Designmuseet fungerar som kultursponsor för Helsingfors barn födda 2023. Helsingfors stads kultur- och fritidsavdelning administrerar verksamheten Kulturfadderbarnen (Kulttuurin kummilapset) som redan omfattar mer än 11 000 barn som bor i Helsingfors samt 32 övriga konst- och kulturaktörer.
Varje barn från Helsingfors fött år 2020 eller senare får sin egen kulturfadder. Kulturfaddern bjuder in barnet till minst två tillställningar varje år. Evenemangen planeras för att passa barnets utvecklingsstadium och stödja hela familjens välbefinnande. Evenemangen är gratis för familjerna. Temat för kulturfadderprogrammet år 2023 är kulturarv.
Designmuseets museilektor Hanna Kapanen berättar mer om kulturfadderverksamheten.
Varför gick Designmuseet med i kulturfadderverksamheten?
Arkitektur och design tillhör alla. Barns och närståendes engagemang i sin egen miljö kan stärkas genom lärande och erfarenheter relaterade till arkitektur och design. Det är aldrig för tidigt att börja. På Designmuseet sågs deltagandet i projektet som en god möjlighet att upprätta långvariga relationer med barn och familjer. Samarbetet fortgår tills barnet börjar skolan. Samtidigt stöds familjernas relation till design och designrelaterade kulturarv.
Ett annat sätt på vilket projektet inspirerar är de mål som förenar de olika parterna som utgör basen för verksamhetens genomförande. Vi söker nya verksamhetsformer för att betjäna våra minsta museigäster och familjer ännu bättre. Det handlar faktiskt om att bruka användarorienterad design för att skapa ännu bättre tjänster och inlärningsmiljöer för människor i alla åldrar.
Vad innebär det för museet att vara kultursponsor?
Att stödja barnens och familjernas möjligheter till integration och delaktighet är en viktig fråga. Varje år fram till skolåldern får kulturens fadderbarn en inbjudan till minst två evenemang som erbjuds av fadderorganisationen. Evenemangen möjliggör för barnfamiljer att besöka konst- och kulturinstitutioner kostnadsfritt.
Verksamheten underlättar helsingforsbarnens första exponering för kultur i en tidig ålder. Barnen och deras anhöriga inbjuds att avnjuta kultur tillsammans. Inbjudan som kommer via stadsfullmäktige når nästan alla barnfamiljer i Helsingfors. Det som barn anammade sättet att njuta av konst och kultur går oftast vidare upp i vuxenåldern. Barnet anses som en viktig aktör även i det närmaste ögonblicket; nu kan vi ta reda på vilken typ av arkitektur- och designutbildning som passar de minsta.
Vad kommer Designmuseet att erbjuda sina fadderbarn?
Aktiviteter och verksamhet organiseras både inne på och utanför museet. Våren 2023 bjuder vi in Helsingfors bebisar födda 2023 och deras anhöriga till en arkitektur- och designverkstad mitt under en pågående utställning. I verkstaden närmar vi oss den designade världen med hjälp av olika sinnen samt lär känna andra bebisar och deras släkt och vänner.
Under höstsäsongen 2023 träffar vi barnfamiljer i ett program som går från museet utomhus, under temat ett gott grannskap. Från dessa möten kan man få vinkar om innebörden av mötet med vardagsmiljön ur ett växande barns synvinkel, relaterade handlingsmodeller erbjuds för att förstärka samspelet mellan bebisen och den vuxne. Det sociala, gemensamma ögonblicket betonar också mötet med andra vuxna och deras barn som befinner sig i samma skede i livet, och interaktionen inom ramen för kulturen.
Utöver Designmuseet fungerar Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors universitetsmuseum, Finlands nationalmuseum, Arkitekturmuseet och Finlands kulturarvspedagogiska förening som sponsororganisationer för Helsingfors barn födda 2023. Alla barn födda 2020 och senare, bosatta i Helsingfors, kan anmäla sig till aktiviteten på kulturfadderprogrammets nätsida. Verksamheten stöds av Jane och Aatos Erkkos stiftelse.
Gå här till Helsingfors stads hemsida och läs mer om kulturfadderverksamheten.