En samling du kan prova
Det som gör design och arkitektur till speciella konstformer är att deras resultat används i vardagen. I museer visas designprodukter vanligen i vitriner, men på den här utställningen är det tillåtet att röra dem.
Det är fritt fram att undersöka museets samlingsföremål. Den här brukssamlingen har kommit till för att ge besökaren möjlighet att prova och undersöka föremålen med alla sinnen.
Vi är alla experter på design och vår närmiljö. Vilka tankar väcker dessa föremål? Hur känns föremålet, är det behagligt att använda? Vilka minnen förknippar du med föremålet? Hur skulle du vilja använda det? Dela dina tankar med vänner!
Europas största porslinsfabrik
Arabias porslinsfabrik grundades 1874 i stadsdelen Arabia i Helsingfors. Den nio våningar höga tillbyggnaden som Alma och Erik Lindroos ritade blev klar 1947.
Arabias inflytande var så stort att företaget trots vinter- och fortsättningskriget kunde satsa på att utveckla fabriken och därigenom växa till Europas största porslinsfabrik. På 1940-talet hade Arabia över 2000 anställda. En av dessa var Kaj Franck som hade anställts som produktplanerare. På konstavdelningen arbetade bland annat keramikkonstnärerna Rut Bryk och Kyllikki Salmenhaara. År 1948 grundades Arabias museum i översta våningen av tillbyggnaden, där också denna miniatyrmodell visades.
Denna imponerande miniatyrmodell föreställer fabriksområdet med omgivningar 1948.
Modellen återger fabrikens olika byggskeden. På norra sidan har man också avbildat det enorma träförråd som behövdes för den industriella produktionen av keramik. I ena kanten syns villaområdet och Bokvillan. Fabriken lades ner 2016.
Vad berättar stenen?
Nordiska Aktiebanken (1904) uppfördes i Helsingfors centrum under den tid då jugendarkitekturen var som mest sirlig. Byggnadens stiliga och strama yttre var ett av de första tecknen på de nya tankar som var på kommande i den finländska arkitekturen vid sekelskiftet.
Herman Gesellius, Armas Lindgrens och Eliel Saarinens plan byggde på en fyndig förändring av en byggnad från 1800-talet. 30 år senare användes inte en enda sten av Aktiebanken då Föreningsbanken byggde sitt nya kontor på samma plats. En del av fasadstenarna sparades, och efter flera dunkla skeden hamnade de i museet 2007. Bekanta dig med fasadstenens historia och berätta din åsikt för oss.