Pressmeddelande 4.11.2020
Finlands firade designklassiker Iittala hyllas nästa år med en jubileumsutställning på Designmuseet
Designmuseet har bjudit in arkitekten Florencia Colombo och den industriella formgivaren Ville Kokkonen som kuratorer för en utställning kring Iittalas 140-åriga historia. Paret har utgått från Designmuseets digra samling Iittala-material; mer än tiotusen föremål samt arkiverade dokument och bilder. Utställningens material kompletteras av lån från privata och offentliga samlingar.
Iittala som torde vara bekant för de flesta finnar är tillika ett internationellt noterat varumärke. Företagets historia är ändå en mångbottnad berättelse, som avspeglar formgivningens utveckling som ett parallellt spår i Finlands historia och nationens avancemang till en modern välfärdsstat. Tillika har Iittala spelat en viktig roll på formgivningens internationella scen. Varumärket bevarar och representerar den skandinaviska livsstilen; en framstegsvänlig, beständig ja funktionell estetik. Det som föddes som en glashytta år 1881, existerar i dag i en ymnig samling bruks- och konstföremål som hittas i många hem i Finland och världen kring.
”Mycket stor betydelse har självständighetstanken och som påföljd strävan efter en nationell identitet, krigen och deras verkningar som påfrestade landet, de estetiska och ideologiska rörelsernas omvälvningar, de ekonomiska och diplomatiska relationernas befästande, den föränderliga sociokulturella omgivningen samt som helhet en omfattande förändring av själva levandet och varandet”, förklarar kuratorerna Colombo och Kokkonen.
I mars 2021 öppnas utställningen som fördelas i två huvudteman. Iittalas 140-åriga produktion granskas som i ett kalejdoskop från många vinklar, med avspeglingar i såväl den inhemska som den internationella formgivningshistorien. Från natur till kultur -motiven belyser Iittalas produkters utvecklingsbanor från råmaterial till färdiga föremål och deras sociala dimensioner.
”Iittalas historia har inte varit lineärt kontinuerlig. Den beskriver ett mångfasetterat nätverk som är nära sammanknutet till 1900-talet, dess kultur, politik och de sociala omständigheternas utveckling i det finska samhället”, konstaterar utställningens kuratorer.
I vår publiceras även förlaget Phaidos bok om Iittala. I boken funderar författarna Colombo och Kokkonen på företagets forna roll i kulturen, samtiden och framtiden, samt tecknar en nyanserad bild av varumärket och dess arv. Boken presenterar Iittala och bestämmer dess koordinater på designens världskarta via olika teman och epoker.
Iittala – Kalejdoskopet på Designmuseet 26.3. – 19.9.2021.
Januari 2021
Gunnel Nyman – Öppet arkiv
Designmuseet fick en väsentlig donation år 2019: arkivet efter designer Gunnel Nyman (1909–1948). Arkivet omfattar den erkända glasformgivarens skisser, korrespondens, fotografier och övrigt material. Designmuseets Galleri öppnar i januari 2021 en utställning med arkivhelheten som Nyman själv har samlat och bevarat. Utställningen beskriver samtidigt museiarbetets process; vilka visioner och utsikter öppnas till designerns liv och verk? Vad händer med arkivet så det införlivas i Designmuseets samlingar? Utställningen inbjuder publiken att delta i museiarbetet via Designmuseets Designvinden-verksamhetskonceptet. Besökarna får delta i att katalogisera och skanna samlingens teckningar i museets databas.
Utställningar 2021:
Caitlin Yardley 29.1. – 16.5.
Utopi nu – En berättelse om finsk design
Australiskbördiga konstnären Caitlin Yardley (f. 1984) verkar i London. Hon tolkar utställningens designobjekt och processerna bakom dem.
Årets Grafiker 2021 26.3. – 30.5.
Designerföreningen för visuell kommunikation Grafia delar årligen ut Årets Grafiker -priset för framstående och ändamålsenlig verksamhet inom grafisk formgivning eller annan verksamhet som befrämjar finsk grafisk design kvalitativt och prestigemässigt.