Lauantai 16.11
kello 11–18
Pääsy museolipulla
Designmuseon uusi Keräilijät ja kokoelmat -näyttely raottaa kävijöille suomalaisten keräilijöiden aarreaittoja. Näyttely esittelee kotimaista huippumuotoilua ja tuttuja käyttöesineitä. Muotoiluaarteiden lisäksi Muotoilun juhlapäivässä tavataan keräilijöitä ja autetaan tunnistamaan asiakkaiden kotoa löytyviä Arabian, Iittalan ja Nuutajärven esineitä. Designpaja tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden suunnitella omia koristekuvioita Arabian klassikkokoristeiden inspiroimana.
Ohjelma:
12–17 Ilmaista esinetunnistusta – tule kuulemaan oman designaarteesi tarina
12–14 Heikki Mattila kertoo kannukokoelmastaan
13 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
13–16 Designpajassa suunnitellaan omia koristemalleja
13–15 Jukka Lehtinen kertoo Karhun lenkkikenkäkokoelmasta
13.30 Keskustelua muotoiluväärennöksistä: vieraana Marjatta Sarpaneva
14–16 Jonas Forth kertoo tiikki-esineiden kokoelmastaan
15 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
15 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (englanniksi)
16 Opastus Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn (suomeksi)
Keskustelua keräilystä ja muotoilusta
Kello 12–16 / Keräilijät ja kokoelmat -näyttely, 2. krs
Kello 12.00–14.00 Keräilijä Heikki Mattila kertoo hänen ja puolisonsa Virve Mattilan maitokannujen kokoelmasta, joka koostuu yli 1 200 Arabian maitokannusta ja kermakosta. Arabian tuotannosta löytyy useita satoja kannumalleja ja lisäksi kustakin mallista löytyy erilaisia kuviovaihtoehtoja. Mattiloiden kokoelma on kooste Arabian tuotteista, joita valmistettiin Suomessa noin 150 vuoden ajan. Pariskunnan keräilyn tarkoituksena on säilyttää kulttuurihistoriallinen kokoelma jälkipolville, jotta tulevaisuudessakin voidaan nähdä, mitä Suomessa on valmistettu ja miten. Lyhyen esittelyn jälkeen Heikki Mattila on tavattavissa näyttelytilassa. Hän keskustelee asiakkaiden kanssa keräilyharrastuksestaan, Arabiasta ja kokoelmastaan.
Kello 13.00–15.00 Nähtävillä olevan Karhun lenkkitossukokoelman keräämisessä avainroolissa toiminut Jukka Lehtinen on tavattavissa näyttelytilassa ja kertoo tarinoita kokoelman takaa. Lehtinen aloitti Karhu-lenkkikenkien keräämisen jo kouluiässä. Hän jatkoi kokoelmansa kartuttamista aitiopaikalta ja työskennellessään Karhulla markkinointitehtävissä vuosina 2009-2015 hän jatkoi kokoelman kartuttamista. Kulttuurihistoriallisesti merkittävimmät kenkämallit ovat kolmiraitaiset Karhut 1950-luvulta. Karhu myi kolmen raidan käyttöoikeudet Adidakselle vuonna 1952.
Kello 13.30–14.00 puhutaan muotoiluväärennöksistä. Muotoilija Timo Sarpanevan leski Marjatta Sarpaneva johdattelee yleisön muotoiluväärennösten maailmaan. Hän kertoo vuosituhannen vaihteessa velloneesta suomalaisen muotoilun väärennöskohusta, jonka keskiössä oli Timo Sarpanevan Kajakki-lasiveistos. Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä on esillä sekä aito Kajakki että sen rinnalle nostettu väärennös.
Kello 14.00-16.00 Keräilijä Jonas Forth kertoo kokoelmansa taustasta ja on tavattavissa näyttelytilassa. Forth on keskittynyt tiettyjen esineiden sijasta materiaaliin: hänen kokoelmansa koostuu noin 500 tiikistä valmistetusta esineestä. Hän on keskittynyt esineiden lisäksi keräämään tietoa suomalaisista puusepistä, joilla on ollut tuotannossaan tiikistä valmistettuja esineitä ja keskustelee aiheesta mielellään siitä kiinnostuneiden kanssa.
Ilmaista esinetunnistusta – tule kuulemaan oman designaarteesi tarina
Kello 12.00–17.00 / Luentosali, 1.krs
Muotoilun juhlapäivänä Designmuseo tarjoaa mahdollisuuden saada tietoa kotoa löytyvistä designesineistä! Jos kaipaat lisätietoa oman esineesi muotoilijasta, valmistusvuodesta, kuvioista tai materiaaleista, ota esineesi mukaan Muotoilun juhlapäivään Designmuseoon. Lauantaina 16.11. asiantuntijamme keskittyvät tunnistamaan suomalaista lasia ja keramiikkaa. Tuo siis mukanasi itsellesi tuntematon Arabian keramiikka-astia tai Iittalan ja Nuutajärven lasiesine. Kukin tiedonjanoinen voi tuoda tunnistettavaksi yhden esineen. Esinetunnistukseen osallistuakseen ei tarvitse ostaa museon pääsylippua. Esinetunnistus tapahtuu museon Luentosalissa. Esineitä tunnistavat Designmuseon Kokoelma-osaston amanuenssit Johanna Kiuru ja Susanna Thiel.
Huomioithan, että asiantuntijamme eivät anna esineistä hinta-arvioita!
Osallistuminen jonottamalla, ei ennakkovarauksia.
Designpajassa suunnitellaan koristemalleja
Kello 13.00–16.00 / Studio, 0.krs
Työpajassa uppoudutaan Arabian astioiden koristeiden maailmaan. Non stop -työpajaan voi piipahtaa suunnittelemaan oman koristeensa. Omat uudet mallit suunnitellaan aitojen Arabian tehtaalla käytettyjen koristemallien pohjalta ja työssä hyödynnetään myös vanhojen mallikirjojen materiaaleja. Suunnittelu tapahtuu paperille piirtäen Designmuseon työpajaoppaiden ohjauksessa. Työpajaan osallistuminen ei vaadi aikaisempaa osaamista. Kaikki ovat tervetulleita!