Kaupunki kuuluu kaikille! Toukokuun Designpajassa laitetaan suunnittelijan hattu päähän ja puuhastellaan pieni puisto. Designpajat Perheille toteutetaan niin, että jokainen voi tehdä ne itsenäisesti kotoa käsin. Tämänkertaisen työpajan toteuttamiseen tarvitaan värikyniä, sakset, liimaa tai teippiä sekä paperia ja tulostin. Jos et pääse tulostamaan materiaaleja, voit myös jäljentää kuvat paperille käsin tai luoda elementtejä myös kokonaan itse.
Alla olevasta työpajaohjeesta löydät puiston elementtejä: puita, pensaita, tekstuureja ja pintoja, kevyenliikenteen väylää, rakennelmia kuten kiipeilypuu, tasapainokeinu ja kaariportteja. Lisäksi mukana on erilaisia vesiaiheita. Voit tulostaa, värittää ja leikata näitä erilaisia puistonelementtejä ja koota niistä kolmiuloitteisen seikkailupuiston vaikka pienelle pahvialustalle. Jos mielikuvituksesi pääsee lentoon, voit jatkaa suunnittelua ja kehittää omaan puistoosi lisää huikeita ja kiinnostavia osia ja elementtejä. Millaisia asioita sinä haluaisit lähipuistoosi?
Tulostettava työohje:
Tulosta A4 kokoiset arkit, väritä ja leikkaa irti elementtejä, yhdistele mieleiseksi ja taittele ne kolmiulotteiseksi. Yhdistämiseen voit käyttää teippiä tai liimaa. Jos mielesi halajaa lisää suunnitteluhaasteita, samalla idealla voit kehittää myös omiin ideoihin perustuvia suunnitelmia piirroksina ja kolmiulotteisina malleina.
Kaupunki kuuluu kaikille ja on hienoa, että olet mukana ideoimassa ja unelmoimassa rikkaampaa ympäristöä. Mukavia unelmointi- ja rakenteluhetkiä!
Ylläolevissa kuvissa nähdään tämän työpajan inspiraation lähteenä toiminut Tapiolan puistosuunnitelma. Puutarha- ja metsäkaupunki oli 1950-luvun suomalainen keksintö, joka kiinnostaa ihmisiä edelleen. Espoon asuinalue Tapiola suunniteltiin niin, että luonnolla oli iso osa. Puutarha-arkkitehti Jussi Jännes suunnitteli Tapiolaan puistoalueita, istutuksia sekä kerrostalojen pihapiirejä.
Tapiola uimahallin ympäristö, puutarhasuunnitelma, 1960
Espoon Tapiolan puutarhakaupunginosa
Puutarha-arkkitehti Jussi Jännes
Kuva: Mari Kallionpää
Työohjeen on laatinut muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä
“Nimeni on Hanna-Kaarina Heikkilä. Olen kotoisin Kemistä, mutta vuosien varrella maailmankansalaistanut arkkitehtuuritaustainen muotoilija. Suunnittelijana olen ikuisesti utelias ja itseäni alati haastava moniottelija. Olen opiskellut arkkitehtuuria Tampereella ja myöhemmin muotoilua Aalto-yliopistossa. Työurani aikana olen työskennellyt moniulotteisesti kaupunkisuunnittelusta, ovenkahvoihin ja tulevaisuutta visioiviin konsepteihin. Olen päässyt työskentelemään innostavien arkkitehtuurihankkeiden parissa niin kotimaissa kuin ulkomailla. Muotoilijana olen työskennellyt muun muassa Ruotsissa IKEA of Swedenin in-house designtiimissä. Viimeiset vuodet olen ollut vetämässä ja kehittämässä omaa muotoilutoimistoa, Studio Finnaa, kollegani Anni Pitkäjärven kanssa.
Työurani aikana olen päässyt mukaan tarkastelemaan maailmaa myös lasten näkökulmasta. Olen muun muassa päässyt suunnittelemaan päiväkoteja ja tuotteita lasten tarpeisiin. Lasten jatkuva uteliaisuus ja oppimisen into inspiroivat minua. Lapset ovat ankara kohderyhmä, joka kyllä esittää mielipiteensä rehellisesti, mikä on ihan parasta! On äärimmäisen kiinnostavaa pohtia, miten omia arkipäiväisiä työasioita pystyy esittämään innostavasti myös laajemmalle ja eri-ikäiselle yleisölle.”