Alusta-paviljonki tarjoaa virkistäytymispaikan keskellä kaupunkia pörriäisille, mönkiäisille ja ihmisille. Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä museopihalla oleva Alusta-paviljonki tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta. Alusta tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille.
Alusta-paviljongissa järjestetään elo-syyskuun aikana keskusteluita empaattisesta muotoilusta, arkkitehtuurin ja luonnon yhteyksistä, huolenpidosta ja materiaalisuudesta. Tervetuloa mukaan pohtimaan paikkaamme osana ihmistä laajempaa yhteisöä!
Huom! Ke 14.9.2022 klo 17 järjestettävä Arkkitehtuuri ympäristökeskustelun välineenä -keskustelu pidetään sisätiloissa Arkkitehtuurimuseossa osoitteessa Kasarmikatu 24.
Estetiikka ja ympäristökriisi
ke 17.8.2022 klo 18
englanniksi / vapaa pääsy
Ympäristöfilosofi Sanna Lehtinen Aalto-yliopistosta on keskustelemassa estetiikasta, ympäristösuhteesta ja muutoksen mahdollisuudesta.
Taiteiden yö Alusta-paviljongissa
to 18.8.2022 klo 20 & klo 22
suomeksi / vapaa pääsy
klo 20
Keskustelu ympäristökriisin herättämistä tunteista ja taiteesta välineenä niiden kohtaamiseen. Puhujina dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta ja taiteilija Patrik Söderlund IC-98 taitelijaduosta.
klo 22
Auringon laskiessa esitetään taiteilijaduo IC-98:n teos nimeltä Näkymä vastarannalta.
Ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta
la 27.8.2022 klo 15
suomeksi / vapaa pääsy
Dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta on keskittynyt eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan. Hän puhuu ihmisen ja muunlajisten eläinten suhteesta.
Luontokato & kaupunkisuunnittelu
ke 31.8.2022 klo 18
suomeksi / vapaa pääsy
Keskustelu luontokadosta ja kaupunkiympäristöjen suunnittelijoiden mahdollisuuksista vastata siihen. Puhujina maisemasuunnittelun ja ekologian apulaisprofessori Elisa Lähde Aalto-yliopistosta sekä kaupunkiekologian dosentti ja erikoistutkija Kati Vierikko Suomen ympäristökeskuksesta.
Huolenpito, arkkitehtuuri ja materiaalisuus
pe 2.9.2022 klo 17
englanniksi / vapaa pääsy
Mitä tapahtuisi, jos lakkaisimme näkemästä rakennusmateriaalit meistä irrallisina vapaasti hyödynnettävinä ja hävitettävinä resursseina? Kuinka voisimme pitää paremmin huolta rakennuksistamme ja niissä olevista materiaaleista, ja kuinka ne voisivat vastaavasti pitää meistä huolta? Millainen arkkitehtuuri sitoo meidät aineelliseen todellisuuteemme? Ohjelmassa on keskustelu materiaalien roolista arkkitehtuurissa sekä johdatus paviljongin materiaaleihin; saveen ja biohiileen. Puhujina Matti Kuittinen, arkkitehti, professori (adjunct), resurssitehokas rakentaminen ja ympäristövaikutukset, Aalto-yliopisto sekä Elina Koivisto, arkkitehti ja rakennusopin yliopisto-opettaja, Aalto-yliopisto.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week -ohjelmaa. Katso muut HDW-tapahtumat täältä.
Arkkitehtuuri ja empatia
la 3.9.2022 klo 15
englanniksi / vapaa pääsy
Rakentamisen negatiivisten vaikutusten minimoiminen ei riitä – miten arkkitehtuuri voi edistää yhteisön ja ympäristön hyvinvointia? Miten suunnittelu muuttuu, kun se perustuu myötätuntoon? Puhujina Sofie Pelsmakers, apulaisprofessori kestävä arkkitehtuuri ja asuntosuunnittelu, Tampereen yliopisto sekä Maiju Suomi, arkkitehti ja väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week -ohjelmaa. Katso muut HDW-tapahtumat täältä.
Muotoilua ihmistä laajemmassa maailmassa
ke 7.9.2022 klo 17
englanniksi / vapaa pääsy
Kuinka suunnittelijan ajattelu muuttuu näkökulman laajetessa ihmiskeskeisestä kohti muuta elollista ja elotonta luontoa? Miten käy tekijyyden, kun lopputulos muovautuu vuorovaikutuksessa luonnonprosessien, kasvien ja eläinten toiminnan kanssa. Millainen rooli materiaaleilla on tekemisessä? Aiheesta keskustelemassa taiteeseen, tutkimukseen ja muotoilukäytäntöön erikoistunut muotoilun professori (Associate Professor) Maarit Mäkelä, arkkitehti ja väitöskirjatutkija Maiju Suomi sekä Aalto-yliopiston taiteen kandidaatti Aarni Tujula.
Tapahtuma on osa Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Helsinki Design Week -ohjelmaa. Katso muut HDW-tapahtumat täältä.
Arkkitehtuuri ympäristökeskustelun välineenä
ke 14.9.2022 klo 17 Arkkitehtuurimuseossa osoitteessa Kasarmikatu 24.
suomeksi / vapaa pääsy
Pohdimme yhdessä Vapaa- ja You Tell Me -kollektiivien sekä Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian professori Panu Savolaisen kanssa, kuinka arkkitehtuuri voi edistää ympäristökeskustelua ja olla osaltaan rakentamassa uutta luontosuhdetta.
Kuva: Milja Nieminen