa ovat olleet niin kolmekymmentäluvulla syntynyt Artek, muovin maailmanlaajuiseen voittokulkuun oman vastauksensa tarjonnut Iittala kuin yhteiskunnan digitalisoitumisen keskelle syntynyt Snowcrash sekä 2010-luvulla syntynyt One Nordic Furniture Company.
Näissä esimerkeissä ulkomaiset trendit ja tyylisuunnat ovat sekoittuneet kotimaisiin materiaaleihin ja suunnitteluosaamiseen, ja synnyttäneet näin ainutlaatuisen kokonaisuuden. Esiin nostetuissa tuotteissa näkyy myös vahva yhteistyö suunnittelijan ja yrityksen välillä. Uusiin valmistustekniikoihin ja modernisoituvaan yhteiskuntaan on reagoitu toimivan yhteistyön avulla, jonka seurauksena on syntynyt innovatiivisia, kiinnostavia ja parhaassa tapauksessa aikaa hyvin kestäviä esineitä sekä huonekaluja.
Lue ruotsalaiskuraattorien haastattelu
Näyttelyn Paluu nykyisyyteen yleisöavajaisia vietetään Designmuseon Designillassa 30.1. klo 17-20.
Kuraattorien puheenvuoro yhdessä kutsutun asiantuntijavieras Stefan Malmbergin kanssa näyttelytilassa klo 18.
Paluu nykyisyyteen 30.1.-17.9.2018
Designmuseon kokoelmanäyttelyn Vaihtuva tila
Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta -kokoelmanäyttelyn osana on vaihtuva näyttelytila, joka tuo vaihtuvuutta pysyvään näyttelyyn.
Kuvat ylhäältä alas:
1. Ilkka Suppanen ja Pasi Kolhonen – Airbag (1997). Kuva: Snowcrash 2. Monica Förster – Cloud (kannettava ja puhallettava huone 2003, valmistaja nykyään Offect) Kuvaaja: Offecct. 3.Daniel Golling och Gustaf Kjellin / Summit, kuvaaja: Summit.