Den nionde augusti startar Design Club Open Call -spaningen, där Designmuseet söker en utställning som tolkar motivet kunskap. Via den internationella spaningen utväljs en utställning som öppnas som en del av Helsinki Design Week -programmet för år 2022.
Designmuseet vill vara en knutpunkt för skapande av ny information och kunskap. Vi förklarar härmed jakten öppnad för Design Club -utställningen på hösten 2022 och vi jagar förslag, som betraktar temat kunskap genom designens lins. Utställningar kan som bäst vara situationer som skakar om våra invanda tankemönster och både hjälper och lockar oss att granska världen ur alldeles nya synvinklar. Vi byggde den i ordningen fjärde Design Club -utställningsjakten kring en ny aspekt på begreppet förståelse. Utställningen som väljs i detta öppna upprop presenteras i Designmuseets Galleri. Uppropet är i kraft 16.8. – 30.9.2021.
”Vi önskar och hoppas, att deltagarna tolkar jaktens tema så vidsträckt som möjligt. Vi uppmuntrar kandidaterna att begrunda informationens betydelse på formgivningens fält, i designerns arbete och i en digrare samhällelig kontext. Vad innebär informationen för designern eller designbranschen? Kan information och data vara designerns material? På vilka sätt kan designern producera ny information i sitt yrke eller ett utställningssammanhang?”, sager Designmuseets intendent Suvi Saloniemi.
Utställningsförslaget kan vidgas till ett ställningstagande till mångahanda samhälleliga teman, från produktion av flerstämmig information till rättvisa- och jämlikhetsfrågor. Kan information skapas kollektivt och vem tillåts medverka i processen? Eller hur kan designern eller formgivaren nytolka till exempel historisk information eller en föremålskultur? Är det möjligt att via nya infallsvinklar betrakta ett gammalt material eller en traditionell teknik i ett nytt sken?
Deltagarna i uppropet kan således dra nytta av t. ex. objektsdesignens, gemenskapsformgivningens, infografikens, konsthantverkets eller den kritiska formgivningens metoder.
Urvalet görs av en jury, som består av Designmuseets utställningsproducent, samarbetsansvarspersons och Arkitekturmuseets utställningschef.
Design Club Open Call 2021
Designmuseets Design Club Open Call 2022 -ansökningen öppnas på måndagen 16.8.2021 och stängs den 30.9.2021 (kl.23.59). Man kan delta med en utställningsidé eller en installation, förslaget kan bestå av ett eller flera verk. I ansökningen kan inhemska och internationella designers delta, samt arbetsgrupper, företag, kuratorer eller forskare.
Utställningsidé som väljs via ansökningsprocessen belönas med ett produktionsstöd om 10 000 euro för utställningens förverkligande. Dessutom erbjuds vinnarbidraget Designmuseets Galleri-utrymme samt arbetshjälp och resurser för täckning av utställnings byggnadskostnader.
I Design Club Open Call -utställningsspaningen söker vi nya imponerande utställningshelheter och vi utvecklar nya former av företagsstöd för den skapande verksamheten. Spaningen genomförs i samråd med Designmuseets företagsnätverk Design Club. Design Clubs medlemmar är finska företag, som intresserar sig för att skapa nya affärsverksamhetsmöjligheter med designens hjälp.
Noggrannare ansökningsregler
Av ansökaren förväntas ett förslag, vars utgångspunkt är det aktuella temat Ny kunskap. Förslaget bör anknyta till formgivning; dra nytta av dess uttryckssätt, arbetsmetoder, verktyg eller diskurs. Ansökaren får själv definiera hur hon eller han tolkar och behandlar temat. Ansökan kan kompletteras med utställningsförslagets eventuella kompanjoner.
Ansökningstid: 16.8.2021 – 30.9.2021.
Ansökningarna måste lämnas senast 30.9.2021 klockan 23:59 (EET) per e-post i pdf-form, adressen opencall@designmuseum.fi
Beslut:
Design Club och Designmuseet fattar beslut senast 11.10.2021 och den vinnande ansökaren kontaktas personligen. Utställningen offentliggörs på våren 2022.
I ansökan bör ingå:
– Projektbeskrivning (max A4)
– Skisser, bilder eller moodboard-bilagor (max 5 st.)
– Budgetberäkning (max A4)
– Tidtabell (max A4)
Vinnaren erbjuds:
Galleria-utrymmet till förfogande 9.9.2022–15.1.2023 samt ett produktionsstöd om 10 000 euro (moms 0%) och organisationshjälp som kurators-, upphängnings– och informationstjänster. Basnivåns upphängningsmaterial enligt museets praxis, grafisk planering, kuratorstjänster, upphängningspersonal och information enligt museets praxis, vernissage, utställningsutrymme och bevakning, fotografisk dokumentation).
Om du har frågor, kontakta utställningsproducent Sara Martinsen sara.martinsen@designmuseum.fi
Ytterligare uppgifter om Galleri-utrymmet (231 m2)
Gallery Booklet (pdf)
Gallery Booklet (dwg)
Gallery Booklet (3dm)
Gallery Plan (pdf of CAD view)