Tuomme Designmuseon työpajat digitaaliseen muotoon kaikkien saataville. Tämänkertaisessa työpajassa aiheena on geometrinen veistos, joka syntyy helpoista, kotoa löytyvistä materiaaleista. Tämä designpaja on suunniteltu lapsille ja vanhemmille yhdessä kotona tehtäväksi. Päästä luovuutesi valloilleen!
Aloita työskentely etsimällä geometrisia perusmuotoja lähiympäristöstä ja kotoa. Tällaisia muotoja ovat esimerkiksi ympyrä, kolmio tai nelikulmio. Tallenna löytämäsi muodot piirtämällä, valokuvaamalla tai painamalla ne tarkasti muistiin.
Seuraavaksi voit miettiä, minkälaisia kolmiulotteisia muotoja näistä perusmuodoista syntyy. Näitä voivat olla esimerkiksi kuutiot, kartiot, pallot ja pyramidit. Hahmottamisen ja ideoinnin apuna voit jälleen käyttää lähiympäristöäsi, esimerkiksi rakennuksia, huonekaluja, leluja tai vaikka ruokapakkauksia.
Suunnittele ja askartele tutkimusten inspiroima geometrinen veistos. Ohjeessa ei tarjota tarkkoja piirtämisohjeita muodoille, koska veistoksesta on tarkoitus tehdä omannäköinen.
Tarvikkeet
Pahvia (esim. wc- tai talouspaperirullan pahvinen sisäosa, tyhjät pahviset ruoka- tai kosmetiikkapakkaukset)
Sivellin, sakset ja lyijykynä
Kolmioviivain tai viivoitin
Sukkapuikko tai vastaava
Hammas- tai grillitikkuja
Pyykkipoikia
Liimaa ja maalarinteippiä
Akryylivärit tai vastaavat
Ohjeet
1. Piirrä veistoksen pohjaksi tukevalle pahville geometrinen perusmuoto ja leikkaa se irti. Pohja voi olla esimerkiksi ympyrä, neliö, suunnikas tai kolmio. Vinkki: Kolmion jokaisen kulman suuruus on 60 astetta, neliön ja suorakulmion 90 astetta. Suunnikkaan yhteenlaskettujen kulmien suuruus on 360 astetta ja vieruskulmat ovat 180 asetta.
2. Piirrä muutama kolmiulotteinen muoto pahville ja leikatkaa ne irti. Katso kuvista, miten muotoihin on jätetty taittelemista ja liimaamista varten varaa reunoille. Vinkki: Pienempien askartelijoiden kanssa voi leikata muotoja esimerkiksi talouspaperirullan hylsyistä tai käyttää pieniä pahvisia ruoka- tai kosmetiikkapakkauksia.
3. Taittele muodot kolmiulotteiseksi kuvan mallin mukaan. Vinkki: Ennen taittelua kannattaa vetää sukkapuikon ja viivaimen avulla painaumat taitoskohtiin. Näin ne taittuvat suoraan ja siististi.
4. Liimaa muodot kasaan. Vinkki: Liima kannattaa levittää siveltimellä, jolloin sitä on helppoa laittaa sopivasti. Liika liima pursuu helposti yli ja kuivuminen on hidasta. Muista myös pöydän suojaaminen! Liiman kuivumisen ajaksi kannattaa laittaa maalarinteippiä palojen tueksi. Myös pyykkipoikia voi käyttää liimauspuristimina.
5. Maalaa veistoksen kolmiulotteiset muodot ja pohjamuoto liimausten kuivuttua. Värien sekoittaminen on hauskaa! Esimerkiksi sekoittamalla sinistä ja keltaista syntyy vihreää. Keltaisesta ja punaisesta syntyy oranssia. Sinistä ja punaista sekoittamalla saa violettia. Vinkki: Kannattaa maalata pitkiä siveltimenvetoja ja monta ohutta värikerrosta, jotta väristä tulee tasainen ja se kuivuu hyvin.
6. Kun maalatut osat ovat kuivuneet, rakenna muodoista veistos ja liimaa osat yhteen. Vinkki: Jos veistoksesta tulee hyvin korkea ja moniosainen, odota alempien liimausten kuivumista, ennen kuin lisäät korkeutta. Voit käyttää kuivumisen ajan tukea, johon esimerkiksi liimapullo sopii hyvin. Jos liimattava pinta-ala on kovin pieni, voit myös kiinnittää osat yhteen hammas- tai grillitikun avulla.
Valmista tuli! Ota vielä kuva veistoksesta ja jaa kuva sosiaalisessa mediassa, jotta mekin näemme, minkälaisia veistoksia työpajassa syntyi. Merkitse jakamasi kuva tunnisteella #designpaja ja @designmuseo_fi
Ohjeet ja kuvat: Mari Kosunen, Designmuseon työpajaopas