Japanin kiertonäyttely
syksy 2022–2024
Designmuseon kokoama kiertonäyttely Iittala – The Stars of Finnish Glass on ensimmäinen Iittalan tuotantoon keskittyvä näyttely Japanissa. Näyttely esittelee suomalaista lasia ja elämäntapaa.
Näyttely on koottu Designmuseon laajasta, yli 10 000 esineen, Iittala-kokoelmasta, josta näyttelyssä on esillä yli 400 esinettä, luonnosta ja kuvaa. Kiertonäyttely on esillä Japanissa seitsemässä eri museossa ja se toteutetaan yhteistyössä japanilaisen mediakonserni Asahi Shimbunin kanssa. Japanilaisten kiinnostus Suomea ja suomalaista muotoilua kohtaan on jatkunut jo vuosikymmeniä. Suomalaista muotoilua on esitelty näyttelyiden muodossa Japanissa jo 1950-luvun lopusta lähtien.
Vuonna 1881 perustettu Iittala on suomalainen design-ikoni ja kansainvälinen menestystarina. Iittala on vahvasti läsnä suomalaisten arjessa lasiesineiden ja kodin sisustustuotteiden kautta. Vuosikymmenien ajan Iittala on vienyt suomalaista luovuutta ja elämäntapaa myös kansainvälisille areenoille. Suomalaisen lasin matkassa myös suomalainen elämäntapa kulkee vahvasti sen rinnalla. Yksinkertaisuus, toimivuus, kauneus ja kestävyys ovat ominaisuuksia, jotka kuvastavat sekä suomalaista elämäntapaa että Iittalan työtä.
Näyttelyssä käydään läpi Iittalan historiaa ja nykypäivää, yrityksen suunnittelua ja tuotantoa ohjaavia teemoja sekä keskeisiä suunnittelijoita. Näyttelyssä oleva teema-osio pohjautuu kesällä 2021 Designmuseossa olleeseen Iittala – Kaleidoskooppi: Luonnosta kulttuuriin -näyttelyyn, jonka kuratoivat arkkitehti Florencia Colombo ja teollinen muotoilija Ville Kokkonen. Iittalan suhdetta Japaniin tarkastellaan lähemmin suunnittelija Kaj Franckin kautta, joka matkusti useaan otteeseen Japanissa ja sai sieltä työhönsä vaikutteita. Esillä ovat myös japanilaiset suunnittelijat Issey Miyake ja Akira Minagawa, Minä Perhonen, sekä arkkitehti Kengo Kuma, jotka ovat tehneet yhteistyötä Iittalan kanssa.
Iittala on tärkeä osa suomalaista muotoiluhistoriaa ja modernia muotoiluajattelua. Se on pitkän historiansa aikana kehittänyt merkittävästi Suomen lasiteollisuutta ja sillä on tärkeä rooli lasinpuhalluksen käsityötaidon ylläpitämisessä myös tänä päivänä.
Kuva: Iittala Alvar Aalto -kokoelma, 1937–2022. Kuvaaja Rauno Träskelin.