Perjantaina 9.9.
kello 13, suomeksi / Zoom
Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu tästä.
Voit seurata keskustelua myös striimattuna Designmuseon Facebook-tililtä.
Designmuseon Lounastauko-keskustelussa (Lunch Talk) tutustutaan Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelyn taustoihin näyttelyn avajaispäivänä. Design Club Open Callin voittajanäyttely avautuu Designmuseon Galleriassa Helsinki Design Weekillä 9.9.2022.
Keskustelussa kuulemme näyttelyä edeltäneestä yhteismuotoiluprosessista, toisenlaisten tulevaisuuksien konkretisoimisesta sekä pohdimme, miksi tulevaisuuden ajattelu ylipäätään on tärkeää. Keskustelussa ovat mukana näyttelyn sisältötyöryhmästä Sitran johtava tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva, Designmuseon näyttelytuottaja Sara Martinsen sekä videotaiteilija Irene Suosalo.
Keskustelu käydään Zoom-alustalla, ja sitä voi seurata livenä myös Designmuseon Facebook-tapahtumassa.
“Mitä jos?” on yksi tulevaisuusajattelun peruskysymyksistä, joka vie ajattelua kohti yllättävämpiä tulevaisuuksia. Se auttaa hahmottamaan, että tulevaisuuksia on monia ja ne voivat olla toisenlaisia, kuin ehkä oletamme. Designmuseon syksyn gallerianäyttelyssä rohkaistaan pohtimaan tulevaisuutta. Näyttely pohjautuu tulevaisuustalo Sitran Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu tulevaisuuden yllättäviä ilmiöitä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia elämäämme.
Puhujat:
Mikko Dufva on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Hän tarkastelee työkseen tulevaisuuden kehityskulkuja, niiden välisiä jännitteitä ja tulevaisuuteen liittyviä mielikuvia. Lisäksi hän pyrkii tunnistamaan ei-ilmeisiä, mutta tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita. Mikolla on laaja kokemus ennakoinnista ja hän on väitellyt tekniikan tohtoriksi tulevaisuutta koskevan tiedon tuottamisesta ja systeemisestä ennakoinnista. Kuva: Miikka Pirinen
Irene Suosalo (s.1995) on videotaiteilija ja yksi näyttelyn tekijöistä. Suosalo keskittyy työssään erityisesti kokeelliseen animaatioon, ja on opiskellut valokuvaajaksi Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista. Suosalo tutkii työssään uusia ja vanhoja liikkuvan kuvan metodeja. Hän yhdistelee työskentelyprosessissaan piirtämistä ja käsillä työstämistä tiekoneohjelmiin sekä video-syntetisaattoreihin. Hänelle työskentelyssä on olennaista ajattomuus, leikkiminen ja kokeellisuus. Kuva: Tuukka Tammisaari
Sara Martinsen on toiminut Designmuseossa näyttelytuottajana vuodesta 2021. Koulutukseltaan Sara on muotoilija (BA) ja skenografi (MA). Ennen Designmuseolla työskentelyä Sara on toiminut monialaisesti suunnittelu-, koordinointi- ja viestintätehtävien parissa, pääpainopisteenään taide- ja muotoiluhankkeet. Saraa kiehtoo erityisesti muotoilun ja taiteen väliset rajapinnat, tilakokemukset sekä kollaboratiiviset työskentelymenetelmät.
Taustaa: Design Club Open Call #4
Design Club Open Call -hankkeen puitteissa on etsitty ja saatu uudenlaisia, vaikuttavia näyttelysisältöjä Designmuseon Galleriaan. Tämänkertaisella neljännellä hakukierroksella etsittiin näyttelyideoita teemalla uusi tieto, ja Sitran ehdotus valikoitui voittajaksi.
Ensimmäinen Design Club -haun kautta valittu näyttely oli Milla Vaahteran Dialogi-näyttely (vuonna 2018), joka esitteli nuutajärveläisten lasinpuhaltajien taidonnäytteitä mobileiden muodossa.
Toisella hakukierroksella (vuonna 2019) voittajaksi valittiin Critical Tide -näyttely, joka tutki meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin.
Kolmas haun kautta toteutettu näyttely (vuonna 2020) oli maan materiaalisuutta ja sen yhteen kietoutumista ihmisen toiminnan kanssa tutkiva Soil Matters.