Designmuseo toimii vuonna 2023 syntyvien helsinkiläislasten kulttuurikummina. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala hallinnoi Kulttuurin kummilapset -toimintaa, jonka piirissä on jo runsaat 11 000 Helsingissä asuvaa lasta ja 32 taide- ja kulttuuritoimijaa.
Jokaisella vuonna 2020 tai sen jälkeen syntyvällä helsinkiläisellä lapsella on oma kulttuurikummi. Kulttuurikummi kutsuu lapsen joka vuosi vähintään kahteen tapahtumaan. Tapahtumat suunnitellaan lapsen kehitysvaiheelle sopiviksi ja ne tukevat koko perheen hyvinvointia. Tapahtumat ovat perheille maksuttomia. Vuoden 2023 Kulttuurin kummilapset -toiminnan teemana on kulttuuriperintö.
Designmuseon museolehtori Hanna Kapanen kertoo lisää kummitoiminnasta.
Miksi Designmuseo lähti mukaan Kulttuurin kummilapset -toimintaan?
Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille. Lasten ja heidän läheistensä osallisuutta omasta ympäristöstään voidaan vahvistaa arkkitehtuuriin ja muotoiluun liittyvän oppimisen ja kokemusten avulla. Koskaan ei ole liian varhaista aloittaa. Designmuseossa hankkeeseen osallistuminen nähtiin hienona mahdollisuutena luoda pitkäkestoisia suhteita lapsiin ja perheisiin. Kummius jatkuu siihen asti, kunnes lapsi aloittaa koulun. Samalla tuetaan perheiden suhdetta muotoiluun ja siihen liittyvään kulttuuriperintöön.
Hankkeessa innostavaa on myös eri tahoja yhdistävät tavoitteet, joiden pohjalta toimintaa toteutetaan. Etsimme uudenlaisia toimintamuotoja pienimpien museovieraidemme ja perheiden palvelemiseen entistä paremmin. Oikeastaan on kysymys siitä, että käyttäjälähtöistä suunnittelua hyödyntäen pyrimme luomaan entistä parempia palveluita ja oppimisympäristöjä kaikenikäisille.
Mitä kulttuurikummina toimiminen merkitsee museolle?
Lasten ja perheiden osallisuuden ja osallistumismahdollisuuksien tukeminen on tärkeä asia. Kulttuurin kummilapset saavat kouluikään asti vuosittain kutsun kahteen kummiorganisaation tarjoamaan tapahtumaan. Tapahtumat mahdollistavat lapsiperheiden vierailuja taide- ja kulttuurilaitoksiin maksutta.
Toiminta auttaa helsinkiläisiä lapsia saamaan ensikosketuksen kulttuuriin jo pienestä pitäen. Lapsia ja heidän läheisiään kutsutaan harrastamaan kulttuuria yhdessä. Neuvoloiden kautta saapuva kutsu tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset lapsiperheet. Lapsena omaksuttu tapa nauttia taiteesta ja kulttuurista jatkuu usein myös aikuisena. Lapsi nähdään tärkeänä toimijana myös tässä hetkessä. Meille selviää nyt, minkälainen arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus sopii kaikkein pienimmille.
Mitä Designmuseo tulee tarjoamaan kummilapsilleen?
Toimintaa järjestetään museossa ja myös museon ulkopuolelle jalkautuvana toimintana. Keväällä 2023 kutsumme vuonna 2023 syntyneet helsinkiläiset vauvat ja heidän läheisensä arkkitehtuurin ja muotoilun pajaan keskelle ajankohtaista näyttelyä. Pajassa lähestymme suunniteltua maailmaa eri aistien avulla ja tutustumme toisiin vauvoihin ja heidän läheisiinsä.
Syyskaudella 2023 kohtaamme lapsiperheitä museon ulkopuolelle jalkautuvassa toiminnassa, jossa teemana on hyvä lähiympäristö. Näistä kohtaamisista saa vinkkejä arkisen ympäristön merkityksestä ja kohtaamisesta kasvavan lapsen näkökulmasta, johon liittyviä toimintamalleja tarjotaan vauvan ja aikuisen vuorovaikutuksen tueksi. Sosiaalinen, yhteinen hetki painottaa myös toisten samassa elämänvaiheessa olevien aikuisten ja heidän lastensa kohtaamiseen sekä vuorovaikutukseen kulttuurin äärellä.
Kummiorganisaatioina vuonna 2023 syntyville helsinkiläislapsille toimivat Designmuseon lisäksi Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin yliopistomuseo, Suomen kansallismuseo, Arkkitehtuurimuseo ja Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet, Helsingissä asuvat lapset voi ilmoittaa mukaan toimintaan Kulttuurin kummilasten verkkosivuilla. Kummitoimintaa tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.
Siirry tästä Helsingin kaupungin sivuille ja tutustu lisää kulttuurin kummilapset -toimintaan