I april 2024 intas Arkitekturmuseets och Designmuseets utställningssalar av restaureringen, underhållet och städningen. Utställningen FIX: Lappa och laga sammanför arkitektur, design och nutidskonst. Verken som valts ut på basis av en öppen utlysning gav impulsen till kurateringen av övriga material.
Sini Henttu
Konstnären Sini Henttu (f. 1988) arbetar huvudsakligen med videoverk, installationer och performans. I sina verk behandlar Henttu hybrider mellan samhälleligt och subjektivt genom multimaterialitet. I verken står ofta kroppen och beröringens olika dimensioner i fokus. Konstnären är speciellt fascinerad av frågan om hur material påverkar oss och hur affektiva upplevelser förorsakade av föremål känns i kroppen. Med hjälp av sin konst strävar hon till att skapa utrymmen som utforskar olika sätt att uppleva.
I Sini Henttus verk på utställningen FIX: Lappa och laga finns konsten och designen sömlöst sammanförda. Henttu utexaminerades år 2022 som konstmagister från Aalto-universitetet med Contemporary Design som sitt huvudämne. Konstnären har deltagit i många separat- och samutställningar, i residensverksamhet samt i gemenskapligt och interaktivt performansarbete. Dessutom har hon framträtt som videokonstnär på olika slags evenemang bland annat på Zodiak, Kiasma, Ateneum samt på festivaler.
Helmi Kajaste och Petra Vallila
Arkitekten och musikern Helmi Kajaste (f. 1986) verkar för tillfället som doktorandforskare vid Aalto-universitetet. Kajastes avhandling i ämnet arkitekturteori utforskar gränsbegreppet genom att närma sig ämnet genom filmer. Tidigare har Kajaste behandlat arkitekturen och filmen både i artiklar och i sin 2020 utgivna bok Rakenna, kärsi ja unhoita (Bygg, lid och glöm). Som musiker är Helmi Kajaste känd under namnet Draama-Helmi. År 2023 vann Kajaste Teosto-priset för sin skiva Draama-Helmi kuistilla (Draama-Helmi på verandan).
Petra Vallila (f. 1983) är diktare, skribent och korporationskommunikatör. För Vallila är poesin en forskningsmetod med vilken man kan nå upplevelser och betydelser som ännu inte har funnit sina ord i saktexterna. Hon strävar med sin diktning till en frihet att förhandla om förhandlingsbara frågor på ett annorlunda sätt. Vallilas debutverk ehkä (kanske) (Poesia) var kandidat för Helsingin Sanomats litteraturpris år 2022. Verket gestaltar poesi av tillvaron i ett företag och av en blick som vacklat till och blivit något instabil, och som är uppbyggd genom företagsspråket. Vallila har utexaminerats som konstmagister från Konstuniversitetet år 2021. Med sin tidigare magistergrad i statsvetenskaper i bagaget har Vallila länge arbetat med sakkunniguppgifter inom kommunikation i multinationella företag i Finland och utomlands.
Petra Vallila, bild: Laura Malmivaara
Liisa Ryynänen
Liisa Ryynänen (f. 1994) är en arkitekt med inriktning på arkitekturens historia och teori som också arbetar med bildkonst. Hon undersöker och arbetar med experimentella representationer av arkitektur, och är intresserad av hur de kan hjälpa oss att konceptualisera och förnimma vår omgivning på nya sätt. Ryynänen undervisar också i arkitektur på Aalto-universitetet och har tidigare arbetat med byggnadshistorisk forskning på arkitektbyråer. Ryynänen har utexaminerats som arkitekt vid Högskolan för Konst och Design vid Aalto-universitetet år 2020. För tillfället studerar hon i magisterprogrammet för praktisk filosofi vid Helsingfors universitet.
Jessica Andrey Bogush
Jessica Andrey Bogush (f. 1987) bor i Helsingfors, Finland, och i Berlin, Tyskland. Hen arbetar med bilder och installationer i vilka det fantastiska och det vardagliga är oskiljbara från varandra.
Genom att använda sig av cirkulära material och flagande kompositioner, tar Jessica sig an det nutida tillstånd bilder och föremål befinner sig i, och erbjuder akter av uppskattning för mellanformer. Hens grepp kombinerar det överraskande och det groteska med skötsel och hänsyn, och har sitt fokus på skärningspunkten mellan liv och död, speciellt inom queer-samfunden och More-Than-Human-Others (Mer-än-mänskliga-andra) -sfären.