Tuomme Designmuseon työpajat digitaaliseen muotoon kaikkien saataville. Tämänkertaisessa työpajassa aiheena on monille tuttu kaarnavene. Tämä designpaja on suunniteltu lapsille ja vanhemmille yhdessä tehtäväksi. Ohjeessa esitellään perinteisen kaarnaveneen valmistus vuolemistekniikalla kaarnasta, mutta veneen voi tehdä myös mistä tahansa maatuvasta luonnonmateriaalista.
Tämä työpaja on tuotettu osana #meidänmeri-kampanjaa. Ohjeella juhlistamme samalla vuoden 2020 käsityötekniikkaa eli vuolemista. Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt neljännen kerran.
Tarvikkeet:
Kaarnaa, tuohta, kapea keppi, puukko ja sakset
Ohjeet
Tee retki rantaan, lähisatamaan tai laiturille ja ota selvää, millaisia veneitä siellä on. Voit tutustua veneiden muotoihin ja malleihin myös internetin tai kirjojen avulla. Minkä muotoisia veneitä on? Kertooko veneen muoto jotakin sen käyttötarkoituksesta? Ovatko pikaveneet erilaisia kuin hitaasti etenevät laivat, jotka on tarkoitettu rahdin kuljetukseen?
Kerää luonnosta kaarnaa, tuohta ja keppejä tai muita laivanrakennusmateriaaleja. Samalla voit kerätä muoviroskia pois luonnosta. Kaarnaa ja tuohta voi löytää hakkuualueilta tai kaatuneiden puiden juurelta. Hyviä paikkoja veneen rakennusmateriaalien etsintään ovat myös rannat, joihin vesi on kuljettanut löydettävää. Huomaathan ettei tuohta tai kaarnaa ei saa ottaa irti elävästä puusta.
Muotoile ensimmäiseksi kaarnaan puukolla vuolemalla veneen muoto. Jos haluat veneen kulkevan nopeasti ja virtaviivaisesti niin vuole kuhmut ja kuopat sileiksi. Veitsen kärjellä tehdään veneeseen maston paikka. Mastoreiän on hyvä olla hieman pienempi kuin mastotikun paksuus on.
Vuolemista tehdään ja harjoitellaan aikuisen kanssa. Aikuinen voi tehdä vuolemisen perheen pienimpien puolesta. Vuoltavaa kappaletta pitelevä käsi ja sormet on aina pidettävä puukon terän takana. Ja muistathan vuolla aina itsestä ja muista poispäin.
Vuole seuraavaksi kepistä masto purjetta varten. Tee kepin päistä teräviä, niin purjeen pujottaminen mastoon on helpompaa ja keppi uppoaa hyvin kaarnan mastoreikään.
Muotoile kaarnasta purje saksilla leikkaamalla sekä tee puukon kärjellä kaksi reikää purjeeseen mastoon pujotusta varten.
Pujota purje mastoon ja pyöritä masto paikoilleen.
Kun vene on valmis, pääset kokeilemaan venettä! Jos veneitä on useampi, järjestä veneille kilpailu ja selvitä mikä vene ui pisimmälle tai mikä on nopein. Kilpailusäännöt voit keksiä itse.
Pohdit: Mistä muista maatuvista ja uusiutuvista luonnonmateriaaleista veneen voisi rakentaa? Mitkä materiaalit kelluvat hyvin vedessä? Mitkä materiaalit imevät vettä ja lopulta uppoavat, mitkä puolestaan hylkivät vettä? Sopisivatko kuivuneet kaislat veneen tai lautan rakentamiseen? Ota selvää kokeilemalla! Pyri veneiden rakennuksessa välttämään muoviperäisiä asioita kuten akryylilankoja tai kuumaliimaa, ja liimoja, jossa on vedeneläville haitallisia liuottimia.
Jaa rohkeasti oma teoksesi sosiaalisessa mediassa ja merkitse meidät kuviin: @designmuseo_fi #designpaja #meidänmeri
Ohjeet ja kuvat: Mari Kosunen, Designmuseon työpajaopas