Vuoden alussa Helsingissä on aloittanut uusi Koneen Säätiön rahoittama liikkuva elokuva-akatemia The Academy of Moving people and Images. Akatemia luo alustan ihmisille, jotka ovat saapuneet Suomeen eri syistä: maahanmuuttajina, turvapaikanhakijoina, opiskelijoina tai töiden vuoksi. Akatemian tavoitteena on antaa opiskelijoille elokuvantekemisen taidot ja työkalut. Kaksivuotisen hankkeen on tarkoitus myös vaikuttaa suomalaisen elokuvatuotannon moniarvoistumiseen.
Designmuseo on hankkeessa mukana yhteiskumppanina yhdessä Aalto-yliopiston, Goethe-instituutin, Italian instituutin, Suomen elokuvasäätiön ja monien muiden joukossa.
– Designmuseo haluaa toimia mahdollistajana luovalle työskentelylle. Tarjoamme tilojamme akatemian käyttöön ja akatemia vuorostaan kannustaa opiskelijoita osallistumaan Designmuseon tapahtumiin ja näyttelyihin, kertoo Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.
Akatemian perustajat elokuvaohjaaja Erol Mintas ja kuraattori Elham Rahmat kertovat, mistä idea uudelle koululle syntyi ja miksi sitä tarvitaan.
Akatemiassa on opettajina koko joukko Suomessa asuvia elokuvan ja taiteen ammattilaisia. Akatemia on hyvin vapaamuotoinen, eikä se ole sidottu opetussuunnitelmiin. Mistä idea akatemialle sai alkunsa?
Mintas:
Idea akatemialle syntyi, kun työskentelin elokuva-alalla Istanbulissa. Kollegojen kanssa pohdimme, miten saisimme elokuva-alasta moniäänisemmän. Työskennellessäni elokuvan parissa Euroopassa koin, että uusien tulijoiden, erityisesti ei-eurooppalaisten, oli vaikea päästä sisään elokuva-alalle. Syitä tilanteeseen on nähdäkseni monia, kuten kielimuuri ja kulttuuriset lähtökohdat. Koen, että monissa maissa elokuvateollisuus ei ole avoin tarinoille, jotka eivät tue kyseisen maan kansallisia agendoja tai normistoja.
Haaveenani ovat passittomat elokuvat ja elokuva-ala, joka ei katso rotu- tai työlupalinssien läpi, vaan erottaa joukosta kyvykkyyden ja tarinat. On tärkeä voida kyseenalaistaa valtarakenteet, kuka päättää, mitä tarinoita kerrotaan ja mitä jätetään kertomatta. Akatemiassa pyrimme luomaan horisontaalisen rakenteen, jossa osaaminen ja verkostot jaetaan ihmisille.
Teidän tapanne rakentaa akatemiaa on ollut erittäin mielenkiintoinen. Usein koulut tai instituutiot syntyvät paikka edellä, mutta te kehititte konseptin, jossa toimitte verkostojenne ja yhteistyökumppanienne kautta. Teillä ei ole lainkaan fyysistä tilaa. Kuinka se on mahdollista, miten teitte sen?
Rahmati:
Halusimme seurata liikkuvuuden filosofiaa: liikkuvia ihmisiä, liikkuvia elokuvia, liikkuvia oppimistiloja. Mutta taustalla vaikuttivat myös käytännön syyt. Liikkuva tila aiheuttaa epävarmuutta, mutta parhaimmillaan se tuottaa verkostoja ja oppimismahdollisuuksia, jotka eivät muuten olisi mahdollisia. Liikkuva tilan onnistuminen on paljon kiinni myös siitä, kuinka vieraanvaraisia isännät ovat. Saamamme tuki eri instituutioilta on tuntunut meistä hyvin kannustavalta.
Opiskelijoille tulee akatemiassanne olla liikkuva tausta? Mitä liikkuvuus tarkoittaa teille?
Mintas:
Akatemia on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat kokeneet tavalla tai toisella liikkuvuutta elämässään. Liikkuvuudella emme tarkoita ihmisiä, jotka ovat matkustaneet paljon, vaan ihmisiä, jotka ovat joutuneet vaihtamaan asuinpaikkaa. Syyt muuttoon voivat olla moninaisia kuten opiskelu, työ, siirtolaisuus tai pakolaisuus. Muuttaessamme kannamme mukanamme vanhoja tarinoita ja luomme samalla kokonaan uusia. Nämä tarinat haluamme nähdä elokuvina.
