Designmuseon Gallerianäyttelyssä Mitä jos? Toisenlaisia tulevaisuuksia (9.9.2022–12.3.2023) nähdään seitsemän luovan alan tekijän tulkinta toisenlaisista tulevaisuuksista. Näyttelyn tilausteokset toimivat lähtöpisteinä erilaisten maailmojen kuvittelulle ja olemassa olevien oletusten haastamiselle. Suunnittelija Pasi Kärkkäinen-Tunkelo käsittelee teoksessaan kaupungilla-teemaa ja nyt hän kertoo meille lisää teoksen työskentelyprosessista.
Pasi Kärkkäinen-Tunkelo, 2022
Kaupungilla
Veistos, kello
Messinki, teräs, lasi
Mitä esimerkkejä näet lähiympäristössäsi tällä hetkellä, jossa kaupunkilaiset itse ovat olleet aktiivisia toimijoita?
Lähiympäristössäni kaupunkilaiset ovat itse järjestäneet esimerkiksi viljelylaatikoita sellaisille alueille joilla ei välttämättä ole muuta järkevää käyttöä. Lisäksi sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Jodelissa, löytää myös ääneen ihmettelyä asioista, jotka ovat jollain tavalla oudosti.
Teoksessasi asukkaat ottavat aktiivisesti vastuuta kaupunkitilasta, miten päädyit käsittelemään tätä näkökulmaa?
Itse ammattini puolesta tarkastelen ympäristöäni ja yritän jatkuvasti hyödyntää omaa luovuuttani erilaisiin kohteisiin. Saatan itse usein miettiä parannettavia kohteita ympäristössäni ja pohtia millä tavoin näihin ongelmiin pääsisi käsiksi. Jossain vaiheessa kaikki menetetyt mahdollisuudet alkavat kääntyä turhautumiseksi ja voisin kuvitella itsekin tarttuvani toimeen, jos se olisi kohtuullisella panoksella mahdollista.
Mitä positiivista teoksesi kaltainen asukkaiden aktiivinen toimijuus mielestäsi voisi tuoda kaupunkilaisille, entä kaupungille?
Paikallinen aktiivisuus voisi synnyttää asukkaidensa näköistä ympäristöä, joka olisi heitä varten toteutettu. Kaupungin näkökulmasta byrokratia voisi vähentyä ja alueiden kehittäminen vastaisi tarkemmin kaupunkilaisten tarpeita. Ja kun tehdään kaupunkia itselleen, niin laatu voi olla silloin parempaa.
Näetkö siinä jotain negatiivista?
Tällaisessa skenaariossa aktiivisimmilla kaupunkilaisilla olisi paljon valtaa. Ihmiset ovat hyvin erilaisia ominaisuuksiltaan, jolloin jotkin ihmiset voivat jäädä pimentoon. Lisäksi eri alueet voivat eriarvoistua, jos alueelta ei löydy aktiivisuutta tarpeeksi.
Miten tulevaisuuden kuvitteleminen on läsnä työssäsi suunnittelijana?
Mietin esineiden suunnittelussa maailmaa mihin ne luodaan ja mitä esineelle tapahtuu vuosien päästä sekä kestävätkö ne arvot aikaa, joiden mukaan esine on luotu.
Kuva: Teoskuva näyttelystä, kuvaajana Paavo Lehtonen.