Designmuseon muotoilukasvatuksen työkaluja voit hyödyntää oppimateriaalina ja lasten sekä nuorten kanssa yhdessä tekemisessä. Aineistot on toteutettu yhteistyössä kumppaniemme kanssa.
MUOTOILUPAKKI
Muotoilupakki on muotoilukasvatuksen verkkosivu ja työkalupakki. Aineisto on luotu yhteiskehittämisen avuksi kouluissa, mutta soveltuu monenlaiseen työskentelyyn. Muotoilupakissa on inspiroivia tarinoita monialaisista oppimiskokonaisuuksista, joissa koulua on kehitetty paremmin toimivaksi yhdessä oppilaiden kanssa.
Lue lisää Muotoilupakki-verkkosivuilta
Muotoilupakki – Muotoilun menetelmäkortit opetukseen
Muotoilun menetelmät perustuvat kokeilevaan lähestymistapaan, ja niitä voi käyttää esimerkiksi projektin suunnittelun ja toteutuksen tukena. Menetelmät rohkaisevat tuomaan esiin hulluimpiakin ideoita ja kehittämään niitä edelleen. Muotoilun menetelmäkorttien avulla voidaan rakentaa sopiva kokonaisuus toteutettavaksi. Menetelmiä voidaan soveltaa rohkeasti ja yhdistää niitä itse ideoituihin tehtäviin. Ne soveltuvat monialaisten oppimiskokonaisuuksien kokoamiseen ja yhdessä kehittämiseen.
Lataa Muotoilupakki – Muotoilun menetelmäkortit (pdf)
MUOTOILUA! – opettajan opas muotoilukasvatukseen
Muotoiloa!-opas innostaa opettajia ottamaan muotoilukasvatuksen osaksi eri oppiaineita. Muotoilukasvatus lähestyy esineympäristöä monipuolisesti. Se on tutkivaa, kokeilevaa ja hauskaa, se on perustelemista, löytämistä ja hullutteluakin. Muotoilukasvatuksessa pohditaan esineen ja ihmisen välisiä suhteita ja opitaan muotoilun perustaitoja. Kirjassa on viisi opetusjaksoa tuntisuunnitelmineen. Temaattisissa opetusjaksoissa paneudutaan muotoiluun monipuolisesti ja monialaisesti. Voit helposti poimia täältä ideoita etäopetukseen tai vain muuten arjen rikastuttamiseen!
Lataa Muotoiloa!-opettajan opas muotoilukasvatukseen (pdf)
MATKA PALVELUMUOTOILUUN
Opettajille suunnattu opas tarjoaa työkaluja muotoiluprosessin hyödyntämiseen opetuksessa. Koulu on kasvuympäristö ja oppimisen yhteisö. Oppilaan aktiiviseksi toimijaksi kasvamista tukee se, että hän voi olla yhdessä muiden kanssa kehittämässä koulua paremmin toimivaksi. Matka palvelumuotoiluun opastaa palvelumuotoilun toteuttamiseen koulussa monialaisena oppimiskokonaisuutena.
Lataa Matka palvelumuotoiluun -opas (pdf)
MATKA TUOTEMUOTOILUUN
Opettajille suunnattu opas johdattaa designin maailmaan tuotemuotoilun näkökulmasta ja antaa käytännön vinkkejä muotoilukasvatuksen toteuttamiseen kouluissa ja oppilaitoksissa. Kirjassa kerrotaan muotoilusta ja muotoilukasvatuksesta, ja siinä kuvataan esimerkkien kautta muotoiluun keskittyviä monialaisia oppimiskokonaisuuksia kouluissa.
Lataa Matka tuotemuotoiluun -opas (pdf)
OPINKIRJON MATERIAALIT
Katso myös kumppanimme Opinkirjon muut materiaalit opettajan ja ohjaajan työn tueksi. Kaikki aineistot ovat maksuttomia ja vapaasti ladattavissa!
Lue lisää Opinkirjon verkkosivuilta
AJANKOHTAISTEN NÄYTTELYIDEN OPETUSMATERIAALEJA
Oppimateriaali – Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia
Oppimateriaali liittyy Designmuseon Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia -näyttelyyn, joka kutsuu pohtimaan tulevaisuutta uteliaasti, olemassa olevia oletuksia haastaen. Näyttely ponnistaa Tulevaisuustalo Sitran heikot signaalit -työstä, jossa on tunnistettu ja tulkittu yllättäviä ilmiöitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia.
Lue lisää heikoista signaaleista Sitran verkkosivuilta
Materiaali tarjoaa eväitä käsitellä tulevaisuutta ja tulevaisuusajattelua luokkahuoneessa yhdessä oppilaiden kanssa. Materiaalipaketti sisältää PowerPoint-esityksen sekä tulostettavat tehtävät A4-koossa, joista toinen on kirjoitustehtävä ja toisessa muotoillaan tulevaisuuden esine. PowerPoint-esityksen dioja voi hyödyntää keskustelun virittämiseen tulevaisuudesta ennen tehtävien tekoa. Esityksen dioja voi muokata ja soveltaa tilanteen mukaan. Opettajan ohjeet tehtäviin löytyvät PPT-esityksen lopusta.
