Arkitekturmuseets och Designmuseets samprojekt A&DO – Lärandecentret för arkitektur och design deltog i september-oktober i evenemangen Helsinki Design Week och Tampere TAD Week. På bägge evenemangen planerades tillsammans A&DO:s till inlärning inspirerande containerutställning DesignLabra. Aalto-universitetets magisterstuderande i design Nimco Hussein och Virve Boesch deltog i evenemangens planering och genomförande. Vi intervjuade Nimco och Virve om deras erfarenheter av arkitektur, design och inlärning.
Hur hamnade du med i A&DO -projektet?
Nimco: Jag är magisterstuderande vid Aalto-universitetets Fashion, Clothing och Textiles -program. I mina studier koncentrerar jag mig på modet och formgivningens historia, teori och presentationsmetoder. Den här hösten är jag högskolepraktikant på Designmuseet, där jag jobbar både på utställningsavdelningen och med publikarbete – på så sätt också med A&DO.
Virve: Jag studerar vid Aaltos CoID-program (Collaborative & Industrial Design), där jag koncentrerar mig på servicedesign, designfostran och även en del på marknadsföring. För närvarande praktiserar jag på Designmuseet och huvudsakligen går min tid till A&DO-projektet, där jag utreder arkitektur- och designfostrans nuläge i Finland.
Vad har fått dig intresserad av arkitektur och design?
Nimco: Jag har studiebakgrund inom formgivningen, men arkitekturen har också hört till mina intresseobjekt, eftersom bägge ofta är tydliga i vår närmaste omgivning. Då något inte är planerat ordentligt eller ändamålsenligt, märks det ofta. Det här får oss att fästa uppmärksamhet vid vår omgivning och lägga märke till helhetens strukturer och processer, som kan förefalla självklara. Själv har mitt intresse ofta fästs vid historien och det vem som tillåts designa och för vem?
Virve: Jag har alltid varit intresserad av föremål och omgivningen. Jag har redan yrkeshögskoleutbildning som artenom och jag ville bredda mitt kunnande via magisterstudierna.
Du deltog i A&DO:s tillställningar Helsinki Design Week och TAD Week; vilka lärdomar upplever du som de mest intressanta inom arkitektur, design och inlärning?
Virve: Under Helsinki Design Weeks Mini Jam lyftes många verkligen intressanta poänger fram. Flera tal underströk studerandenas centrala roll och vikten av aktiv samverkan. Kanske det personligen intressantaste var insikten om, att vi måste klara av att kommunicera och samtala om design på ett inbegripande sätt så, att var och en kan uppleva temat personligen berörande och känna förmåga att delta i debatten. Tillika var det fint att få höra om de många inspirerande exempelprojekten i Finland och utrikes.
Nimco: Det bästa i A&DO-projektet har varit inlärningen och den interaktiva samverkan. Mångas intresse och närmande till arkitekturen och formgivningen sker först via inlärningen. I bästa fall kan A&DO åskådliggöra människan bakom designen och skapa en mångfasetterad diskurs. Det fina med TAD-veckans paneldebatt var att höra olika branschers experters tankar om vilken inlärningsmiljö som kan vara den mest fördelaktiga. Främst lyftes sådant som fantasi, lek, transparens, flexibilitet, påverkan, beständighet, inkluderande och kommunikation.
Hur hoppas du kunna dra nytta av A&DO-projektets lärdomar i framtiden?
Nimco: Jag hoppas, att tankarna A&DO väckte hos mig bidrar till mina studier och mitt arbetsliv – och givetvis mitt personliga liv! Ett sätt att närma sig fenomen via många branscher och röster är berikande och jag hoppas på framtida möjligheter att jobba i liknande projekt. Som jag ser det, är inlärning något för livet och jag hoppas också kunna inspirera andra att lära sig nya saker.
Virve: Så här i studiernas slutskede hoppas jag kunna koppla lärdomarna från praktiktiden till mitt examensarbete. Dessutom har den här tiden förstärkt mina tankar om ett framtida jobb, där praktisk aktivitet förenas med teori och expertis. Det har varit underbart att delta i ett tvärfackligt team, där var och en är med och skapar nytt!
A&DO – Lärandecentret för arkitektur och design är Arkitekturmuseets och Designmuseets samprojekt. Centret uppförs under åren 2020–2023 med stöd av Finska kulturfondens Museivision-stipendium. Projektet har tre primära verksamhetsformer. Av dem är den första vandringsutställningen DesignLabra som turnerar landet i en container. Den andra är årliga seminarier. Den tredje är nätsidorna www.ado.fi, där man samlar material om arkitektur- och designfostran. A&DO Inlärningscentret för arkitektur och design blir en central del av Arkitektur- och designmuseet.
Publicerad:
23.10.2020