Designmuseon Galleriassa avautuu perjantaina 4. syyskuuta uusi näyttely. Perinteisten kutsuvierasavajaisten sijaan tuoretta Soil Matters -näyttelyä juhlitaan koko viikonlopun ajan. Avajaisviikonlopun ohjelmassa on keskustelua, avoimia yleisöopastuksia suomeksi ja englanniksi, työpaja, jossa kokeillaan maaperällä maalaamista sekä Open Studio, jossa voi seurata keramiikkataiteilija Catharina Kajanderin työskentelyä.
Yleisöavajaisia vietetään Designmuseon Galleriassa perjantaista sunnuntaihin 4.–6.9. kello 11–18. Osallistuminen tapahtumiin museon pääsylipulla.
Seuraamme Designmuseossa koronatilanteen etenemistä tarkasti. Tapahtumien osallistujamääriä on rajoitettu ja tapahtuman toteutustavoissa voi olla viimehetken muutoksia. Mahdollisista muutoksista kerrotaan sekä tällä sivulla, että tapahtumakohtaisilla sivulla. Lue tästä ohjeemme turvalliselle museovierailulle.
Syyskuussa Designmuseossa avautuva Soil Matters -näyttely tutkii, miten maaperä ja sen muutokset ovat kietoutuneet yhteen ihmisen toiminnan kanssa. Näyttely tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan maahan. Kuraattoreina ovat toimineet keramiikkataiteilija ja Aalto-yliopiston professori Maarit Mäkelä sekä taitelija ja Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Riikka Latva-Somppi. Soil Matters avoinna Designmuseossa Helsinki Design Weekin aikana päivittäin kello 11–18 (maanataisin museo on suljettu).
Lounastauko-keskustelu: Soil Matters
Perjantaina 4.9. kello 13
Turvallisen vierailun takaamiseksi olemme rajanneet tapahtumiemme osallistujamäärää (max 30). Ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse info@designmuseum.fi Kerro ilmoittautumisen yhteydessä nimesi sekä tapahtuma, johon haluat osallistua.
Designmuseon Lounastauolla vieraat pääsevät tapaamaan Soil Matters -näyttelyn tekijöitä. Näyttelyn kuraattorit Riikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä kertovat projektista sekä keskustelevat maan materiaalisuudesta näyttelyn teemojen kautta.
Soil Matters -näyttelyssä muotoilijat, taidekäsityöläiset ja taiteilijat tutkivat maan ja ihmisen suhdetta työstämällä aiheesta kokeellisia muotoiluprojekteja. Tapahtumassa keskustellaan muun muassa maa-ainesten uudelleen muokkautumisesta, lasiteollisuuden saastuttamasta maasta ja kasvien osuudesta maan puhdistamisessa.
Avoimet yleisöopastukset uuteen Soil Matters -näyttelyyn
Lauantaina 5.9. suomeksi kello 14 ja englanniksi kello 15
Yleisöopastuksella on koronatilanteen takia rajoitettu osallistujamäärä. Otamme kullekin kierrokselle korkeintaan 10 henkilöä.
Soil Matters -näyttely tutkii, miten maaperä ja sen muutokset ovat kietoutuneet yhteen ihmisen toiminnan kanssa. Soil Matters päättää kolmivuotisen näyttelysarjan, jonka avulla on etsitty vaikuttavia ja kriittisiä sisältöjä museon Galleria-tilaan. Tervetuloa uppoutumaan uuden näyttelyn teemoihin, mukana oleviin teoksiin sekä teosten takaa löytyvään tutkimukseen. Osallistuminen opastuksiin sisältyy museon pääsylippuun.
Designpaja perheille: Maaperämaalausta
Lauantaina 5.9. kello 14-16
Turvallisen työpajakokemuksen takaamiseksi olemme rajoittaneet tapahtuman osallistujamäärää 10 henkilöön. Hae lippusi museon kassalta pajapäivänä – ei ennakkoilmoittautumista.
Perheille suunnatussa Designpajassa tehdään itse maa-aineksista erilaisia värejä ja maalataan niillä. Työpajassa tulevat samalla tutuiksi eri mineraalien ja metallien osuus paikallisissa maaperissä. Miksi eri maa-ainekset ovat erivärisiä? Miksi suomalainen savi on harmaata, mutta tiilet ovat punertavia? Mistä valkoinen ja keltainen savi tulevat? Työpaja on tarkoitettu kaikenikäisille, eikä se vaadi erityisosaamista. Ei erillistä materiaalimaksua.
Soil Matters Open Studio: Catharina Kajander
Perjantaina 4.9. kello 15–18 / Lauantaina 5.9. kello 15–18 / Sunnuntaina 6.9. kello 12–15
Keramiikkataiteilija Catharina Kajander rakentaa suurta ruukkua suomalaisesta punasavesta Soil Matters -näyttelyn avoimessa studiossa. Taiteilija työstää ruukkua makkaratekniikalla, joka on yksi vanhimmista ruukuntekotavoista.
Maaperäskannaus-työpaja
Lauantaina 5.9. kello 13–15 Soil Matters -näyttelyn Maalaboratoriossa
Asiantuntijavieraamme Geologian tutkimuskeskuksen geologi (GTK) Maarit Saresma analysoi maaperänäytteitä eri puolelta suomea. Hän tekee XRS-analysaattorin avulla maaperäskannauksia näyttelyä varten lähetetyistä näytteistä.