Designmuseon näyttelyiden lisäksi tänä kesänä on paljon esillä muotoiluaiheisia näyttelyitä erityisesti Etelä-Suomessa. Poimimme joukosta muutamia kesäretkikohteita, joissa suosittelemme lämpimästi käyntiä.
Fiskars Village Art & Design Biennale 2019
19.5.2019 – 15.9.2019
Fiskarsin ruukissa avattiin 19.5.2019 ensimmäistä kertaa nykytaiteen ja muotoilun yhdistävä taidefestivaali Fiskars Village Art & Design Biennale. Luonnonkauniissa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Fiskarsin ruukkimiljöössä järjestettävä biennaali on kolmesta päänäyttelystä ja laajasta rinnakkaisohjelmasta koostuva kokonaisuus, joka osallistaa taiteilijoita, muotoilijoita, yleisöjä ja alueellista yhteisöä. Näyttelyn muotoilukokonaisuuden kuratoinnista vastaa kansainvälinen muotoilijatähti Jasper Morrison ja nykytaideosuudesta kuraattori Jenni Nurmenniemi.
Fiskars Village
Peltorivi 1, Fiskars
Aukioloajat
Paratiisin salaisuus – Birger Kaipiaisen Paratiisi-kuvion 50-vuotisjuhlanäyttely
13.6.-1.9.2019
Keramiikka on vallannut alaa nykytaiteen kentällä viime vuosina ympäri maailmaa. Kansainvälisesti palkitun, Arabian taideosastolla työskennelleen keramiikkataiteilijan, professori Birger Kaipiaisen teokset ovat olleet tässä suunnannäyttäjinä jo vuosikymmenten ajan. Mikä on se Paratiisin salaisuus, joka ilmenee Kaipiaisen uniikkiteoksissa sekä Arabian 50 vuotta täyttävässä klassikkoastiasarjassa? Tätä pohtivat 15 taiteilijaa Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Paratiisin salaisuus -näyttelyssä.
Paratiisin salaisuus -näyttelyn ohessa muotoilukeskuksesta löytyy myös Designmuseo Arabia, jossa voi sukeltaa arabian keramiikan kiehtovaan historiaan keramiikkakokoelmia esittelevässä pysyvässä näyttelyssä.
Iittala & Arabia Designkeskus
Designmuseon Arabia
Hämeentie 135 A
00560 Helsinki
Aukioloajat
Designmuseo Nuutajärvi ja Nuutajärven Lasikylä
Nuutajärven lasikylässä sijaitseva Designmuseo Nuutajärvi on alun perin muotoilija Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Franck suunnitteli museon tila-arkkitehtuurin, vitriinit sekä valitsi esiteltävän esineistön. Prykäri avattiin yleisölle vuonna 1977. Nykyään se on osa Designmuseota. Kierros lasimuseossa paljastaa mielenkiintoisia aikakausia ja yksityiskohtia Nuutajärven ja lasinvalmistuksen historiasta.
Nuutajärven Lasikylä on upea kulttuurihistoriallinen vierailukohde ja tänä kesänä siellä voi museon ohella nähdä myös Why Not – Finnish American Art Glass -lasitaidenäyttelyn 31.5.–1.9.2019. Näyttely esittelee poikkeuksellisen laajasti suomalaisia lasintekijöitä 3o taiteilijan voimin. Kansainvälisen ulottuvuuden näyttelyyn tuo Nuutajärvellä työskentelevä Fulbright-stipendiaatti, yhdysvaltalainen taiteilija Jonathan Capps. Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO yhteistyössä taiteilijan kanssa.
Nuutajärven lasikylä
Pruukinraitti, 31160 Nuutajärvi
Aukioloajat
Iittalan Lasimäki ja Designmuseo Iittala
Samoin kuin Nuutajärven Lasikylä Iittalan Lasimäki on mieleenpainuva kesäretkikohde. Designmuseo Iittala sijaitsee Lasimäellä. Museo kertoo lasitehtaan historiasta. Museorakennuksena toimii Orvon tilan vanha navetta, joka avattiin museoksi vuonna 1971. Designmuseo Iittalassa on esillä viisi eri näyttelyä. Näyttelyistä laajin on perusnäyttely “Suomalaisen lasin helmet”, joka esittelee Iittalan lasihistoriaa, kansainvälisesti tunnettuja taide-esineitä ja merkittäviä sarjatuotteita 1880-luvulta nykypäivään. Pääosassa perusnäyttelyssä ovat suomalaisen muotoilun kulta-aika, ja silloin syntyneet Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan keskeiset teokset. Museon yläkerran “Pilli, kuuppa ja muotti” -näyttely esittelee lasinpuhalluksen tärkeimpiä työkaluja ja tekniikoita. Yläkerrassa on esillä myös kokoelma Hackmanin aterimia sekä Nuutajärven lasitehtaan Pro Arte -taide-esineitä, mm. Oiva Toikan suunnittelemia lasilintuja. Lisäksi museossa on pieni näyttely Timo Sarpanevan lasistoista.
