Designmuseo heittäytyy muotoilufestivaalin pyörteisiin, kun vuosittainen Helsinki Design Week käynnistyy 3. syyskuuta. Designviikon aikana järjestämme tapahtumia, ylimääräisiä opastuksia sekä työpajoja. Tapahtumiin osallistuminen sisältyy museon pääsynmaksuun.
Seuraamme Designmuseossa koronatilanteen etenemistä tarkasti. Tapahtumien osallistujamääriä on rajoitettu ja tapahtuman toteutustavoissa voi olla viimehetken muutoksia. Mahdollisista muutoksista kerrotaan sekä tällä sivulla, että tapahtumakohtaisilla sivulla. Lue tästä ohjeemme turvalliselle museovierailulle.
Näyttelymme Helsinki Design Weekin aikana:
Soil Matters
Galleriassa, 0. krs
Avoinna museon aukioloaikoina
Helsinki Design Weekin alussa Designmuseossa avautuva Soil Matters -näyttely tutkii, miten maaperä ja sen muutokset ovat kietoutuneet yhteen ihmisen toiminnan kanssa. Näyttely tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan maahan. Kuraattoreina ovat toimineet keramiikkataiteilija ja Aalto-yliopiston professori Maarit Mäkelä sekä taitelija ja Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Riikka Latva-Somppi. Avoinna Designmuseossa Helsinki Design Weekin aikana päivittäin kello 11–18.
Yleisöopastukset Soil Matters -näyttelyyn:
Suomeksi: Lauantaina 5.9. kello 14, Tiistaina 8.9. kello 17 ja Lauantaina 12.9. kello 14
Englanniksi Lauantaina 5.9. kello 15
Ruotsiksi Lauantaina 12.9. kello 13
Opastuksille otetaan 10 osallistujaa per kierros.
Travel as a Tool – Pohjoismaiset muotoilijat tien päällä
2. krs / Avoinna museon aukioloaikoina
Kesäkuussa avautunut päänäyttely tarkastelee pohjoismaisten muotoilijoiden ja arkkitehtien matkoja 1940-luvulta tähän päivään saakka. Suunnittelijoiden tekemiä matkoja esitellään kattavasti päiväkirjojen, kirjeenvaihdon, filmien ja valokuvien kautta. Esillä olevan esineistön ja taustamateriaalin kautta tuodaan esiin myös matkustamiseen liittyviä ongelmia ja siinä viime vuosikymmeninä tapahtuneita muutoksia.
Utopia nyt – Tarina suomalaisesta muotoilusta
1. krs / Avoinna museon aukioloaikoina
Designmuseon kokoelmanäyttely avaa suomalaista muotoiluhistoriaa elävinä tarinoina, tämän päivän teknologiaa ja digitaalisia alustoja hyödyntäen. Näyttely kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä.
Helsinki Design Weekin tapahtumat
Soil Matters -näyttelyn yleisöavajaiset
4.–6.9. kello 11–18
Designmuseon Galleriassa avautuu perjantaina 4. syyskuuta uusi näyttely. Perinteisten kutsuvierasavajaisten sijaan tuoretta Soil Matters -näyttelyä juhlitaan koko viikonlopun ajan. Avajaisviikonlopun ohjelmassa on keskustelua, avoimia yleisöopastuksia suomeksi ja englanniksi, työpaja, jossa kokeillaan maaperällä maalaamista sekä Open Studio, jossa yleisö voi seurata keramiikkataiteilija Katharina Cajander työskentelyä.
Lounastauko-keskustelu: Soil Matters
Perjantaina 4.9. kello 13 / Soil Matters -näyttelytilassa 0.krs
Turvallisen vierailun takaamiseksi olemme rajanneet tapahtuman osallistujamäärää (max 30). Ennakkoilmoittautumiset info@designmuseum.fi
Designmuseon Lounastauolla vieraat pääsevät tapaamaan Soil Matters -näyttelyn tekijöitä. Näyttelyn kuraattorit Riikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä kertovat projektista sekä keskustelevat maan materiaalisuudesta näyttelyn teemojen kautta.
Soil Matters -näyttelyssä muotoilijat, taidekäsityöläiset ja taiteilijat tutkivat maan ja ihmisen suhdetta työstämällä aiheesta kokeellisia muotoiluprojekteja. Tapahtumassa keskustellaan muun muassa maa-ainesten uudelleen muokkautumisesta, lasiteollisuuden saastuttamasta maasta ja kasvien osuudesta maan puhdistamisessa.
Designpaja perheille: Maaperämaalausta
Lauantaina 5.9. kello 14–16
Turvallisen työpajakokemuksen takaamiseksi olemme rajoittaneet tapahtuman osallistujamäärää 10 henkilöön. Hae lippusi museon kassalta pajapäivänä – ei ennakkovarauksia. Työpajaan voi osallistua myös, mikäli paikkoja on vapaana.
