Tiistaina 8.4.2025 klo 15–17 Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa
Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen
Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2025 Pohjoismaisessa paviljongissa tarkastellaan arkkitehtuurin, kehon ja fossiilikulttuurin välistä suhdetta. Näyttelyn toteuttajaksi on kutsuttu Teo Ala-Ruona ja hänen työryhmänsä, johon kuuluu esitys-, video- ja äänitaiteilijoita, arkkitehteja sekä muotisuunnittelijoita.
Arkkitehtuuri- ja designmuseo järjestää 8.4.2025 klo 15–17 keskustelutilaisuuden näyttelyn teemoista ja tekoprosessista. Keskustelemassa ovat esitystaiteilija Teo Ala-Ruona, kuraattori Kaisa Karvinen sekä arkkitehti, professori Panu Savolainen. Tilaisuuden avaa Pohjoismaisen paviljongin komissaari, Arkkitehtuuri- ja designmuseon sisältöpalveluiden johtaja Carina Jaatinen. Keskustelun jälkeen on aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Tapahtuman kieli on suomi.
Tapahtuma järjestetään näyttelyn yhteistyökumppanina toimivan Zodiakin tiloissa osoitteessa Tallberginkatu 1B, Helsinki.
INDUSTRY MUSCLE – Five Scores for Architecture
Arkkitehtuuri- ja designmuseo toteuttaa näyttelyn Pohjoismaiden paviljonkiin 19. kansainväliseen arkkitehtuuribiennaaliin Venetsiassa. Biennaali on avoinna yleisölle 10.5.–23.11.2025.
Industry Muscle: Five Scores for Architecture on esitystaiteilija Teo Ala-Ruonan ja hänen työryhmänsä luoma näyttely, joka tutkii modernia rakennettua ympäristöä transkehon näkökulmasta. Näyttely yhdistää arkkitehtuuria, esitystaidetta sekä installaatiota ja ehdottaa viisi harjoitetta tulevaisuuden arkkitehtuurille.
Arkkitehtuuri suunnitellaan ihmiskehoja varten, ja käsitykset kehosta vaikuttavat arkkitehtuuriin. Modernismin aikakaudella kehitettiin työkaluja, jotka perustuivat standardoituun kuvaukseen ihmiskehosta. Näistä tunnetuimpia ovat Le Corbusierin Modulor Man -diagrammi. Työkalut määrittelivät ihanteellisen käyttäjän, mikä auttoi suunnittelutyötä, mutta sulki pois kehojen ja kokemusten moninaisuuden. Samanaikaisesti uskottiin hyvinvoinnin jatkuvaan kasvuun ja luonnonvarojen rajattomuuteen.
Miten meitä ympäröiviin modernismin ajan rakennuksiin ja niiden taustalla olleisiin ihanteisiin tulisi suhtautua ekologisen kriisin aikakaudella? Teo Ala-Ruonan näyttelyssä esittelemät viisi harjoitetta antavat kipinän arkkitehtuurin uudelleen ajatteluun. Keskustelukumppanina toimii norjalaisen arkkitehdin Sverre Fehnin suunnittelema, vuonna 1962 valmistunut Pohjoismaiden paviljonki. Hienovireistä betonipaviljonkia pidetään modernismin merkkiteoksena.
Näyttelyn on tilannut Arkkitehtuuri- ja designmuseo, ja sen on kuratoinut arkkitehti Kaisa Karvinen.
Pohjoismaiden paviljonki on Suomen, Norjan ja Ruotsin yhteisomistuksessa, ja maat vastaavat näyttelyistä vuorovuosittain.
Pääkuva: Venla Helenius