Syyskuun alussa avautuvassa Soil Matters -näyttelyssä voi nähdä, miten siemenet itävät lasiteollisuuden likaamasta Nuutajärven maaperästä ja haistaa Someron punasaven tuoksun, kun keraamikko Catharina Kajander työstää teoksiaan näyttelytilassa. Kotimaisten teemojen lisäksi näyttely käsittelee maaperää globaalista näkökulmasta. Mukana on esimerkiksi lontoolaisen Unknown Fields Division -työryhmän teos, joka vie katsojat saastuneen lietejärven rannoille Mongoliaan. Antroposeenin jäljet -teos puolestaan johdattaa yleisön Venetsian laguuniin jätteistä rakennetuille saarille.
Tervetuloa tapaamaan kuraattoreita Designmuseoon: Lounastauko-keskustelu järjestetään perjantaina 4.9. kello 13. Lue lisää
Tässä haastattelussa näyttelyä kädet savessa kuratoineet Maarit Mäkelä ja Riikka Latva-Somppi kertovat ajatuksiaan näyttelystä ja maaperän merkityksestä.
Soil Matters -näyttely tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan maahan
“Lähes kaikki ihmisen jokapäiväiset toiminnot ja kaikki kuluttamamme tuotteet kietoutuvat tavalla tai toisella maahan. Muotoilijat vaikuttavat kulutustottumuksiin luomalla uusia tuotteita ja palveluita ja voivat näin ollen omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön tilaan. Luodessaan uutta, muotoilijat samalla vaikuttavat siihen, että “vanhentunut” käyttötavara poistuu käytöstä ja muuttuu jätteeksi. Muotoilijoiden on siis hyvä tarkastella, millaisia seurauksia omalla ammatilla on”, Mäkelä ja Latva-Somppi kertovat.
Soil Matters -näyttelyssä on mukana yhdeksän erilaista projektia, jotka tarjoavat näyttelyvieraille paitsi tutkittua tietoa myös erilaisia maahan liittyviä kokemuksia ja elämyksiä. Tekijät uskovat, että juuri henkilökohtaisilla kokemuksilla ja niiden jakamisella voidaan vaikuttaa ihmisten arvoihin ja sitä kautta toimintaan.
Maaperän hoivaaminen parantaa suhdettamme siihen
Näyttelyssä nähtävistä teoksista jokainen tuo oman näkökulmansa maaperään. Yksi teosten kautta esiin nouseva näkökulma on maaperän hoivaaminen.
“Maaperän hoivaamisen tulisi olla päivittäistä toimintaa. Elämän kannalta maalla on ratkaisevan tärkeä rooli, mutta se jää silti helposti näkymättömäksi. Usein maaperää ajatellaan vain sen tuottaman arvon kautta: Se mielletään esimerkiksi hedelmällisenä viljelymaana tai arvokkaana rakennustonttina. Saastuneella maallakin on arvo, sillä sen puhdistaminen on kallista. Tämän näyttelyn kautta haluamme myös herätellä näyttelyn kävijöitä arvioimaan uudelleen, miten maan arvo määritellään.”
“Soil Matters -näyttelyssä ihminen asettuu osaksi maaperän ekologiaa ja maayhteisön jäseneksi. Maaperästä huolehtiminen ja sen hoivaaminen voi olla rankkaa ja likaista työtä, mutta yhtä kaikki se on tehtävä.”
Näyttelyssä maaperän hoivaamista käsittelee esimerkiksi Tzuyu Chenin projekti Soil Care: Symphony Rehearsal. Chenin projektin yhteydessä maaperän parissa työskentelevät ammattilaiset työstivät savea ja pohtivat samalla omaa suhdettaan maahan. Heidän työstämänsä savi, oli valmistettu hienontamalla maaperää, jota Chen oli kerännyt heille läheisistä paikoista. Näyttelyssä kuullaan kolmen ammattilaisen: arkeologin, biodynaamisen viljelijän ja rakennusalan insinöörin ajatuksia heidän maasuhteestaan.
Soil Matters -näyttelyssä nähdään myös yltäkylläistä kuluttamista ja muotoilun materiaaleja kohtaan kriittisiä töitä. Esimerkiksi Annelie Grimwade-Olofssonin Wasteland-projektin teoksissa on käytetty jätteenpolton sivutuotteista valmistettuja uusia materiaaleja. Radioaktiivinen keramiikka -projektissa puolestaan selvitettiin teknologiateollisuuden tuotteissa käytettävien metallien ja mineraalien alkuperää.
“Toivomme, että tämä näyttely saa kävijät ajattelemaan omaa maasuhdettaan. On tärkeää pohtia, miten maaperän hyvinvoinnin voisi ottaa paremmin huomioon jokapäiväisessä arjessamme. Toisaalta haluamme nostaa esiin kysymyksen siitä, miten maaperän hyvinvointia voitaisiin lisätä poliittisin keinoin koko yhteiskunnan tasolla.”
Tutkimusta kädet savessa
Mäkelä ja Latva-Somppi työskentelevät molemmat taiteilija-tutkijoina Aalto-yliopistossa ja tämä kaksoisrooli näkyy vahvasti myös näyttelyssä, joka yhdistää toisiinsa muotoilua, taidetta ja maaperään liittyvää tutkimusta. Näyttelyn avulla he pyrkivät tuomaan maaperään liittyvää taiteellista tutkimusta esiin helpommin ymmärrettävällä tavalla.
“Nykyinen elämäntapamme on kestämätön ja joudumme jokainen pohtimaan, miten voimme osaltamme huolehtia yhteisen planeettamme hyvinvoinnista. Keraamikkoina ja tutkijoina meille on ollut luontevaa tarttua haasteeseen juuri maaperän ja siihen liittyvän tematiikan kautta. Näyttelyn avulla haluamme herätellä yksilöitä ja erilaisia yhteiskunnallisia toimijoita pohtimaan tarkemmin omaa maasuhdettaan.”
Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella Mäkelä ja Latva-Somppi myös opettavat seuraavan sukupolven muotoilijoita ajattelemaan muotoilussa käytettäviä materiaaleja uudella tavalla.
“Designmuseossa nähtävä näyttely heijastaa myös meidän ajatustamme siitä, että uuden polven muotoilijoita pitäisi kouluttaa alusta asti siten, että heillä on paitsi suunnitteluosaamista myös ymmärrystä seurauksista, joita muotoilussa käytetyt materiaalivalinnat aiheuttavat. Siksi opiskelijoitamme vaaditaan tarkastelemaan kriittisesti tuotteiden tuotantoa ja kulutusta sekä pohtimaan myös uusien materiaalien käyttömahdollisuuksia.”
Minni Soverila