Kerrotte myös, että haluatte luoda uutta oppimisen mallia tällä projektilla. Miten teette sen?
Rahmati:
Se on tietenkin kunnianhimoinen tavoite, mutta haluamme nähdä akatemian mahdollistajana. Tarkoituksena on luoda uudenlainen ei-byrokraattinen rakenne. Akatemiassa jokainen voi jakaa tietonsa, taitonsa, arvonsa, uskomuksensa ja tapansa pelkäämättä tulevansa leimatuksi tai syrjityksi.
Viime vuosina puhe monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta on ollut niin läpitunkevaa, että se on melkein menettänyt merkityksensä. Välillä tuntuu, että mitä kovempaan ääneen aiheesta on puhuttu sitä todennäköisemmin asialle ei ole tehty mitään. Nyt on käynnissä avoin opiskelijahaku, jonka kautta pyrimme saavuttamaan niin monia yhteisöjä kuin mahdollista.
Miksi akatemia syntyi juuri Helsingissä?
Mintas:
Asun Helsingissa ja kokemukseni elokuva-alalta täällä on ollut tähän asti hyvin positiivinen. Kollegani ovat toivottaneet minut lämpimästi tervetulleeksi. Akatemiassa on mukana upea joukko kollegoita – opettajina, asiantuntijoina ja yhteistyökumppaneina. Pidän erinomaisena, että Suomessa elokuvantekijä voi hakea apurahoja Suomen elokuvasäätiöltä ja muilta tahoilta englanniksi. Tulin Suomeen vuonna 2017 ja saimme käsikirjoittaja Mikko Viljasen kanssa yhdessä apurahan samana vuonna. Mutta on hyvä muistaa, että kun tulin Suomeen olin jo kansainvälisesti tunnettu useita palkintoja voittanut elokuvaohjaaja. Se varmasti auttoi instituutioita luottamaan minuun. Mielestäni tilanne ei kuitenkaan ole sama kaikille liikkuville ihmisille, jotka haluaisivat työskennellä elokuva-alalla. Mukaan pääseminen on kovan työn takana. Opiskelu on ensimmäinen askel, mutta elokuvakoulut ovat usein suomeksi tai ne maksavat paljon, ja se jo yksinään estää monen haaveet ryhtyä alalle. Tämä on asia, jota haluan projektillamme pyrkiä muuttamaan.
Mikä on viestinne, mille tahansa kulttuurin alalla toimivalle instituutiolle, jotka kehittävät konseptejaan – mitä heidän tulisi ottaa huomioon koskien liikkuvia ihmisiä ja tasa-arvoa?
Mintas:
Monet tutkimukset osoittavat, että elokuva-alalla tapahtuu paljon muun muassa etnisyyteen, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää. Me toivomme näkevämme kaikkien eri ryhmien tarinoita elokuvina, jotta voimme ymmärtää, kuinka pitkä matka tasa-arvossa on vielä kuljettavana.
Rahmati:
Missiona akatemiassamme on toimia alustana, jonka kautta Suomeen muualta tulleet ihmiset voivat olla osallisena moniarvoisemmassa elokuvatuotannossa ja omalta osaltaan käynnistää muutoksen tuotantorakenteissa ilman ylhäältä tapahtuvaa ohjausta. Ajatuksemme varmasti myös kritiikkiä, koska elämme ajassa, jossa vieras, “toinen”, pyritään demonisoimaan ja karkottamaan. Toivomme löytävämme mukaan instituutioita, jotka jakavat ajatuksemme ja ovat valmiita työskentelemään kanssamme.
Akatemia etsii parhaillaan uusia opiskelijoita. Hakuaika umpeutuu 28.2. mennessä. Akatemian toimintaan voi tutustua heidän omien verkkosivujen kautta tämän linkin takaa:
http://academyofmovingpeopleandimages.com
Teksti: Päivi Balomenos
Kuvat: The Academy of Moving People and Images.