Aistipolku oppimiskokonaisuus on muotoilukasvatuksellinen, osallistava ja moniaistinen. Se laajentaa näyttelykokemusta monitasoisesti ja jatkaa sitä museon seinien ulkopuolelle. Aistipolun esineiden tutkiminen ja tarkastelu kannustaa tutkimaan ympäröivää maailmaamme eri aistein ja eri näkökulmista. Se innostaa sinutkin tutkimaan ympäröivää maailmaa kuten muotoilijat, jotka inspiroituvat matkoistaan ja kokemuksistaan. Näin Aistipolku kokemuksena kytkeytyy vahvasti Travel as a Tool -näyttelyyn, joka nostaa esiin muotoilijoiden tapaa käyttää matkustamista työkaluna suunnitteluprosessissa.
Tehtäväkokonaisuus koostuu kuudesta tehtävästä ja ne ovat tarjolla tällä hetkellä museon verkkosivuilla. Tehtäviä on 6 kappaletta näyttelysalien teemoja mukaillen: 1. Inspiraatio, 2. Menetelmät ja materiaalit, 3. Kutsu, 4. Matkalla kotona, 5. Muutosta tekemässä ja 6. Pako. Opetukseen suunnatun materiaalin löydät tästä.
1. INSPIRAATIO
Japanilainen kivipuutarha inspiroi muotoilija Kaj Franckia
Kaj Franck matkusti Japaniin vuonna 1956 Lunning-palkinnon avulla. Matkallaan Franck perehtyi paikalliseen historiaan ja arkkitehtuuriin, puutarhoihin, kattauskulttuuriin ja eri alueiden keramiikkaperinteisiin sekä moderneihin tehtaisiin ja laboratorioihin. Japanilaisen kulttuurin ja esinemaailman merkityksellisyys on nähtävissä Franckin työskentelyssä sekä ennen ensimmäistä matkaa että sen jälkeen.
TEHTÄVÄ:
Tehtävä: Tutki ympäristöäsi, löytyykö sieltä kiviä? Tunnustele löytämiäsi kiviä. Miltä kivien pinta tuntuu? Minkälaisia muistoja tai mielikuvia ne herättävät? Toteuta kivistä omannäköinen teos tai veistos. Ota kuva teoksesta, jos mahdollista.
2. MENETELMÄT JA MATERIAALIT
Sammalpuutarha on vaikuttanut Åsa Pärsonin työhön
Tekstiilitaiteilija Åsa Pärson ammentaa kudonnassaan perinteisistä materiaaleista, tekniikoista, kuvioista ja väreistä jatkuvasti uutta kehittäen ja kokeillen. Kioton Tōfuku-ji-temppeli ja sen puutarha ovat vaikuttaneet hänen työhönsä. Pohjoispuutarha on vaikuttava yhdistelmä kuvioita, materiaaleja ja värejä: ruutulaattoja ja sammalta, kuutiomaisia atsaleapensaita ja kuvioitua hiekkaa.
TEHTÄVÄ:
Tee retki lempipaikkaasi. Miksi paikka on sinulle tärkeä? Sulje silmät ja haistele, miltä siellä tuoksuu. Minkälaisia tunteita tuoksu herättää?
3. KUTSU
Paikan henki välittyy Raili ja Reima Pietilän työssä
Raili ja Reima Pietilä suunnittelivat Kuwaitiin Sief Palace -alueelle vuonna 1982 valmis-tuneen kokonaisuuden, johon kuului emiirin palatsin laajennus, ministerineuvoston tilat sekä ulkoministeriön tilat. Lähtökohtana suunnittelulle toimi alueen historia ja ympäristön havainnointi paikan päällä.
TEHTÄVÄ:
Kuuntele tarkkaan ympäristösi äänimaisemaa. Minkälaisia ääniä kuulet? Kutsuuko joku ääni erityisesti pysähtymään ja kuuntelemaan? Häiritseekö jokin ääni?
4. MATKALLA KOTONA
Hans Wegner käyttää huonekaluissaan erilaisia puulajeja
Hans Wegner on yksi 1900-luvun suurista huonekalumuotoilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti puusta valmistetuista tuoleistaan. Puu materiaalina oli hänelle tuttu jo lapsuudesta, jolloin hän aloitti taitojensa kehittämisen lahjakkaana veistäjänä, siirtyen myöhemmin huonekalupuusepän oppipojaksi.
TEHTÄVÄ:
Tee tehtävä parin kanssa. Etsikää toisillenne esine tai asia lähiympäristöstä ja tunnustelkaa niitä silmät kiinni. Kuvailkaa asiaa sanallisesti tai piirtämällä. Minkä muotoiselta asia tuntuu? Miltä pinta tuntuu? Mitä materiaalia kuvittelet asian olevan? Minkä väriseksi kuvittelet asian?
5. MUUTOSTA TEKEMÄSSÄ
Ilmari Tapiovaara työskenteli kehitysyhteistyöprojektissa hiekkarantojen ympäröimällä Mauritiuksen saarella
Sisustusarkkitehti Ilmari Tapiovaara osallistui YK:n kehitysyhteistyöhankkeisiin Paraguayssa, Mauritiuksella, Egyptissä, Jugoslaviassa ja Hongkongissa. Mauritiuksella Tapiovaara työskenteli vuosina 1974–75. Mauritiuksen hanke pyrki kehittämään paikallista muotoilualan teollisuutta.
TEHTÄVÄ:
Suunnittele merkki tai logo, jonka avulla voit välittää positiivisen sanoman muille ihmisille. Piirrä merkki tai logo hiekkaan, esimerkiksi hiekkalaatikko tai uimaranta sopii paikkana hyvin. Jos mahdollista ota siitä kuva.
Maija Isolan lahjakana innoitti suunnittelemaan
Matkustaminen oli olennainen osa tekstiilisuunnittelija Maija Isolan työskentelyä. Isolan matkat Ranskaan ja Espanjaan, Italiaan ja Kreetalle, Yhdysvaltoihin, Marokkoon ja Algeriaan olivat usein kestoltaan pitkiä, ja hänelle mieluisin matkustamisen tapa muistuttikin ennemmin uuteen ympäristöön asumaan asettumista. Algerian matkallaan Isolaa suunnitteluun innoitti lemmikkikana.
TEHTÄVÄ:
Leikkaa paperista erilaisia sulkia ja muotoja. Kokoa muodoista postikortti, jonka avulla lähetät terveiset ystävälle, sukulaiselle, naapurille tai kenelle tahansa, joka ilahtuisi viestistäsi.
Ota kuvia työskentelystä ja jaa kuva sosiaalisessa mediassa, jotta mekin näemme, minkälaisia oivalluksia syntyi. Merkitse jakamasi kuva tunnisteella #TravelasaTool #Aistipolku ja @designmuseo_fi
Aistipolun tekijät: Opiskelijat ja Designmuseon työpajaoppaat Annika Hovinen ja Mari Kosunen.
Polku tehtiin yhteistyössä Helsinki yliopiston Käsityöopettajan koulutuslinjan kanssa.
Kuvat:
Yleiskuva näyttelystä Travel as Tool. Kuvaaja: Paavo Lehtonen
Havainnekuvat Mari Kosunen / Designmuseon työpajaopas.