9.10.2015-13.3.2016
Designmuseon syksyn suurnäyttely kokoaa ensimmäistä kertaa pohjoismaista lapsille suunnattua muotoilua 1900-luvun alusta tähän päivään. Nimi on peräisin ruotsalaisen Ellen Keyn vuonna 1900 julkaisemasta kansainvälisestä pamfletista, joka nimeää 1900-luvun lapsen vuosisadaksi. Pohjoismaisen näyttelyn taustalla on New Yorkin modernin taiteen museossa nähty suosittu Century of the Child: Growing by Design 1900–2000 –näyttely, jonka Juliet Kinchin ja Aidan O´Connor kuratoivat.
Näyttelyn tavoitteena on kertoa siitä, mikä yhteys erityisesti lapsille suunnitelluilla tuotteilla ja ympäristöillä on ollut yhteiskunnalliseen kehitykseen. Modernin muotoilun historian tarkasteleminen lapsen näkökulmasta avaa mahdollisuuden tarkastella lasten koulutuksen ja elinympäristön merkitystä myös nykyhetkessä sekä pohtia lapsen roolia kulutusyhteiskunnassa.
Lasten ymmärtäminen erityisryhmäksi ja omien tuotteiden suunnitteleminen heille liittyy lasten asemaan ja toimintamahdollisuuksiiin yhteiskunnassa. Pohjoismaat ovat olleet uranuurtajia lasten elinympäristön suunnittelussa. Näyttelyssä nähdään muun muassa huonekaluja, leikkikaluja, kirjoja, vaatteita, koulurakennusten arkkitehtuuria, leikkipuistoja ja julkisia tiloja, julisteita ja mainontaa, terveydenhuollon ja turvallisuuden tuotteita, taideprojekteja sekä apuvälineitä.
Mukana on pohjoismaisen muotoilun taidonnäytteitä kuten Ben af Schulténin Artekille suunnittelema syöttötuoli 616 ja IKEAn huonekalut. Esillä ovat maailmankuulut nimet kuten Alvar Aalto, Kay Bojesen, Olafur Eliasson ja Tove Jansson. Suomalaisen lastenmuotoilun pioneereista mukana ovat muun muassa Kaj Franck, Artek, Lappset sekä Kelan äitiyspakkaus. Lisäksi esillä on joukko tuntemattomia ja anonyymeja muotoilijoita. Näyttely valottaa myös kansainvälisesti rakastettujen tuotemerkkien, kuten BRIOn, LEGOn ja Marimekon pohjoismaista alkuperää ja esittelee historiallisia ja moderneja innovaatioita laajemmalle yleisölle.
Designmuseo on tuottanut näyttelyn yhteistyössä ruotsalaisen Vandalorum –museon ja tanskalaisen Designmuseum Danmark kanssa. Näyttely tulee Suomeen Tanskasta.
Näyttelytilassa on myös paljon tekemistä lapsille. Lapsille ja aikuisille suunnattuihin näyttelyyn liittyviin tapahtumiin voit tutustua täältä. Lapsille on tehty myös oma seikkailukartta, jonka avulla voi tutustua näyttelyyn. Kartan saa käyttöön lipunmyynnistä.
Twitter @DesigmuseoFI #lapsenvuosisata
Photo: Merklit Mersha © 2012 Little Sun