Puheenvuoroja puutarhasta -keskustelusarjassa kuulemme monipuolisen asiantuntijakattauksen kertomana erilaisia näkökulmia puutarhoista: Voivatko puutarhat olla poliittisia? Miten kaupunkipuutarhat vaikuttavat elämänlaatuumme? Miten puutarha otetaan haltuun vuonna 2024?
Puheenvuoroja puutarhasta: Avoin puutarhaklinikka
Tiistaina 26.3.2024 klo 18–19:30
Designmuseon luentosalissa, vapaa pääsy
Mitä istutettaisiin tänä kesänä omaan puutarhaan? Miten puutarhasta tehdään sekä kaunis että kestävä? Miten valita oikeat työkalut kasvimaalle? Tervetuloa kuulemaan tämän kauden puutarhatärpit ja keräämään korillinen inspiraatiota Kekkilän ja Fiskarsin asiantuntijoilta!
Johanna Vireaho
Tietokirjailija-puutarhatoimittaja Johanna on julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita kasvien hoidosta ja puutarhasta. Kotonaan hän hoitaa suurta ja vanhan talon vallatonta puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn.
Mari Kaartokallio
Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari on intohimoinen puutarhaharrastaja ja kokenut ammattilainen, hortonomi, samassa paketissa. Kysyä voi ideoita pihan suunnitteluun ja neuvoja kasvien kasvattamisen saloihin. Marin kaupunkipalstani pursuilee kukkia ja vihanneksia, ja hän jakaa satoa nöyrästi maata möyhentävien vesimyyrien ja kaalinlehtiä rei’ittävien kirppojen kanssa.
Petteri Masalin
Fiskarsin Chief Design Officer Petteri Masalin johtaa lukuisia arvostettuja palkintoja voittanutta Fiskarsin muotoilutiimiä. Petteri kehittää ja testaa työssään keittiö,- askartelu- ja puutarhatyökaluja, mutta aikaa ja intoa on hoitaa myös Fiskarsin ruukissa sijaitsevan mökin puutarhaa, jossa Petterin voi nähdä kasvihuoneessa touhuamassa tai halonhakkuussa.
Yhteistyössä Kekkilä ja Fiskars
Puheenvuoroja puutarhasta: Kotipuutarhan ruokaviljelyn tulevaisuudesta
Tiistaina 27.2.2024 Klo 18-18:45 Designmuseon luentosalissa (1. krs.)
Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen
Luonnonmukainen puutarhanhoito haastaa nykyihmisen: aktiivisen tekemisen ja pikavoittojen sijaan on tarjolla tarkkailijan roolia sekä pikkuhiljaa silmien edessä kehittyviä mielekkäitä palkintoja ja yllätyksiä. Sitkeyttä vaativat myös tekemättä jättäminen ja suoranainen laiskottelu. Puutarhan hoitaminen ulottuu omaa viljelylaatikkoa laajemmalle: se tarjoaa mahdollisuuksia lähiympäristölle, eläimistölle ja koko ekosysteemille.
Tämän päivän valinnat määrittävät tulevaisuuden puutarhan. Tule kuulemaan, millaisin konkreettisin keinoin puutarha otetaan haltuun vuonna 2024. Ei ihmeitä tai hikistä puurtamista, vaan yksinkertaista ja nautittavaa tekemistä!
Lea Rauta on Pihailon kouluttava puutarhasuunnittelija ja puutarhuri, joka levittää puutarhasanomaa alentamalla harrastamisen rimaa ja tuomalla iloa, helppoutta ja merkityksellisyyttä puutarhanhoitoon. ”Luonto kuuluu kaikille – elämänlaadun ja arjen parantaminen vehrein keinoin on mahdollista jokaiselle. Kauneuden, toiminnallisuuden ja kestävyyden tasapaino on puutarhassa, ja muutenkin elämässä tärkeää!”
Tapahtuma on suomeksi. Ilmoittaudu mukaan tästä.
Saavutettavuus
Tapahtuma on ilmainen ja suomenkielinen. Designmuseon rakennus on esteetön.
Lisätietoa Designmuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä.
Tapahtuman aikana noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.
