Travel as a Tool -näyttelyssä esitellään myös toimeksiantoihin tai kutsuihin liittyviä matkoja. Tästä näkökulmasta mukana on muun muassa Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Sief Palace -alueen rakennuskokonaisuus (1973-1983), jonka luonnoksia ja pienoismalli ovat esillä nättelyssä.
Reima Pietilän on usein katsottu olevan Suomen toiseksi tunnetuin arkkitehti maailmalla, heti Alvar Aallon jälkeen. Useimmat töistään hän teki puolisonsa Raili Pietilän kanssa. Pietilöiden ajattelussa toistuu termi genius loci, paikan henki, joka muodostuu tiettyyn paikkaan liitettävistä konkreettisista sekä aineettomista elementeistä, kuten muistoista, tunteista ja mielleyhtymistä.
Travel as a Tool -näyttelyssä esitellään Pietilöiden Kuwaitiin suunnittelema, Sief Palace -alueelle valmistunut rakennuskokonaisuus. Sief Palace -kokonaisuuteen kuului emiirin palatsin laajennus, ministerineuvoston tilat sekä ulkoministeriön tilat. Suunnitelmaa luonnostellessaan he viettivät Kuwaitissa neljä viikkoa. Lähtökohtana suunnittelulle toimi alueen historia: vanha rakennuskanta, Kuwaitin kalastajien laulu, kamelin kävelyrytmi ja koralliriutat, joiden päälle rakennukset oli paalutettu. Jälkikäteen näitä lähtökohtia on kritisoitu keinotekoisiksi ja niiden on katsottu perustuvan ennemmin mielikuviin kuin todelliseen historiaan.
Sief Palace -alueen rakennukset, Kuwait 1973-1982
Pienoismalli, Arkkitehtuurimuseo
Kuva: Mari Kallionpää
Voit tutustua Sief Palacen -alueeseen tarkemmin Archinfon ylläpitämällä Finnish Architecture Navigator -sivustolla:
http://navi.finnisharchitecture.fi/sief-palace-area/