Designmuseossa on vuonna 2023 vietetty 150-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuosi päättyy kävijäennätykseen, kun museon kaikissa toimipisteissä on vierailtu yhteensä yli 220 000 kertaa. Kävijämäärissä mitattuna kyseessä on Designmuseon 150-vuotisen historian paras vuosi. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on noin 68 prosenttia.
Vuonna 2023 Designmuseon eri toimipisteissä vieraili yhteensä yli 220 000 ihmistä. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on noin 68 prosenttia. Pelkästään Korkeavuorenkadun Designmuseossa kävi vuonna 2023 yli 180 000 ihmistä ja kasvua vuoteen 2022 verrattuna on noin 74 prosenttia. Korkeavuodenkadun toimipisteen lisäksi Designmuseoon kuuluvat myös Designmuseo Arabia, Designmuseo Iittala ja Designmuseo Nuutajärvi. Näissä toimipisteissä vieraili vuoden 2023 aikana yhteensä noin 40 000 museokävijää, kasvua edellisvuoteen on noin 45 prosenttia.
– Designmuseo on juhlinut tänä vuonna 150-vuotista historiaansa yhtenä maailman vanhimmista muotoilun ja taideteollisuusalan museoista. Huippukävijäluvut osoittavat, että museot ovat nyt tärkeämpiä oppimisen, kokemisen ja yhteen tulemisen paikkoja kuin koskaan. Historiallinen merkkivuosi on ollut hyvä hetki katsoa eteenpäin sekä tarkastella laajemmin museoiden merkitystä ja roolia yhteiskunnassa, Designmuseon johtaja Jukka Savolainen kertoo.
Huimaa nousua edellisvuoteen selittävät paitsi yleisöä kiinnostaneet näyttelyt myös museokentän yleinen elpyminen korona-ajan jälkeen. Ulkomaisten matkailijoiden määrän ollessa edelleen aikaisempaa matalammalla tasolla kävijälukujen kasvun takana ovat pitkälti kotimaiset kävijät.
Alkuvuonna 2023 kävijälukuja nostivat eduskuntavaalit, sillä Designmuseo toimi ensimmäistä kertaa sekä ennakkoäänestyspaikkana että varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikkana. Lisäksi kuukausittaisia ilmaisia Designiltoja laajennettiin juhlavuoden kunniaksi koko päivän mittaisiksi tapahtumiksi.
Kustaa Saksin näyttelyssä vierailtiin yli 100 000 kertaa
Näyttelyohjelmistossa nähtiin vuonna 2023 kolme päänäyttelyä ja kolme gallerianäyttelyä. Keväällä uppouduttiin merkittävien suomalaissuunnittelijoiden tuotantoon, kun talvella 2022 avautunut Antti + Vuokko Nurmesniemi -näyttely toi suunnittelijapariskunnan töitä ensimmäistä kertaa yhteen. Kesäkauden päänäyttely Kustaa Saksi: Rajamailla esitteli tekstiilitaiteilija Kustaa Saksin värikkäitä kudonnaisia ja kohosi yleisön suursuosikiksi sekä kotimaan kävijöiden että kansainvälisten vieraiden keskuudessa. Rajamailla on ollut myös Designmuseon mittaushistorian suosituin yksittäinen näyttely: se tavoitti yli 100 000 kävijää. Loppuvuodesta kävijälukuja kiritti marraskuussa avautunut Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa. Näyttely on avoinna molemmissa museoissa vielä 31.3.2024 asti.
Vuonna 1873 perustettu Designmuseo yhdistyy vuoden 2024 alusta Arkkitehtuurimuseon kanssa, joten tämän vuoden kävijäennätys juhlistaa samalla siirtymistä Designmuseon historian seuraavaan vaiheeseen. Molempien museoiden toiminta jatkuu vielä lähivuosien ajan tutuissa rakennuksissaan, yhteisellä ohjelmistolla.
– Museoiden merkitys syntyy kohtaamisista, joita ne mahdollistavat. Suunniteltaessa seuraavaa 150-vuotta ja mentäessä kohti uutta museo-organisaatiota, joka tuo yhteen arkkitehtuurin ja muotoilun, on hyvä tarkastella yhteiskuntaa ja maailmaa ympärillämme uteliaasti ja avoimesti, Savolainen kertoo.
Vuonna 2023 saatiin päätökseen myös Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen hanke. Kiertävä oppimisympäristö ja konttinäyttely A&DO Labra nosti muotoilun ja arkkitehtuurin teemoja esiin ympäri Suomea vuosina 2021–2023. A&DO Labra päätti kiertueensa tänä syksynä Helsingin Vuosaareen. Lahdessa, Tampereella, Rovaniemellä, Oulussa ja Helsingissä pysähtynyt konttinäyttely tavoitti yhteensä lähes 10 000 eri-ikäistä oppijaa ja kasvattajaa.
Tutut museot yhdessä kohti uutta. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen muodostavat tulevaisuudessa uuden valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Vuoden 2024 alussa museoiden taustasäätiöt sulautuvat uutta museota varten perustettuun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiöön. Säätiön perustama museoyhtiö ylläpitää jatkossa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toimintaa. Uudelle museolle suunnitellaan uudisrakennus Helsingin Eteläsatamaan Makasiinirantaan. Lähivuosien ajan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon toiminta jatkuu yhteisellä ohjelmistolla tutuissa osoitteissa Helsingin Kaartinkaupungissa.
Lisätietoja uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta löydät hankkeen verkkosivuilta: admuseo.fi
Designmuseon aula / Kuva: Susanna Lönnrot