Tehtävät on suunnattu alakouluikäisille, mutta materiaalia ja tehtäviä voi muokata vapaasti oman ryhmän tarpeisiin. Tehtävät sopivat erityisen hyvin esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden, kuvataiteen ja käsityön oppitunneille. Tulevaisuus ei kuitenkaan tunne oppiainerajoja, joten tehtäviä voi hyödyntää ja soveltaa moneen oppiaineeseen.
Tehtävämateriaalit opettajille (PowerPoint)
Tehtävämateriaalit opettajille (pdf)
Tehtävä A: koululaisen arkipäivä vuonna 2050 (tulostettava tehtäväpohja, pdf)
Tehtävä B: tulevaisuuden esine (tulostettava tehtäväpohja, pdf)
Lataa oppimateriaali englanniksi alta:
Task material for teachers (PPT presentation)
Task material for teachers (PPT presentation, pdf)
Task A: a school day in the year 2050 (printable, pdf)
Task B: future object (printable, pdf)
Oppimateriaali – Kaiken kansan muotoilua
Tutustu Kaiken kansan muotoilua -näyttelyn esimerkkeihin suomalaisesta muotoilusta. Oppimateriaalipaketti nostaa tarkasteluun näyttelyssä esitettyjä teemoja ja ilmiöitä. Tämä oppimateriaali on suunnattu yläkouluille ja toisen asteen opiskelijoille, ja se on vapaasti hyödynnettävissä opetuskäyttöön. Ehdotettu oppitunnin kesto on 45–90 minuuttia.
Tältä sivulta ladattavasta PowerPoint-esityksestä löydät tietoa oppitunnin aikataulutukseen sekä työskentelyehdotuksia. Tehtävät löydät tiedoston lopusta. Kunkin dian muistiinpanoista löydät lisätietoa ja tukea puheosuuksien rakentamiseen. Esityksen dioja voi muokata ja soveltaa tilanteen mukaan. Esitystä voi lyhentää ja tiivistää, tai muokata esimerkkejä paremmin omalle opetusryhmälle sopiviksi.
Oman oppitunnin voi linkittää vierailuun Designmuseossa. Vierailun museoon voi toteuttaa omatoimisesti, muistathan kuitenkin aina ilmoittaa ryhmäsi vierailusta museon asiakaspalveluun joko puhelimitse tai sähköpostilla. Ryhmälle voi myös varata opastuksen ja työpajan.
Lataa materiaali alustuksen ja työskentelyn tueksi:
Opetusmateriaali KKM-näyttelystä (PowerPoint)
Opetusmateriaali KKM-näyttelystä (pdf)
Haluatko antaa palautetta tai heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä: info@designmuseum.fi
Aistipolku tehtävämateriaali kouluille
Aistipolku tehtävämateriaali liittyy Designmuseon Travel as a Tool – Pohjoismaiset muotoilijat tien päällä -näyttelyyn (1.6.2020 – 7.3.2021). Materiaali lähestyy näyttelyä aistien kautta ja kutsuu tarkastelemaan, kokemaan ja tekemään. Tehtävämateriaali soveltuu erityisen hyvin osaksi peruskoulun ja lukion kuvataiteen opetusta (KU2 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt) lähi- ja etäopetuksessa sekä hyödynnettäväksi käsityön opetuksessa.
DESIGNMUSEON KOKOELMAT VERKOSSA
Gunnel Nyman – Luonnoksesta lasiesineeksi aineistopaketti ja tehtävämateriaali Finna Luokkahuoneessa
Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu aineistopaketti johdattaa tarkastelemaan muotoilija Gunnel Nymanin (1909-1948) lasiesineluonnoksia ja niiden polkua esineiksi.
Aineistopaketissa tutustutaan Nymanin tuotantoon sekä muotoilijan työhön, opitaan tarkastelemaan ja käsittelemään luonnoksiin ja esineisiin liittyvää tietoa ja harjoitellaan monilukutaitoa sekä tiedonhakua Finna.fi-hakupalvelussa.
Designmuseon verkkonäyttelyt
Täältä löydät opetuksen tueksi ja inspiraation lähteeksi Designmuseon kokoelmista koottuja verkkonäyttelyitä, jotka esittelevät muotoilua ja designilmiöitä historiasta. Verkkonäyttelyiden aiheina ovat muotoilualan suuret yritykset Marimekko ja Arabia, suomalaisen muotoilun kultakausi 1950-60 -luvulla sekä rakastetut muotoilijat Oiva Toikka ja Kaj Franck.
Designmuseon verkkonäyttelyihin pääset tutustumaan täältä.
Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta
“Muotoilu on jotain, mikä ei koskaan ole valmis, vaan aina kesken ja ikuisesti murroksessa. Monet niistä menneiden vuosikymmenten tuotteista, jotka nyt vaikuttavat itsestäänselvyyksiltä, olivat oman aikansa rohkeita avauksia. Suunnittelijoiden luomia utopioita, jotka tarjosivat ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.” Designmuseon kokoelmanäyttely kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä.
Designmuseon kokoelmanäyttelyn esineisiin ja niiden suunnittelijoihin voit tutustua täältä.
Lisää tietoa näyttelystä Utopia nyt – Kertomus suomalaisesta muotoilusta voit lukea täältä.
Opastetulle videokierrokselle kokoelmanäyttelyyn voit osallistua museo-oppaan johdolla täältä (YouTube).
Kuva: Opettaja-lehti, Retkiopas kevät 2020. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.