Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttely (25.10.2019-15.3.2020) esittelee herkkupaloja yksityisten keräilijöiden arvokokoelmista. Uuteen näyttelyyn liittyy myös paljon tapahtumia, joissa yleisö pääsee näkemään suomalaisen muotoilun himotuimpia klassikoita, tutustumaan suomalaiskeräilijöihin sekä uppoutumaan keräilyn jännittävään maailmaan.
Tälle sivulle olemme koonneet tärkeimmät Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn liittyvät tapahtumat. Nappaa päivät jo nyt kalenteriisi ja saavu paikalle!
Lounastauko-keskustelutilaisuus
Perjantai 25.10. kello 13–14
Pääsy museolipulla
Designmuseon Lounastauko-keskusteluissa avataan tuoreiden näyttelyidemme keskeisiä teemoja aina avajaispäivänä. Perjantaina 25.10. tarjolla on puhetta keräilemisestä sekä uuden Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyn syntyprosesseista. Näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna ja Designmuseon amanuenssi Susanna Thiel kertovat näyttelyn kokoamisesta ja siitä, miten näyttelyssä esillä olevat esineet, teokset ja kokoelmat valikoituivat keräilijöiden aarreaitoista ja Designmuseon kokoelmasta.
Designilta keräilijöiden kanssa
Tiistai 29.10. kello 16–20
Vapaa pääsy!
Designillassa hypätään keräilyn ja suomalaisen muotoilun maailmaan. Tiedossa on yleisöopastuksia uuteen Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyyn sekä avoin koristelutyöpaja. Lisäksi illan aikana kuullaan luento Tapio Wirkkalan tuotannosta kirjan kirjoittaneelta Marja-Terttu Kivirinnalta. Kivirintaa haastattelee Johanna Korhonen. Designillassa päästään kurkistamaan Designvinttiin, jossa on avattu Margareta Ahlstedt-Willandtin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Lisäksi Designmuseon museolehtori Leena Svinhufvud kertoo kutovista naissuunnittelijoista.
Muotoilun juhlapäivä
Lauantai 16.11. kello 11–18
Pääsy museolipulla
Designmuseon uusi Keräilijät ja kokoelmat -näyttely raottaa kävijöille suomalaisten keräilijöiden aarreaittoja ja esittelee kotimaista huippumuotoilua. Muotoiluaarteiden lisäksi Muotoilun juhlapäivässä tavataan keräilijöitä ja autetaan tunnistamaan asiakkaiden kotoa löytyviä Arabian, Iittalan ja Nuutajärven esineitä. Designpaja tarjoaa kaikenikäisille mahdollisuuden suunnitella omia koristekuvioita Arabian klassikkokoristeiden inspiroimana.
Päivän aikana useat näyttelyssä mukana olevat keräilijät kertovat tarinoita kokoelmansa takaa, vietävät aikaa näyttelytilassa ja keskustelevat asiakkaiden kanssa keräilystä. Mukana päivässä ovat Heikki Mattila, joka keräilee Arabian maitokannuja ja kermakkoja vaimonsa Virve Mattilan kanssa, tiikistä valmistettuja esineitä keräävä Jonas Forth sekä Karhun lenkkikenkäkokoelman kerännyt Jukka Lehtinen.
Juhlapäivän aikana kuullaan myös keskustelua muotoiluväärennöksistä. Muotoilija Timo Sarpanevan leski Marjatta Sarpaneva johdattelee yleisön muotoiluväärennösten maailmaan. Hän kertoo vuosituhannen vaihteessa velloneesta suomalaisen muotoilun väärennöskohusta, jossa keskiössä oli Timo Sarpanevan Kajakki-lasiveistos. Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä on esillä sekä aito Kajakki että sen rinnalle nostettu väärennös.
Muotoilun juhlapäivänä Designmuseo tarjoaa harvinaislaatuisen mahdollisuuden saada tietoa kotoa löytyvistä designesineistä. Designmuseon Kokoelma-osaston amanuenssit Johanna Kiuru ja Susanna Thiel keskittyvät tunnistamaan suomalaista lasia ja keramiikkaa. Tunnistettavaksi voi tuoda Arabian keramiikkaa tai Iittalan ja Nuutajärven lasiesineitä. Kukin tiedonjanoinen voi tuoda tunnistettavaksi yhden esineen. Esinetunnistukseen osallistuakseen ei tarvitse ostaa museon pääsylippua. Esineitä tunnistavat Asiantuntijamme pyrkivät kertomaan taustoja esiineen muotoilijasta, valmistusvuodesta, kuvioista tai materiaaleista. He eivät anna esineistä hinta-arviota.
Design Treats: Mitchell Owens
Architectural Digestin Mitchell Owens vierailee Designmuseossa
Keskiviikkona 20.11. kello 16.00–18.00
Vapaa pääsy!
Tunnettu journalisti ja Architectural Digest -lehden tuottaja ja erikoistoimittaja Mitchell Owens vierailee Helsingissä ja pitää esitelmän Designmuseossa 20. marraskuuta. Owens on toimittaja, reportteri, kuraattori ja tutkija, joka käsittelee arkkitehtuurin, muotoilun ja populaarikulttuurin teemoja. Designmuseon esitelmässään Owens kertoo suhteestaan suomalaiseen muotoiluun ja arkkitehtuuriin ja kuinka se on vaikuttanut häneen vuosien varrella.
Skandinaavinen muotoilu on ollut Owensin kiinnostuksen kohteena jo monen vuoden ajan. Yksi hänen ensimmäisistä designesineistään oli Alvar Aallon Savoy-maljakko, joka tunnetaan tuttavallisemmin myös Aalto-vaasina. Hän mielestään maljakko edustaa loistavaa mutta samalla niin vaatimatonta muotoilua.
Muotoilun juhlapäivä vol 2.
Lauantaina 8.2.2020
kello 11.00–18.00
Pääsy museolipulla
Designilta keräilijöiden tyyliin
Tiistai 25.2.2020
kello 16–20
Vapaa pääsy!