Designmuseo esittelee syksyllä itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilija Josef Frankin (1885-1967) tuotantoa arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, huonekalumuotoilun ja tekstiilisuunnittelun aloilla. Frank on ikoni, jonka työ määrittää edelleen käsitystämme siitä, mitä pohjoismainen sotien jälkeinen muotoilu on. Hän aloitti uransa modernistina, mutta kääntyi myöhemmin painottamaan sattuman merkitystä, vaikutteita historiasta ja eri kulttuureista sekä sisustuksen mukautumista muuttuvaan elämään. Desigmuseon näyttely avaa Frankin joustavaa ja vapaata muotoilukäsitystä.
Itävallan taideteollisuusmuseo MAKin tuottama näyttely on kaikkien aikojen laajin katsaus Frankin työskentelyyn. Se sisältää esineitä merkittävistä itävaltalaisista kokoelmista sekä materiaalia ruotsalaisen Svenskt Tennin arkistosta. Näyttelyn ovat kuratoineet arkkitehti Hermann Czech ja amanuenssi Sebastian Hackenschmidt, ja Helsingissä se toteutuu MAKin ja Designmuseon yhteistyönä.
”Josef Frank oli muotoilun suuri humanisti, joka arkkitehtinä keskittyi muun muassa sosiaaliseen asuntotuotantoon. Frankin henkilökohtainen historia, kuuluminen Wienin juutalaisvähemmistöön ja antisemitismistä johtunut pakeneminen Ruotsiin 1930-luvulla, jätti vahvan jäljen myös hänen muotoilufilosofiaansa. Niin Frankin ajattelu kuin tämän estetiikkakin ovat jälleen erittäin ajankohtaisia”, toteaa näyttelyn kuratoinnista Designmuseossa vastaava Anna Vihma. Designmuseossa nähtävän näyttelyn arkkitehtuurista vastaa Hanni Koroma.
Näyttelyn on tuottanut MAK – Austrian Museum of Applied Arts / Contemporary Art
Näyttelyn yhteistyökumppanina: Kjell och Märta Beijers Stiftelse ja Austrian Embassy Helsinki
Kuvat: (yläpuolella) Josef Frankin Svenskt Tennille suunnittelema tekstiili Anakreon musta 1. Kuvaoikeudet: Svenskt Tenn. (vasemmalla) Josef Frankin muotokuva noin vuodelta 1960. Kuvaaja: Lennart Nilsson.