Lisätietoja turvallisemman tilan periaatteistä löydät tästä linkistä
Menneet tapahtumat
Puheenvuoroja puutarhasta: Maiju Suomi & Elina Koivisto – Alusta-paviljonki
Designmuseon luentosali, 1. krs.
28.11.2023 Klo 18-18:45
Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä museopihalla oleva Alusta-paviljonki on tarkastellut luonnon ja kulttuurin yhteen kietoutuvaa luonnetta vuodesta 2022 alkaen. Alusta tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eliöiden kohtaamisille. Alusta-paviljonki on rakennettu savesta sen erilaisissa muodoissa: poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisen ihmisyleisön kanssa. Paviljonki syntyi monialaisen työryhmän voimin Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana.
Suomi/Koivisto arkkitehdit Maiju Suomi ja Elina Koivisto esittelevät Alusta-paviljonkia Designmuseon luentosalissa tiistaina 28.11. klo 18-18:45 osana Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Kekkilän tuottamaa Puheenvuoroja puutarhasta -keskustelusarjaa.
Puheenvuoroja puutarhasta: Pystysuorat metsät
Tiistaina 30.1.2023 klo 18–18:45, online
Englanniksi
Tammikuun online-tapahtumassa tutustumme Alankomaissa sijaitsevaan Trudo Toweriin, jonka on suunnittelut Stefano Boeri. Puhujiksi saapuvat agronomi ja maisemasuunnittelija Laura Gatti sekä Kekkila-BVB Landscapingin Jarno van Veelen. Keskustelua johdattelee Arkkitehtuurimuseon Yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen.
Laura Gatti ja Jarno van Veelen työskentelivät yhdessä Trudo Vertical Forest -projektissa. Rakennus on Stefano Boeri Architti’n visio uudesta biologisen monimuotoisuuden arkkitehtuurista, ja soveltaa Vertical Forest -mallia sosiaaliseen asumiseen ensimmäistä kertaa. Eindhovenin torni on suunniteltu majoittamaan pääasiassa pienituloisia asukkaita, ja siinä on asuntoja, joissa vuokrat ovat alhaiset, mutta asumislaatu on korkea. Monimutkainen näkemys ihmisen ja muiden lajien rinnakkaiselosta jakautuu hankkeessa mahdollisuudeksi yhdistää ympäristökriisin suuri haaste kiireelliseen kohtuuhintaisten asuntojen tarpeeseen nykyaikaisissa kaupungeissa.
Puhujat
Laura Gatti on agronomi, maisemakonsultti ja maisemasuunnittelija. Hänen vuonna 1992 perustettu moninkertaisesti palkittu yrityksensä on erikoistunut puutarhanhoitoneuvontaan, puiden hoitoon, puiden hoitosuunnitelmiin ja maaperän konsultointiin. Gattilla on ainutlaatuiset taidot ja kokemukset historiallisten kohteiden ja viheralueiden entisöimisestä rakennettuihin ympäristöihin. Hän on työskennellyt apulaisprofessorina Milanon yliopiston maatalous- ja ympäristötieteiden laitoksella vuodesta 2005 asti.
Jarno van Veelen on eurooppalainen puuteknikko, joka on erikoistunut viherkattokonsepteihin. Hän on myös kokenut maanalaisisten kasvupaikkojen rakentaja puille ja muille istutuksille kaupunkiympäristössä. Hän on toiminut neuvonantajana, ja tuntee kasvupaikkojen tekniset tiedot ja siviilitekniset sovellukset.
Online-tapahtuma järjestetään Zoomissa, ja linkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittaudu mukaan tästä.
Keskustelusarja on toteutettu yhteistyössä Kekkilän ja Fiskarsin kanssa
Tapahtuma on osa Garden Futures – Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyn ohjelmaa. Näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely matkalla kohti uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota. Se rönsyää molempiin museoihin ja valtaa näyttelytilat sekä Kasarmikadulla että Korkeavuorenkadulla 10.11.2023–31.3.2024.
Pääkuva: Stefano Boeri, Bosco Verticale, Milan, 2014 © Stefano Boeri Architetti, Photo: The Blink Fish, 2018