Heinäkuussa Lasimäellä pääsee myös maksua vastaan Iittalan lasitehtaalla puhaltamaan oman maljakon taitavien lasimestarien avustuksella (arkisin ma-pe klo 10 – 12 ajalla 1.7. – 2.8.2019.).
Iittalan Lasimäki
Könnölänmäentie 2
14500 Iittala
Aukioloajat
Oivan ihmemaassa – Oiva Toikan taidetta -näyttely Suomen lasimuseossa Riihimäellä
10.5.-18.8.2019
Professori Oiva Toikka (1931-2019) on suomalaisen lasin suuria nimiä, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista. Suomen lasimuseon näyttely johdattaa katsojan Oiva Toikan yllätykselliseen ja värikkääseen mielikuvitusmaailmaan. Esillä on ainutlaatuisia taide-esineitä, joista monet tulevat yksityiskokoelmista ja ovat ensimmäistä kertaa suuren yleisön ihailtavissa. Näyttelyn suunnittelijana toimii teollinen muotoilija Harri Koskinen.
Suomen lasimuseo
Tehtaankatu 23, 11910 Riihimäki
Aukioloajat
ORNO – Valo ja Muoto -näyttely Taide ja museokeskus Sinkassa Keravalla
18.5.-25.8.2019
Ornon tehdas tuli tunnetuksi laadukkaiden designvalaisimien valmistajana. Muotoilijoiden työnä syntyi modernia valaisinmallistoa, joka sai huomiota kansainvälisissä näyttelyissä ja palkittiin mm. 1950-luvulla Milanon Triennaaleissa. Gunilla Jungin, Lisa Johansson-Papen, Yki Nummen ja Heikki Turusen valaisinmallistot vastasivat oman aikansa haasteisiin. Ornon valaisinvalmistus alkoi Helsingissä 1921, siirtyi Keravalle 1937, ja päättyi Keravalla Thorn Lighting Groupin omistuksessa vuonna 2001.
Keravan museon ja Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen yhteistyönä toteutettu näyttely etsii inspiraatiota Ornon vahvasta muotoiluperinteestä. Näyttely koostuu Ornon valmistamista muotoiluklassikoista sekä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden ennakkoluulottomista valaisinprototyypeistä. Ornon valaisimet ja nuorten muotoilijoiden kokeilut on laitettu rohkeasti sekaisin ja sisältöä on jäsennelty erilaisten suunnittelulähtökohtien ja muotoilullisten tavoitteiden kautta.
Kultasepänkatu 2
04250 Kerava
Aukioloajat
Interwoven – yhteen kudotut EMMASSA
5.6.2019 – 1.3.2020
Tekstiili on tunnetta ja tarinoita. Näyttely tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta luo katseen tämän päivän rohkeaan ja kehittyvään materiaalien maailmaan. Siinä kuidut, tekniikat, materiaalien tuntu ja monimuotoisuus suuntautuvat taiteeseen ja taidekäsityön perinteeseen, mutta myös teknologiaan ja tulevaisuuteen. Näyttelyn 12 taiteilijan teoksissa lähestytään tekstiiliä luovasti kokeillen, teknisellä taituruudella ja ennakkoluulottomasti uudella tavalla materiaaleja työstäen. Teokset luovat monipuolisen näkymän tekstiilin mahdollisuuksiin nykytaiteen ja muotoilun rajapinnassa, ja tekstiilin ikiaikainen rooli tarinoiden, tiedon ja kulttuurin välittäjänä saa näyttelyssä päivitetyn kehyksen.
Espoon modernin taiteen museo EMMA
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5, Tapiola
Espoo
Aukioloajat