Perheille suunnatussa Designpajassa tehdään itse maa-aineksista erilaisia värejä ja maalataan niillä. Työpajassa tulevat samalla tutuiksi eri mineraalien ja metallien osuus paikallisissa maaperissä. Miksi eri maa-ainekset ovat erivärisiä? Miksi suomalainen savi on harmaata, mutta tiilet ovat punertavia? Mistä valkoinen ja keltainen savi tulevat? Nonstop-pajaan pääset mukaan paikan vapautuessa. Työpaja on tarkoitettu kaikenikäisille, eikä se vaadi erityisosaamista. Ei erillistä materiaalimaksua.
Soil Matters Open Studio: Catharina Kajander
4.–5.9. kello 15–18
6.9. kello 12–15
8.–9.9. kello 15–18
10.–11.9. kello 12–15
Keramiikkataiteilija Catharina Kajander rakentaa suurta ruukkua suomalaisesta punasavesta Soil Matters -näyttelyn avoimessa studiossa. Taiteilija työstää ruukkua makkaratekniikalla, joka on yksi vanhimmista ruukuntekotavoista.
Design Talk: Muotoilija taiteilija Timo Sarpanevan taide ja elämä
Tiistaina 8.9. kello 17
Turvallisen vierailun takaamiseksi, tilaisuuden osallistujamäärää on rajoitettu 30 vieraaseen. Varaathan paikkasi etukäteen: info@designmuseum.fi
Designmuseon kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa Marjatta Sarpaneva kertoo elämästä muotoilija, taiteilija Timo Sarpanevan rinnalla. Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä Timo Sarpanevan rinnalla ja seurasi millimetrin tarkkuudella miehensä kädenjälkeä. Tammi julkaisee elokuussa Marjatta Sarpanevan kirjoittaman kirjan Timo Sarpaneva Taide ja elämä, jossa kirjoittaja kokoaa kokemansa ennennäkemättömäksi kuva- ja tekstikerronnan yhdistelmäksi.
Siirretty lokakuulle: Planetary Picnic -kokeellinen työpaja
Tämä tapahtuma on siirretty lokakuulle 2020
Planetary Picnic on kokeellinen ruokarituaali ja työpaja, joka jalkautuu julkiseen tilaan tutkimaan ilmastoystävällisen ruokavalion tematiikkaa ja kaupunkirakenteen muutosta kohti kestävämpää tulevaisuutta. Työpajan aikana tutustutaan ruoka- ja raaka-aineiden sekä esimerkiksi kasvillisuuden kautta erilaisiin kaupunkitilojen muutostarpeisiin, jotka kumpuavat esimerkiksi maaperän laadun heikkenemisestä tai Itämeren rehevöitymisestä.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen DesignLab: Mini Jam
Perjantaina 11.9. kello 8.30-14
A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus järjestää DesignLab: Mini Jamin. Taustabiitin jammailulle luovat asiantuntijapuheenvuorot meiltä ja muualta. Tapahtumaan voi osallistua myös etänä: asiantuntijapuheenvuorot voi myös katsoa ja kuunnella livenä verkon välityksellä.
Ilmoittautuminen aukeaa 20.8. Paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Fyysiseen tapahtumaan ilmoittautuneille lähetetään sähköinen kutsu, joka sisältää lisätiedot osallistumiseen. Webinaariin ilmoittautuneille lähetetään sähköinen kutsu, joka sisältää linkin webinaariin liittymiseen.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Intelligences: Helsinki Design Residency 2020 -seminaari (In English)
Torstaina 10.9, kello 9–12, Designmuseon auditoriossa
Turvallisen vierailun takaamiseksi, tilaisuuden osallistujamäärää on rajoitettu 30 vieraaseen. Varaathan paikkasi etukäteen: info@designmuseum.fi
Tänä vuonna yhdeksättä kertaa toteutuva Helsinki Design Residency on muotoilijaresidenssi, johon on valittu kolme kansainvälistä suunnittelualan ammattilaista. Residenssikauden aikana he paneutuvat tutkimuksellisesti muotoilun ajankohtaisiin toimintatapoihin. Designmuseossa järjestettävässä seminaarissa tutustutaan residenssin aikana syntyneisiin innovatiivisiin suunnitteluprojekteihin. Tänä vuonna suunnittelijoita on pyydetty tulkitsemaan älykkyys-teemaa (Intelligence).
Nykysuunnittelijoiden työ vaikuttaa kaikkien elämään useilla eri tasoilla. Helsinki Design Residency -ohjelma antaa mahdollisuuden seurata läheltä nuorten suunnittelijoiden luovia prosesseja ja hahmottaa tätä kautta muotoilun merkityksiä nykyhetkessä.
Yhteistyössä HIAP; Ruotsin taiteilija-apurahakomitean IASPIS-ohjelma, Strelka-instituutti Venäjältä, Designmuseo sekä Helsinki Design Week.
Online Design Talk: System Innovations for Business Sustainability (In English)
Thursday, September 10th: 1 pm – 2 pm
Registration will open on August
Design Museum’s Business network Design Club and Aalto University organize a free online lecture with Dr. Idil Gaziulusoy.