Designmuseon Galleriassa on esillä maaperään ja muotoilun suhdetta pohtiva Soil Matters -näyttely (4.9.2020 – 10.1.2021). Näyttelyssä esitellään yhdeksän erilaista projektia, jotka tutkailevat ihmisen toiminnan sekä muotoiluteollisuuden vaikutuksia maaperän hyvinvointiin. Osana näyttelyä nähdään kokeellinen työtila, Maalaboratorio, jossa käsitellään asiakkaiden lähettämiä maaperänäytteitä.
Lue lisää Soil Matters -näyttelystä
Lue lisää Maalaboratoriosta
Jos haluat osallistua Maalaboratorion toimintaan, voit lähettää meille oman maanäytteesi postitse. Merkiste näytteen yhteyteen tieto siitä, mistä näyte on kerätty sekä yhteystietosi. Jos haluat, voit kertoa tarkemmin miksi lähetit maalaboratorioon juuri tämän näytteen. Näytteitä otetaan vastaan joulukuun loppuun asti. Tarkemmat ohjeet näytteen keräämiseen ja lähettämiseen löydät alta.
Täältä löydät tiedot jo tutkituista maaperänäytteistä
Ohjeet maanäytteiden keräämiseen Soil Matters -näyttelyn Maalaboratorioon
Paikan valitseminen:
Kerää näytteet alueilta, jotka ovat niiden alueellisen historian takia mahdollisesti raskasmetallien saastuttamia. Älä kuitenkaan kerää näytettä jo saastuneeksi todetulta alueelta. Tällaisia kohteita ovat muun muassa teollisuuden, kaivostoiminnan, kaupunkien, raskaan liikenteen ja maatalouden alueet.
Paikan voi myös valita sen mukaan, mikä omasta mielestä tuntuu kiinnostavalta sen historian, maaperän värin tai henkilökohtaisen tarinan takia.
Tarvitset:
Litran Minigrip-pussin tai vastaavaan puhtaan ja suljettavan muovipussin maanäytteelle
Lapion/ puutarhalapion/ kauhan tai muun kaivuutyökalun muovista tai ruostumattomasta teräksestä
Maanäytteen ottaminen:
Valitse muutaman neliömetrin kokoinen alue, jossa maa on suhteellisen tasalaatuista.
Ota maanäytteitä saman alueen sisältä 3-5 eri kohdasta, jätä maan päällimmäinen kuorikerros pois näytteestä.
Poista näytteistä suuremmat juuret ja kasvinosat sekä kivet.
Laita kaikki samalta alueelta kerätyt näytteet samaan muovipussiin.
Kirjoita pussin kylkeen päivämäärä, mahdollisimman tarkka näytteenottopaikka (osoite tai gps-tieto) sekä lyhyt, noin lauseen pituinen kuvaus paikan historiasta tai olosuhteista/ maan laadusta.
Pidä maanäyte poissa lasten ja eläinten ulottuvilta.
Ohjeet näytteen lähettämiseen
Halutessasi voit liittää mukaan lisätietona maa-alueeseen liittyvän tarinan, ruutukaappauksen puhelimen kartasta keräyspaikalta tai paikan olosuhteisiin ja historiaan liittyviä valokuvia. Voit liittää materiaalit näytteen mukaan tulostettuna tai lähettää ne sähköpostilla soilmatters.soillab@hotmail.com
Valikoiduista näytteistä mitataan raskasmetallipitoisuudet, sekä niistä valmistetaan keraamiset koepalat, joista käy ilmi poltetun maan värisävyt ja muut ominaisuudet. Tiedot analysoiduista maanäytteistä viedään myös Aalto-yliopiston Empirica-tutkimushankkeen verkkosivuille. Jos haluat että maanäytteen tietojen yhteyteen tulee lähettäjän nimi (henkilö/ yhdistys/ organisaatio tms.), mainitse tästä sähköpostilla tai maanäytteen lähetyksen mukana. Liitä lähetyksesi mukaan myös oma sähköpostiosoitteesi, niin saat paluuviestillä vapaalipun Soil Matters -näyttelyyn. Otamme maanäytteitä vastaan mielellään etupainotteisesti, eli elo-syyskuun 2020 aikana. Näytteitä otetaan vastaan joulukuuhun saakka.
Designmuseo,
Maanäyte Soil Matters-näyttelyyn
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
Maaperänäytteiden keräämisessä on auttanut Maaseudun Sivistysliitto