Designmuseo onnittelee tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasta, joka täytti tammikuun lopussa 90 vuotta!
Kirsti Rantanen (s. 27.1.1930) on yksi 1900-luvun merkittävimmistä suomalaisista tekstiilitaiteilijoista. Hänen uransa heijastaa tekstiilitaiteen kentässä tapahtunutta murrosta: ryijyjen ja kuvakudosten rinnalle tulivat tilaa haltuun ottavat tekstiiliteokset, joissa muoto ja materiaalien moninaisuus olivat yhtä tärkeitä kuin tekniikka. Murrosvaihe alkoi Suomessa 1970-luvulla, ja Rantanen toimi yhtenä muutoksen tärkeänä alullepanijana.
Kirsti Rantasen teoksille tyypillistä on vahva narratiivisuus. Teokset kertovat tarinoita. Porvoon Hanhilammella sijaitseva kesäpaikka ja myöhemmin koti ovat vahvasti läsnä hänen taiteessaan. Hanhilammen ateljeessa syntyivät kaikki Rantasen monumentaaliset teokset vuosina 1984–1993.
Tekstiilitaiteilijan uransa lisäksi Kirsti Rantanen on toiminut merkittävänä opettaja kokonaiselle sukupolvelle tekstiilitaiteilijoita. Hän työskentelu Taideteollisuuden taiteilijaprofessorina vuosina 1983-1988, taiteen kunniatohtorin arvon hän sai 1993 ja Pro Finlandia -mitalin 1988.
Kirsti Rantasen laaja näyttely avautui Designmuseossa vuonna 2016. Näyttelyn yhteydessä hän lahjoitti museon kokoelmaan suuren tekstiiliteosten kokonaisuuden, yhteensä 67 teosta. Teosten lisäksi lahjoitus sisältää runsaasti aineistoa taiteellisesta prosessista, luonnosmateriaaleja sekä pienoismalleja muun muassa Kansallisoopperan lämpiöön toteutetusta taideteoksesta Sävelkudos Carmen Juha (1991).