Designilta
Tiistaina 29.10.
Vapaa pääsy kello 16-20
Designillassa hypätään keräilyn ja suomalaisen muotoilun maailmaan. Tiedossa on yleisöopastuksia uuteen Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn sekä keräilyn teemoihin liittyvä avoin työpaja. Lisäksi illan aikana kuullaan luento Tapio Wirkkalan tuotannosta kirjan kirjoittaneelta Marja-Terttu Kivirinnalta. Kivirintaa haastattelee Johanna Korhonen. Designillassa päästään kurkistamaan Designvinttiin, jossa on avattu Margareta Ahlstedt-Willandtin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Lisäksi Designmuseon vastaava museolehtori Leena Svinhufvud kertoo kutovista naissuunnittelijoista.
Ohjelmassa:
16.00 – 19.00 Designvintti avoinna yleisölle
17.00 Designvintin tietoisku -luento (suomeksi): Kutovat naissuunnittelijat – yrittäjyyttä ja modernia designia
17.00 Designmuseon oppaat johdattavat tutustumaan uuteen Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
17.30 Luento Tapio Wirkkalan tuotannosta kirjan kirjoittaneelta Marja-Terttu Kivirinnalta
17.30 – 19.30 Avoin työpaja Designmuseon Studiossa
18.00 Designmuseon oppaat johdattavat tutustumaan uuteen Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
18.30 Designvintin tietoisku -luento (englanniksi): Weaving women designers: entrepreneurship and modern design
19.00 Designmuseon oppaat johdattavat tutustumaan uuteen Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (ryhmät suomeksi ja englanniksi)
Lue lisää ohjelmasta:
Luento: Tapio Wirkkala muotoilijana ja taiteilijana
Kello 17.30, Luentosali, 1. krs
Tuoreen Tapio Wirkkala. Taitelija. -kirjan kirjoittanut filosofian tohtori ja taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta saapuu puhumaan Designiltaan. Luennossaan Kivirinta käsittelee Tapio Wirkkalan työtä useista näkökulmista.
Tapio Wirkkala tunnetaan ennen kaikkea muotoilijana, mutta Kivirinnan teoksessa hänet esitellään entistä monipuolisempana ja laaja-alaisempana taiteilijana. Hän tarkastelee Wirkkalan laajan elämäntyön monia puolia kytkien sitä 1900-luvun modernismin ja myös avantgarde-taiteen historiaan.
Marja-Terttu Kivirinta on taidehistorioitsija, taidekriitikko, tietokirjailija, toimittaja sekä filosofian tohtori. Hän tutustui Tapio Wirkkalaan (1915–1985) ihmisenä ja taiteilijana ollessaan itse vielä opiskelija, jolle tämän Helsingin Lönnrotinkadulla ollut suunnittelutoimisto henkilökuntineen tuli tutuksi. Kivirintaa haastattelee kirjan takaa löytyvän Maahenki-kustantamon kustantaja Johanna Korhonen.
Designvintin tietoisku: Kutovat naissuunnittelijat – yrittäjyyttä ja modernia designia
Kello 17.00 ja 18.30, Designvintillä, 3 krs.
Käsin kutominen kangaspuilla nousi modernin designin ytimeen maailmansotien välisenä aikana Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Monet tuntevat 100-vuotisjuhliaan viettävän saksalaisen Bauhaus-koulun (1919-1933) edistyksellisen kudontaopetuksen. Samaan aikaan Suomessa ja maailmalla toimi pienempiä ja suurempia taiteilijavetoisia kutomoita, jotka tuottivat moderneja tekstiilejä koteihin ja julkisiin tiloihin. Perinteiset kangaspuut olivat väline toteuttaa yksilöllisiä tekstiilejä sarjatuotantona.
Käsin kudonta tarjosi tuohon aikaan nimenomaan naistaiteilijoille ja -muotoilijoille mahdollisuuden ajanmukaiseen tuotantoon ja itsenäiseen toimeentuloon. Monet naisista toimivat yrittäjinä ja perustivat oman kutomonsa työllistäen näin käsityöläisiä. Ilmiö oli kansainvälinen, ja jotkut yrityksistä toimivat menestyksekkäästi 1960-luvulle asti. Ruotsista parhaiten tunnetaan Märta Måås-Fjetterströmin ja Elsa Gullbergin kutomot, Yhdysvalloista muun muassa Dorothy Liebesin työskentely.
Suomessa oman kutomonsa perustivat muun muassa Margareta Ahlstedt-Willandt, Maija Kansanen, Dora Jung ja Greta Skogster-Lehtinen. Eritystä näiden suomalaismuotoilijoiden työssä oli monialaisuus ja laaja asiakaskunta. Samanaikaisesti suunniteltiin sisustustekstiilejä uudisrakennuksiin ja käsityömalleja harrastajille.
Taidehistorian dosentti ja Designmuseon lehtori Leena Svinhufvud on käsitellyt aihepiiriä muun muassa taidehistorian väitöskirjassaan Moderneja ryijyjä, metritavaraa ja käsityötä – tekstiilitaide ja nykyaikaistuva taideteollisuus Suomessa maailmansotien välisenä aikana (Designmuseo 2009) sekä viimeksi tekstiilitaiteilijan, Aalto-yliopiston emeritaprofessorin Päikki Prihan kanssa kirjoittamassaan Greta Skogster-Lehtisen elämäkerrassa (Maahenki 2019).
Designpajassa suunnitellaan koristemalleja
Kello 17.30-19.30
Designillan työpajassa uppoudutaan Arabian astioiden koristeiden maailmaan. Non stop -työpajaan voi piipahtaa suunnittelemaan oman koristeensa. Omat uudet mallit suunnitellaan aitojen Arabian tehtaalla käytettyjen koristemallien pohjalta ja työssä hyödynnetään myös vanhojen mallikirjojen materiaaleja. Suunnittelu tapahtuu paperille piirtäen Designmuseon työpajaoppaiden ohjauksessa. Työpajaan osallistuminen ei vaadi aikaisempaa osaamista. Kaikki ovat tervetulleita!