Asiantuntijat paikalla:
Tiistaina 10.10. klo 17.00-19.00 Tiina Härkäsalmi & Sherif Elsayed, Aalto-yliopisto
Lauantaina 14.10. klo 14.00-16.00 Jaakko Pere & Vesa Kunnari, VTT
Tiistaina 17.10. klo 17.00-19.00 Kirsi Kataja, VTT, Anastasia Ivanova, Aalto-yliopisto
Miten puusta voi tehdä uudenlaisia tekstiilejä? Mikä on biomateriaali ja mitä on selluloosa? Mitä ovat tulevaisuuden supermateriaalit?
Näihin kysymyksiin ja moniin muihin voit saada vastauksen kysymällä New Biomateriality Labin asiantuntijoilta.
Puu- ja paperiteollisuudella on ollut kautta historian merkittävä rooli Suomen taloudessa. Suomen puuston vuotuinen kasvu on noin 104 miljoonaa kuutiometriä, josta jää nyt hyödyntämättä viidennes eli lähes neljä miljoonaa selluloosatonnia.
Metsä merkitsee kuitenkin muutakin kuin materiaalilähdettä, joten sen tuottamat arvokkaat raaka-aineet pitäisi osata käyttää viisaasti ja vastuullisesti, luontoa kunnioittaen. Yhdistämällä muotoilijoiden, arkkitehtien, liiketoimintaosaajien ja materiaalitutkijoiden osaaminen on mahdollista lisätä selluloosan ja muiden uusiutuvien materiaalien käyttöä erityisesti korkean lisäarvon tuotteissa.
“Yksi yleisimmistä luonnon raaka-aineista on selluloosa, jota tuottavat sekä kasvit että eräät bakteerit ja levät. Selluloosaa saadaan kasvisolujen seinämistä, ja yhdessä hemiselluloosan ja ligniinin kanssa se muodostaa puun rakenteen.
Selluloosan uusiutuvuus, kierrätettävyys ja muokattavuus tekevät siitä tulevaisuuden mahdollisen supermateriaalin.”
KATSO VIDEO: New Bio Materiality Lab – uuden materiaalin muotoilijat
New Biomaterially Labin on koordinoinut Aalto-yliopiston CHEMARTS -yhteistyöhanke ja mukana ovat projektit DWoC, NoMa, Hiilinielu Designstudio ja Trash2Cash.
Kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Lahden ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto, Design Forum Finland ja lukuisat yritykset. Projektien päärahoittajat ovat Tekes ja EU.
Vielä ehdit Enter and Encounter -näyttelyyn!
Näyttely on avoinna 22.10. asti
Materiaalitutkimuksen asiantuntijat ovat paikalla osana Enter and Encounter -näyttelyä.
Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon yhteisnäyttely esittelee suomalaista nykymuotoilua designpääkaupunkivuoden 2012 jälkeiseltä ajalta.