Maalaboratorio avoinna Soil Matters -näyttelyssä
Tiistaisin kello 15-18 (4.9.2020-10.1.2021) ja Designiltoina 27.10. ja 24.11. kello 16-19.00
Lisäksi keramiikkataiteilija Catharina Kajander rakentaa näyttelyssä käsin suuria ruukkuja punasavesta koko loka– ja marraskuun ajan tiistaisin 12-17, keskiviikkoisin kello 14–17 ja torstaista lauantaihin kello 12-15.
Keskellä Soil Matters -näyttelyä toimii Maalaboratorio, jossa yleisö pääsee seuraamaan muotoilijoiden ja taiteilijoiden työskentelyä. Kyseessä on kokeellinen kollektiivinen työtila, jossa Soil Matters -näyttelyssä mukana olevat keramiikkataiteilijat pohtivat työnsä kautta ihmisen toiminnan vaikutuksia maaperään. Ymmärrys maasta ja sen materiaaleista on keskeinen lähestymistapa ja väline tilassa työskenteleville keramiikkataiteilijoille. Maalaboratoriossa aiheeseen syvennytään tieteen, taiteen sekä henkilökohtaisten tarinoiden kautta: tutkimusta tehdään yhteistyössä ja ymmärrys kasvaa prosessin myötä.
Seuraa työskentelyä maalaboratoriossa
Maalaboratorio konseptin ovat kehittäneet näyttelyn kuraattorit Riikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä. Se on osa Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen Empirica-tutkimusryhmän toimintaa. Maalaboratoriossa näyttelytyöryhmä vie eteenpäin kolmea toisiinsa lomittuvaa projektia. Critically endangered species -projektisssa työryhmä maalaa ja työstää uhanalaisia lajeja suurten punasaviruukkujen pintaan. Maalaamiseen käytettävät värit on työstetty eri puolelta maailmaa kerätyistä maanäytteistä. Ruukut puolestaan on rakennettu käsin Maalaboratoriossa Someron punasavesta. Un/Making Soil Communities -projektissa kokeillaan Nuutajärven lasikylän maa-aineksen puhdistamista kasvien avulla: käyttämällä fytoremediaatiomenetelmää. Kolmas käynnissä oleva projekti keskittyy maaperänäytteiden keräämiseen ja analysoimiseen. Maalaboratoriossa analysoidaan ja työstetään eri puolilta Suomea, kuten Nuutajärven alueen vanhojen lasitehtaiden läheisyydestä kerättyjä maaperänäytteitä.
Un/making Soil Communities
Osanan Maalaboratorion toimintaa päästään seuraamaan Un/making Soil Communities -teokseen sisältyvää fytoremediaatiokoetta. Nuutajärven lasikylän alueelta on haettu maaperänäytteitä ja niistä on mitattu raskasmetallipitoisuuksia muun muassa lyijyä, arseenia, kromia ja kadmiumia. Maaperänäytteisiin on tämän jälkeen istutettu maaperää mahdollisesti puhdistavia kasveja. Kasvien itämistä ja kasvua voi seurata Soil Matters -näyttelytilassa.
Kokeesta vastaa: Riikka Latva-Somppi / Tutkimusassistentti: Tzuyu Chen
Maalaboratoriossa valmistetaan Somerolaisesta punasavesta kookkaita ruukkuja makkaratekniikalla. Ruukkujen pintaan piirretään / maalataan suomalaisia lajeja jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Lajit on valittu Suomen Ympäristökeskuksen ’Punaisesta kirjasta’, joka on selvitys lajien elinvoimaisuudesta vuodelta 2019. Kirjassa on esitelty 36 604 eliölajia, joista 489 on määritelty äärimmäisen uhanalaisiksi. Osan lajeista, kuten levien, sammalten, putkilokasvien, kääväkkäiden ja jäkälien uhanalaisuus liittyy tavalla tai toisella maahan ja maankäyttöön, kuten rakentamiseen tai kaivannaistoimintaan. Nämä maaperään sidoksissa olevat uhanalaiset lajit ovat valikoituneet aiheiksi ruukkuihin tehtäviin maalauksiin. Ensimmäiseksi aiheeksi valikoitui suomukuoppajäkälä, jonka sisäkkäinen pallorakenne ja kuvion (epä)rytminen toistuminen tarjoavat mielenkiintoisen lähtökohdan maalaukselle. Catharina Kajander puolestaan työstää ruukkuihin eläinlajeja, kuten hyönteisiä.
Ruukkujen prototyyppi ja konsepti: Maarit Mäkelä / Ruukkujen rakennus ja koristelu: Catharina Cajander / Ruukkujen maalaus: Maarit Mäkelä (Maarit käyttää maalauksissaan pääasiassa projektin 3 aikana kerätyistä maanäytteistä valmistettuja lietteitä) / Lietteiden valmistus: Tzuyu Chen
Maalaboratoriossa myös kerätään ja analysoidaan maaperänäytteitä. Analysoidut näytteet lisätään näyttelyn seinällä olevalle kartalle. Maaperänäytteiden keräämisessä on auttanut Maaseudun Sivistysliitto.
Jos haluat osallistua Maalaboratorion toimintaan, voit lähettää meille oman maanäytteesi postitse. Merkiste näytteen yhteyteen tieto siitä, mistä näyte on kerätty sekä yhteystietosi. Jos haluat, voit kertoa tarkemmin miksi lähetit maalaboratorioon juuri tämän näytteen. Näytteitä otetaan vastaan joulukuun loppuun asti. Ohjeet näytteen keräämiseen ja lähettämiseen löydät täältä.
Projektista vastaavat Riikka Latva-Somppi ja Maarit Mäkelä / Tutkimusassistentti: Tzuyu Chen / Maanäytteiden skannaus: Geologian tutkimuskeskuksen geologi Maarit Saresma